Tarih: 12.03.2023 13:55

Bürokratlar istifa için vekillik işareti bekliyor

Facebook Twitter Linked-in

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak ilan etmesinden sonra bürokraside adaylık kulisleri de hızlandı.

Bir süredir parti genel merkezleri ve Meclis koridorlarında görünür olmaya başlayan bürokrasi kökenli isimler, partiler nezdinde yoğun bir kulis faaliyeti yürütüyordu.

İSTİFA İÇİN LİSTE GARANTİSİ BEKLİYORLAR

Mevzuata göre adaylık için istifa edecek yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler ve savcılar, subay ve astsubaylar hariç, diğer kamu çalışanları aday olamazlarsa görevlerine dönebiliyorlar. Ancak, meslek odaları başkan ve yöneticileri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri de listeye girememeleri veya seçilemedikleri takdirde eski görevlerine dönemiyor. Bu nedenle özellikle görevine dönemeyecek olanlar, genel merkezlerden işaret bekleyecekler. Mevcut koltuklarından da olmamak için liste garantisi almadan istifa etmek istemeyenler, parti yöneticileri ile görüşerek hareket edecek.

Bu arada milletvekili adayı olmak isteyen bakan, bakan yardımcıları ve muhtarların görevlerinden istifa edip etmemesi de tartışma konusu oldu. YSK'nın açıkladığı kararda, adaylık için istifa etmesi gereken kamu görevlileri arasında, bakan, bakan yardımcıları ve muhtarlar bulunmuyor.

YSK kaynakları, ilgili yasada bu unvandaki kişiler sayılmadığı için alınan kararda yer verilmediğini belirterek, "Yasada kimlerin istifa etmesi gerektiği, kimlerin aday olamaması durumunda görevine geri döneceği sayılıyor. Ama bakan, bakan yardımcıları ve muhtarlarla ilgili bir hüküm yok. Bu durumda, bu unvandaki kişiler aday olur da, YSK'ya bu konuda bir itiraz gelirse o zaman karara bağlanacak" değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —