https://www.hamlegazetesi.com/

AFAD'tan endişe yaratan ''suskun fay hatları'' açıklaması

AFAD

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Elâzığ ve İzmir'i örnek göstererek Türkiye'nin derinliklerinde uzun yıllardır suskun olan faylar olduğunu belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Elâzığ ve İzmir'i örnek göstererek Türkiye'nin derinliklerinde uzun yıllardır suskun olan faylar olduğunu belirtti. 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, sempozyuma katılmak üzere geldiği Sivas'ta açıklamada bulundu. Tatar, depremin ardından yaraların sarılması noktasında başlatılan çalışmaların her alanda aralıksız devam ettiğini belirtti.
Tatar, depreme karşı şehirlerin mutlaka dirençli hale getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bir deprem olduğunda, bir afet karşımıza çıktığında binalarımızın yıkılmaması gerekiyor çünkü binalar yıkıldığında ne yazık ki vatandaşlarımızı da kaybediyoruz." dedi. 
Ülkenin her yerinde riskli yapıların belirlenmesi gerektiğini ifade eden Tatar, "Riskli yapıları muhakkak belli bir plan dahilinde dönüştürmemiz son derece büyük önem taşıyor. Bu anlamda devletimiz ilk aşamada İstanbul'da 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla bu projeyi başlattı. Bu, ilerleyen dönemlerde yüksek deprem riski altındaki diğer illerimizde yaygınlaştırılarak sürecektir. Vatandaşlarımızın buna muhakkak büyük bir heyecanla katılmaları, bu işin önemini kavramaları son derece önemli." diye konuştu. 
Tatar, diğer önemli konunun ise vatandaşların afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranış değişikliğine gitmesi olduğunu, bu kapsamda AFAD koordinasyonunda deprem tatbikatlarının süreceğini aktardı.

SAYI 200 BİNİ BULACAK
Deprem bölgelerinde çok önemli işler yapıldığını vurgulayan Tatar, şu ana kadar 130 bini aşkın konteyner kurulduğunu, haziran sonuna kadar bu sayının 200 bini bulacağını kaydetti.
Bu sürecin aşama aşama devam edeceğini anlatan Tatar, şunları söyledi: "Bunun bir sonraki aşaması da vatandaşlarımızın kalıcı konutlarına kavuşması, bir yandan da bu süreç devam ediyor. Bir yandan orada her gün 1,5 milyon öğün yemek dağıtılıyor, bu çok önemli. Her gün depremzedelere 4 milyon ekmek dağıtılıyor, kumanyalar, ayni yardımlar derken orada büyük bir operasyon yürütülüyor. Bu anlamda da devletimizin tüm kurumları Türkiye afet müdahale planı kapsamında AFAD'ın koordinasyonunda görevlerini çok ciddi biçimde yürütüyor."

7-10 METREYE KADAR YER DEĞİŞTİRMİŞ ALANLAR VAR
Tatar, bölgede yaşanan iki büyük deprem sonrası birbirinden farklı 7 ayrı fay parçasının kırıldığını, dünyanın hiçbir bölgesinde, hiçbir jeolojik ortamında böyle bir afetin yaşanmadığını dile getirdi. 
Fay kırılmaları nedeniyle 7-8 metreye varan yatay yönde yer değiştirmeler yaşandığına değinen Tatar, "Bunlar bölgede hem jeolojik anlamda yüzey kırığı oluştururken, diğer yandan afet kadastrosu diye adlandırdığımız 7-10 metreye kadar yer değiştirmiş parseller, tarla sınırları, binalar, yerleşim yerleri var. Bunların her birinin ayrı ayrı çalışılması gerekiyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bununla ilgili çalışmaları yapıyor." ifadelerini kullandı. 
Türkiye'de aktif 485 fay hattından her birinin 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli bulunduğuna işaret eden Tatar, bu fayların en son ne zaman yıkıcı deprem ürettiği, hangi büyüklükte sarsıntı meydana geldiği gibi parametrelerinin bilinmesi gerektiğini belirtti.

İZMİR VE ELAZIĞ'I ÖRNEK GÖSTERDİ
Tatar, bu parametrelerin bilinmesi durumunda o fayın gelecekte deprem üretme potansiyelinin daha iyi anlaşılacağını anlatarak, şunları kaydetti: "AFAD'ın içinde olduğu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, MTA Genel Müdürlüğümüz ve TÜBİTAK ile bütün faylar çalışılmaya başlandı, bu çok önemli bir aşama. Sivas özelinde veya Orta Anadolu özelinde çok uzun yıllar deprem üretmemiş ama aktif olduğunu bildiğimiz, uzun yıllar suskun olan fay hatları var. Bu fay hatlarının hasar yaratması için illa bir yerleşim yerinden geçmesi de gerekmiyor, bunu Elazığ ve İzmir'de gördük. Tamamen zeminden kaynaklanan problemler oldu.  
O açıdan Sivas her ne kadar içinden aktif fay hattı geçen şehir olmasa bile Suşehri, Doğanşar, Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ilçelerimizin içinden Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun değişik kolları geçiyor. Şarkışla civarından Deliler fay hattının değişik kolları geçiyor. Buraların deprem üretme potansiyeli var. Bir deprem ürettiğinde de maksimum deprem üreteceği değerler biliniyor. Her halükârda bir deprem olduğunda Sivas ve bu bölgede bulunan tüm şehirlerimizde riskli yapıların belirlenmesi gerekir. Bizim bir an önce bu şehirlerimizi daha dirençli hale getirmemiz gerekiyor. Bu tür yerlerde zemin çok önemli ve Sivas'ın bu anlamda özellikle zeminin iyi olmadığını bildiğimiz alanlarını daha dirençli hale getirmemiz gerekiyor.



Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Türkiye'nin uzay vizyonu ve uydu teknolojisi serüveni

Niğde’de Öğrencilere Yönelik Siber Zorbalık Eğitimi

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

Bayraktar "Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk"

NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDEN BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ KURSU FIRSATI

AKSUNGUR'dan milli motorla irtifa rekoru

Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A yarın hizmete alınacak

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

Türkiye'de İHA pilotu sayısı 1,6 milyona yaklaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin kutuplaşmaya değil kucaklaşmaya ihtiyacı var"

NİĞDELİLER DİKKAT! KUVVETLİ FIRTINA GELİYOR

MEDAŞ’TAN KESİNTİ UYARISI

NİĞDE’DE GÜZELLİK İÇİN KUYRUK OLUŞTU!

NİĞDE’DE OKUMA YAZMA KURSLARIYLA YENİ BİR BAŞLANGIÇ

NİĞDE BELEDİYESİNDEN STİL SATIŞLARINA YENİ DÜZENLEME

Terör Örgütü PKK, Fesih Kongresini Topladı!

Çin Tuzu Tehlikesi Meclis Gündeminde “Çocuklar Korunsun, Halk Bilgilendirilsin”

ALTUNHİSAR’DA KIRSAL KALKINMA HAMLESİ

AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE SERTİFİKA TÖRENİ

DÖVİZ PİYASASINDA YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

ALTIN PİYASASINDA HAFİF YÜKSELİŞ

NİĞDE’DE “ORMAN BENİM” DİYENLER BİR ARAYA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kalkınma Yolu Projesi hem Irak'ın hem de tüm bölgemizin istikrarına katkı sağlayacak"

NİĞDE’DE GÜNEŞ YERİNİ YAĞMURA BIRAKIYOR

Gürer “Bahçeli kasabası PTT acentesi istiyor”

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN ANNELER GÜNÜ’NDE ANLAMLI MESAJ

NİĞDE’DE TİYATROSEVERLERİ KAHKAHA DOLU BİR GECE BEKLİYOR

NİĞDE’DE MİNİKLERDEN DEV DERS

“ELÇİ ELMALI ÇİKOLATA” ARTIK TESCİLLİ BİR MARKA

NİĞDE’DE ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'NDE AYLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE’DE KARAYOLLARI TRAFİK HAFTASI’NDA DÖRT İLÇEDE TRAFİK BİLİNCİ AŞILANDI

NİĞDE’DE 803 KİŞİYE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ’NDEN DON AFETİNDEN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

NİĞDE'DE RANDEVU YOĞUNLUĞUNA AİLE HEKİMLİĞİNDEN ÇÖZÜM

NİĞDE’DE “BİR KURAL BİR ÖMÜR” PROJESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Şehitler Mahallesi’nde Trafik Kazası 2 Yaralı (Video Haber)

BİTCOİN 100 BİN DOLARI AŞTI!

Yükleniyor