2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan verilere göre, sınava giren adaylardan yaklaşık 40.818 kişi, TYT oturumunda sıfır puan aldı. Bu adaylar, 0.5 net barajını geçemediği için puan hesaplamasına dâhil edilmedi.
Geçtiğimiz yıl 63 bin civarında olan "sıfır çeken" aday sayısında bu yıl 22 binlik bir azalma gözlendi. Ancak hâlâ her 60 adaydan birinin sıfır çekmesi, sınav sisteminde ve eğitimdeki eksiklikleri gözler önüne serdi.
YKS'nin TYT oturumuna 2 milyon 560 bin 649 aday başvurdu. Sınava fiilen katılan aday sayısı ise 2 milyon 351 bin 641 olarak kaydedildi. AYT'ye başvuran 1 milyon 721 bin 57 adaydan 1 milyon 549 bini sınava girerken, Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 215 bin adaydan 156 bini sınav salonlarında yer aldı.
TYT'ye katılım oranı kadın adaylarda yüzde 93,26, erkeklerde ise yüzde 90,19 olarak gerçekleşti.
Adayların net ortalamaları sınav başarısının genel düzeyini de ortaya koydu. TYT'de Türkçe testinde ortalama 21,7; Sosyal Bilimler testinde 9,7; Temel Matematik'te sadece 6,6 ve Fen Bilimlerinde 4,6 net yapıldığı açıklandı.
AYT oturumunda ise sayısal alandaki ortalamalar şöyle oldu:
Matematik: 6,85 net
Fizik: 2,51 net
Kimya: 1,84 net
Biyoloji: 2,58 net
Sözel alanda Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler-1 testinde ortalama 6,38 net yapılırken, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe ve Din Kültürü testlerinde de düşük ortalamalar dikkat çekti.
YKS 2025'te farklı alanlarda dereceye giren isimler de açıklandı.
TYT ve AYT sayısal puan türü birincisi: Ömer Eren Özyurtseven
Sözel ve eşit ağırlık puan türlerinde birincilik: Muhammed İsmail Kuşat
YDT birincileri ise yabancı dile göre değişti: İngilizce'de Mehmet Sarak, Almanca'da Elif Yılmaz, Fransızca'da Arda Eren Kartal öne çıkan isimler oldu.
Adaylar için tercih süreci 30 Temmuz – 11 Ağustos 2025 tarihleri arasında yapılacak. Sıralamalarını ve puanlarını dikkate alarak tercihlerini yapacak adaylar için üniversiteler ve rehberlik merkezleri bilgilendirme çalışmalarına başladı.
YKS 2025 verileri, eğitim sisteminde temel derslerdeki başarı oranının halen düşük seviyelerde olduğunu ve öğrencilerin özellikle matematik ve fen bilimleri alanlarında zorlandığını bir kez daha ortaya koydu. Sıfır çeken aday sayısındaki azalmaya rağmen, bu sayının halen yüksek olması eğitimde fırsat eşitliği, ölçme-değerlendirme sistemi ve müfredatın yeniden değerlendirilmesini gündeme getiriyor.