Başkentte dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle Keçiören ilçesi Adnan Menderes Mahallesi'nde bulunan binaların giriş ve bodrum katlarını su bastı. Sokaktaki araçlar da yağış nedeniyle hasar gördü.
Günün ağarmasıyla vatandaşlar kendi imkanlarıyla dükkanlarını ve evlerini temizlerken, cadde ve sokaklarda vidanjörlerle suyun tahliyesi yapıldı.
Anavatan Caddesi'nde dün akşam saatlerinde dükkanını su basan esnaf Özlem Tohumcu, bu durumun her yıl yaşandığını belirtti.
Yağış sırasında iş yerine dolan suyu tahliye etmeye çalıştıklarını anlatan Tohumcu, "Dün gece yaşananlar çok kötüydü. Biz fırçalarla yağmur suyunu tahliye etmeye çalıştık, ama su seviyesi bir anda yükseldi. Sürüklenen araba ve konteynerler nedeniyle su bu tarafa geldi. Dükkanı kurtaralım derken canımızdan oluyorduk." ifadesini kullandı.
Eczacı Abdulkadir Yapar da her yağmur yağdığında mağdur olduklarını söyledi. Yapar, "Daha önceleri de su baskınları oluyordu ama hiç bu kadar olmamıştı. İlk başta geçer diye düşündük. Sonra biz de korkmaya başladık. Gerçekten yukarıdan gelen sular, arabaların sürüklenmesi, neredeyse kaldırıma çıktı arabalar. Eczanede çok hasar oluştu." dedi.
Evinde hasar olan Hatice Nazlıoğlu ise torunlarıyla evdeyken içeri hızla su bastığı için evden zor çıktıklarını söyledi.
1071. Sokak'taki Yiğit Apartmanı'nda yaşayan Wadullah Nasır, sağanağın şiddetlenmesinin ardından evinin camının patladığını, içeriye su dolduğunu ve çocuklarını alarak dışarı çıktığını söyledi.
Bir eczanede tercüman olarak çalışan 3 çocuk babası Nasır, evden çıkar çıkmaz dairenin tamamen suyla dolduğunu belirterek, "Ortalık perişan oldu. Evimin duvarı yıkıldı. Buzdolabı dahil her şey berbat oldu, yağmur mahvetti." dedi.
Bir yakınının düğünü için hazırlık yaptıklarını anlatan Nasır, "Çocuklarım kıyafetlerini hazırlamışlardı. Evin içi su dolmaya başlayınca çocuklar kıyafetleri de almak istediler. 'Bırak kızım, kıyafetin zamanı değil. Canımızı kurtaralım.' dedim. 'Baba kıyafetleri alalım, düğüne gideriz.' dedi. Ellerinden tuttum, dışarı çıktık." ifadesini kullandı.
Evini su basan Fatma Sevinç de sel suyunun evinin duvarlarını yıktığını, kapıları açamadığını söyledi. Evinin yarısına kadar su dolduğunu belirten Sevinç, her yıl aynı sorunu yaşadıklarını dile getirdi.
Özyurt Caddesi'ndeki Ümit Apartmanı'nda da bazı evler su altında kaldı.
Burada yaşayan Perihan Kara, her yağmurda aynı sorunla karşılaştıklarını belirterek yetkililerden çözüm istedi. Kara, "Çok mağdur oluyoruz, korkuyoruz. Çocuklarımız rezil halde. Canımızı ancak kurtarabiliyoruz. Herkes sesimizi duysun, bayramda torunlarımız geliyor, 'Neden bu evde yaşıyorsunuz?' diyorlar. Elimizden tutsunlar. Buradaki çaresiz insanların sesini duysunlar. Canlar gidince bize gelmeyin, biz yaşıyorken gelin. Binalarımıza kentsel dönüşüm verilsin." şeklinde konuştu.
Perihan Kara, geçen yıl meydana gelen su baskınında zarar gören evi için alçı ve fayans aldığını, daha yaptıramadan tekrar felaket yaşadıklarını ifade etti.
Aynı binada yaşayan Mehmet Özkan ise, "Geçen yılki su baskının tahribatını onaramadan aynı durumu tekrar yaşadık. Aradan bir yıl geçti, aynı manzarayı tekrar yaşıyoruz." dedi.
Özkan, 15 yılı aşkın süredir burada yaşadığını söyleyerek, şunları kaydetti:
"Son 15 yıl içerisinde en az 6-7 defa aynı durumu yaşadık. Artık buranın yaşanacak hali kalmadı. Yetkililer mutlaka önlem almalı. Geçen yıl yaşanan afette ölümden kıl payı kurtulan insanlar oldu. Son anda kurtarıldık. Büyük felaketler yaşanabilir. Artık tedbir alınmalı. Kentsel dönüşüm mü olacak, başka şeyler mi, yoksa kanalizasyon mu genişletilecek. Mutlaka önlem alınmalı tehlike çok büyük."