Tarih: 25.02.2023 08:27

AFAD ve Kandilli neden ayrı telden çalıyor! Kandilli Bor Obruk dedi! AFAD Konya Ereğli!

Facebook Twitter Linked-in

Dün Saat 17.01'de meydana gelen 4.5 şiddetindeki depremi Kandilli Rasathanesi Niğde Bor Obruk merkezli açıklarken, AFAD ise aynı dakikada meydana gelen depremin merkezini Konya Ereğli olarak açıkladı.

Ülkemizde meydana gelen depremlerin yeri, yüzeye yakınlıkları ve şiddetini ölçen iki kurum olan AFAD ve Kandilli Rasathanesi' nin verilerinin uyuşmazlığı hangisine inanmalıyız sorusunu akla getiriyor.

Kandilli Rasathanesi ve AFAD birbirinden farklı değerler açıkladığı gibi depremin meydana geldiği yer konusunda da verilen bilgilerin farklı olması kafaları karıştırıyor.

ÖLÇÜMLER NEDEN BİRBİRİNDEN FARKLI

Kandilli bir deprem olduğunda Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanır. AFAD ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) baz alır. 

Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü "kırılan yüzeyin büyüklüğünü ve dolayısıyla ortaya çıkan enerjinin düzeyini belirten bir ölçü" olarak tanımlarken, AFAD ise "depremin ortaya çıkardığı toplam enerjiyi karakterize eden, aletsel ölçüm ve hesaplama sonucunda bulunan değere" depremin büyüklüğü adını veriyor.

Bu yüzden verilerde yer alan rakamlar değişebiliyor ancak depremin merkez üstünün farklı olmasına hangisinin geçerli olduğuna vatandaş anlam veremiyor.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —