Tarih: 26.04.2024 14:52

Dikkat! O hastalık yeniden geliyor

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz yıl yağışların bol olmasından kaynaklı özellikle hububat ürünlerinde görülen pas hastalığı büyük mağduriyetlere yol açmıştı. Bu hastalık bu yılda baş göstermeye başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri bu hastalık hakkında saha çalışmalarını sürdürüyor. Çiftçilere ise bu hastalığa karşı ilaçlama çalışmalarının yürütülmesi gerektiği ifade ediliyor.
PAS HASTALIĞI HAKKINDA
Sarı pas: En erken görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de, sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur.
Kahverengi pas: Genellikle yapraklarda görülür ve bu nedenle "Yaprak pası" olarak da isimlendirilir. Bunlar portakal sarısı veya koyu kahverengindedir.
Mücadelesi: Sık ekimden kaçınılması, zamanında yabancı ot ve ara konukçu mücadelesi yapılması, tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemesi gerektiği için bu hususlara dikkat edilmelidir. Hastalık doğru teşhis edildikten sonra ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılarak kimyasal mücadele yapılmalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —