CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Dünyada her yıl 385 milyon insan tarım zehirlerinden dolayı hastalanıyor. Ülkemizde tarım zehirleriyle ilgili konuşacağımız konu, tarım zehirlerinin ülkeye girişteki denetimsizlik, ruhsat verilirken gerekli incelemenin yapılmaması ve Avrupa Birliği’nde yasaklananların Türkiye'de satışına göz yumulmasıdır.” dedi.
İthal Ürüne de Dikkat
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Öyle bir ülkeyiz ki Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerde çıkan pestisit ya da aflatoksinle ilgili iadeler Türkiye'ye geliyor ama Türkiye'nin ithal ettiği ürünlerde de başka ülkelere gittiğinde ortaya çıkanlar nedense bizden çıkmıyor. Cevizde yeterliliğimiz yüzde 80. Cevizi Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal ediyoruz. Bu cevizi aynı dönemde ithal eden Almanya ve Slovakya diyor ki: ‘Bunda aflatoksin çok.’ İade ediyor. Türkiye, nasılsa gelene de yeşil ışık, geçene de yeşil ışık yakıyor.
Bademde yüzde 76,5 yeterliliğimiz var. O da ABD'den, Avustralya'dan, İspanya'dan geliyor. Onlara da Almanya, Hollanda bildirimde bulunuyor; diyor ki: ‘Bunlarda aflatoksin var.’ Bizde gene hiçbir şey yok. Ayçiçeğinde yüzde 51 yeterliliğimiz var. Bunu da Bulgaristan'dan ithal ediyoruz ama bizim gibi ithal eden Polonya diyor ki: ‘Bunda pestisit kalıntısı var.’ İade ediyor. Yani biz ithal ettiğimiz ürünleri yeterince denetlemiyoruz; gönderdiğimiz ürünlerde de ortaya çıkan sorunlar denetimsizlikten kaynaklanıyor.” diye konuştu.
Dünya İki Yılda 10.000 Bildirim, Türkiye 851 Bildirim
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer: “İki yılda dünyada 10 bin bildirim olmuş. Avrupa Birliği Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi'ne yapılan bu bildirimlerde Türkiye'ye 851 bildirim yer alıyor. Türkiye’nin bu konuda karnesi bozuk. Birincisi, Avrupa'da kullanılan ilaç miktarından daha çok ülkemizde ilaç tüketiyoruz. İkincisi, bununla ilgili eğitim ve denetimler yeterli değil. Üçüncüsü, bu işin sorumlusu çiftçi değil, bununla ilgili ruhsatlandıranlar.” dedi.
Gürer: “Dünyada bu ilaçların yüzde 70’i 5 aile tarafından üretiliyor. Üretilen ilaçların Avrupa Birliği’nde kabul bulmaması, Türkiye'nin de sonradan ona yasak koymasına rağmen bu sömürgeci anlayış, Afrika gibi ülkelerde de insanlara bu yasaklanması gereken ilaçları gönderiyor. Bununla ortaya çıkan büyük bir rant var. İşin özü ranta dayanıyor. Yoksa tarım zehri kullanılmadan artık tarımın sürdürülebilirliği kalmadı ama bunun atılma süreci, kullanılma miktarı, takibi Bakanlığın kontrolünde, denetiminde olmalı.” dedi.
Laboratuvarlarda Sorun mu Var?
CHP’li Gürer: “Nasıl bir laboratuvar anlayışımız var ki Türkiye'den gönderdiğimiz ürün diğer laboratuvardan iade olarak geliyor? Hani bazı değerlerde farklılık olabilir ama Avrupa Birliği uyum sürecinde ortaya çıkan veriler var. Daha önceki Bakan’a bir soru önergesi vermiştim. İlaç isimleriyle de var. Soru önergesine verdiği yanıtta diyor ki: ‘Avrupa Birliği’nde yasak olanların bazıları ülkemizde var. Bunlarla ilgili kontroller devam ediyor. Kontrollerin sonunda gerekli yasaklamalara gideceğiz.’ Ya, milleti öldürdükten sonra mı yasaklama olacak? Bununla ilgili veriler önemli, kriterler önemli, değerler önemli ve mevsim değişimleriyle ortaya çıkan farklı hastalıkların varlığında ilaçla ilgili yeni arayışlara da ihtiyaç olduğu bir süreçte tarım zehirleriyle ilgili Türkiye'nin adını kirletmeye ne hakkınız var? Onun için yeterli denetim yapılmalı, kontroller artırılmalı, eğitim dediğimiz olgu yaşama geçirilmeli ve bu soruna köklü çözüm bulunmalı.” dedi.
Çok Zehir Kullanılıyor
Gürer: “Türkiye'de kullanılan tarım zehrinin dekara oranı Avrupa'da 18 kilo iken Türkiye'de 27 kilo. Bu da bilinçli tarım yapılmadığından. Türkiye'deki büyük zincir marketlerin hepsi laboratuvar kurmalı, orada satılan ürünler daha rafa girmeden kontrol edilebilmeli. Deniyor ki: ‘6 bin ton geldi.’ Diyelim 6 bin ton geldi; o seriden Türkiye'de üretilen ürünleri biz tükettik, onlar tüketmedi, onlar iade etti, Türkiye'de tüketildi.
Bu sorun, siyasi bir sorun olarak değil, insan yaşamını doğrudan ilgilendirdiği için her kesimin birlikte çözüm üretmesi gerektiği bir sorundur. Bunu farklı rakamlarla çarpıtmaya gerek yok. İşin gerçeği, Türkiye'de böyle bir sorun vardır ve çözüm birlikte üretilebilir.” diye sözlerini tamamladı."
Muhabir
HABER MERKEZİ
Niğdeli Aile Şiddet Görmeye Devam Ediyor!
Çiftlik’te Şarampole Yuvarlanan Araç Kazanın Boyutunu Gözler Önüne Serdi
Hava Kuvvetleri’nden Zamanla Yarış: Kalp Grefti Ambulans Uçakla Ankara’ya Ulaştırıldı
Niğde’de Araç Sayısı 152 Bin 959’a Ulaştı
Niğde’de Halk Oyunları Kursu Başlıyor
Tatvan'daki feci kazada karı koca ve 6 aylık bebek hayatını kaybetti
Niğde Bayrama Hazır
Niğde’nin Üretim Potansiyeline Dikkat Çeken Makale
Niğde’de Bugün Hava Puslu!
İsrail Lübnan’da Kara Harekatı Başlattı
Niğde’de İki İsim Hayatını Kaybetti
Çiftlik Tepe Yolunda Feci Kaza: 2 Ölü, 2 Ağır Yaralı
Niğde’de Kadir Gecesi Maneviyatı
15 Yaşındaki Çocuk Katliam Yaptı!
Multimedya Cihazı Düzenlemesinde Kritik Tarih: 1 Nisan
NİĞDE SEMALARINDAKİ YEŞİL IŞIK MERAK UYANDIRDI
Gümüşler Belediyesi Çalışanlarından “Sahabiler Sofrası” İftarı
Koruyucu Aileler İftarda Buluştu
“Yetim Gülerse Dünya Güler”
Niğde Belediyespor’dan Kritik Galibiyet
Sürekli İBAN Değişti Yakalandı
Kurtulmuş’tan Mescid-i Aksa Tepkisi
ŞEN’DEN NİĞDE’DEKİ TRAFİK CEZALARINA TEPKİ
Tamirden Önce “Arıza Tespit Ücreti” Dönemi Başladı
Bunu da gördük!
Niğde’de “Birlikte Üretiyoruz” Etkinliği: Özel Gereksinimli Bireyler Bilim ve Üretimle Buluştu
Niğde Bugün Yağmurlu: Sürücülere Dikkat Uyarısı
Niğde’de 6 Milyon TL’lik “Yeni Nesil KOP Keşif Merkezi” Projesi Kabul Edildi
Gürer: “Yoksulluk doğalgaza eriştirmiyor”
TÜRK K2 KAMİKAZE İHA SAHADA!
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Pazartesi 8.1 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Salı 11.6 ° / -0.1 ° Güneşli
- Çarşamba 13.5 ° / 0.7 ° Güneşli







