https://www.hamlegazetesi.com/

Pandemi sonrası stres en çok gençleri sardı

BAREM’in global ortağı WIN Grubu ile yaptığı araştırma gösteriyor ki; dünya pandeminin pençesinden kurtulurken, stres seviyesi dünya çapında endişe verici derecede yükseldi.

Tarih: 05.05.2023 17:01 Güncelleme: 05.05.2023 17:02
Pandemi sonrası stres en çok gençleri sardı
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

BAREM’in global ortağı WIN Grubu ile yaptığı araştırma gösteriyor ki; dünya pandeminin pençesinden kurtulurken, stres seviyesi dünya çapında endişe verici derecede yükseldi. Birçok insan, son yılların zihinsel ve duygusal bedeliyle mücadele ediyor. Araştırma, dünya genelinde stres ve kaygı eğiliminin 2021'e göre %7,5'lik bir artış gösterdiğine işaret ediyor. Olumsuz stres ve ruh halinden en çok etkilenenler ise 18-24 yaş grubu. 
BAREM, global ortağı WIN International ile birlikte dünya çapında 39 ülkede 28.702 katılımcının görüş ve inançlarını araştıran Yıllık WIN Dünya Anketi - WWS 2022'yi yayınladı. WIN, kilo yönetimi, ruh hali ve stres dahil olmak üzere sağlıkla ilgili çeşitli alanlarda küresel düzeydeki bulguları, iyileştirmeleri veya gelişmeleri ortaya koydu. 

POLONYA SAĞLIKSIZ, MEKSİKA VE HİNDİSTAN SAĞLIKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Polonya, vatandaşlarının en kötü sağlığa sahip olduğu ülke olarak zirvede. Yanıt verenlerin toplam %49'u sağlık durumunun "çok" veya "oldukça" kötü olduğunu belirtiyor. Meksika ve Hindistan’dan katılımcılar, %88,3 ve %91,5’lik yüzdelerle kendilerini "çok sağlıklı" veya "sağlıklı" olarak derecelendiriyor. 
Bölgeler arasında dikkate değer farklılıklar görülüyor. Amerika (%24,6), Orta Doğu ve Kuzey Afrika (%19,5) ve Asya-Pasifik (%17) ile karşılaştırıldığında Avrupalılar (%28,8) "sağlıksız" olduklarını bildiriyorlar.
Türkiye’de, sağlıklı olduğunu belirtenlerin oranı 2021 yılına göre %76’dan %80’e çıktı. Erkekler, kadınlara göre daha sağlıklı olduklarını söylerken (%85’e karşı %75); 18-34 yaş grubu %92 ile diğer yaş grupları arasında en sağlıklı olduğunu düşünen grup oldu. 

 

 

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR
Küresel verilere göre, kadın ve erkeklerin sağlıklarını nasıl algıladıkları konusunda bir eşitsizlik söz konusu. Erkeklerin yaklaşık %20'si kendilerini "çok sağlıklı" olarak tanımlarken, kadınların sadece %15’lik bir kesimi kendini böyle tanımlıyor. Diğer yandan, erkeklere kıyasla daha fazla kadın (%20,8'e karşı %17,4) kendilerini "biraz sağlıksız" olarak görüyor.
Kilo ve zindelik hakkındaki algı da değişim gösteriyor. Erkeklerin toplam %23,1'i kondisyonlarının “çok iyi” olduğunu belirtirken, kadınların sadece %16,5'i bu düşüncede. Küresel çapta, %32,8'lik bir oranla kilolarını "oldukça kötü" veya "çok kötü" olarak derecelendiren kadınlar, kiloları konusunda daha çok kaygılıyken erkeklerde bu oran %27,2.
Vietnam (%94,8) ve Güney Kore (%83,1), "çok iyi" veya "oldukça iyi" derecelendirmeleriyle zindelik düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler arasında. Zindelik düzeyini “oldukça kötü” veya “çok kötü” olarak en düşük seviyede derecelendiren ülkeler arasında ise Sırbistan (%50,2) ve Almanya (%48,6) bulunuyor. 
Türkiye’de, 2018 yılına göre sağlıkla ilgili düşüş eğilimi; zindelik (%79’dan %75’e), kilo (%69’dan %67’ye) ve ruh hali (%73’ten %66’ya) algı alanlarında yaşandı. Yüzde 66 oranıyla Türkiye, Polonya’dan sonra (%65) en kötü ruh haline sahip ikinci ülke konumundadır. 

PANDEMİ SONRASI STRES EN ÇOK GENÇ YETİŞKİN SAĞLIĞINDA ETKİLİ OLDU
Dünya pandeminin pençesinden çıkarken, veriler global stres seviyelerinin endişe verici derecede yüksek olduğunu ortaya çıkarıyor. Katılımcıların %40,3'ü genel stres seviyelerini "oldukça kötü" veya "çok kötü" olarak derecelendiriyor. Daha spesifik olarak, bu durumdan en çok etkilenen ülkeler arasında vatandaşlarının %64,1'i "oldukça kötü" veya "çok kötü" stres seviyelerine sahip olan Peru ve %55,5'inin de aynı stres seviyelerine sahip olduğunu bildiren Filipinler bulunuyor. Türkiye, %51 stres seviyesiyle, büyük çoğunluğun stres altında olduğu ülkeler arasında yer alıyor. 
Bulgular, birçok insanın son birkaç yılın zihinsel ve duygusal yüküyle mücadele etmeye devam ettiğini gösteriyor. Özellikle, bu oranda 2021'e kıyasla %7,5'lik bir artış söz konusu. Bu da dünya genelinde artan stres ve kaygı eğilimini gösteriyor.
Stres ve negatif ruh halinden en çok etkilenen yaş grubu ise 18-24. %46,2'si "oldukça kötü” veya "çok kötü" stres seviyeleri ve %23,5'inin de "oldukça kötü" veya "çok kötü" ruh hali olduğunu bildiriyor. Buna karşılık 65 yaş üstü katılımcıların %83,6’lık bir kesimi “çok iyi” veya “oldukça iyi” bir ruh haline ve %67,9’lık bir kısmı da “çok iyi” veya “oldukça iyi” stres seviyelerine sahip olduğunu bildiriyor. 
Araştırma metodolojisi: Araştırma, 36 ülkede CAWI / CATI / CAPI anket yöntemleri kullanılarak yapıldı.Toplam 29.739 kişiyle görüşüldü. Saha çalışması 9 Ekim ve 10 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırma  hata payı 4.4 ve 2.5 arasında %95 güven düzeyinde.

 

AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE SERTİFİKA TÖRENİ

DÖVİZ PİYASASINDA YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

ALTIN PİYASASINDA HAFİF YÜKSELİŞ

NİĞDE’DE “ORMAN BENİM” DİYENLER BİR ARAYA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kalkınma Yolu Projesi hem Irak'ın hem de tüm bölgemizin istikrarına katkı sağlayacak"

NİĞDE’DE GÜNEŞ YERİNİ YAĞMURA BIRAKIYOR

Gürer “Bahçeli kasabası PTT acentesi istiyor”

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN ANNELER GÜNÜ’NDE ANLAMLI MESAJ

NİĞDE’DE TİYATROSEVERLERİ KAHKAHA DOLU BİR GECE BEKLİYOR

NİĞDE’DE MİNİKLERDEN DEV DERS

“ELÇİ ELMALI ÇİKOLATA” ARTIK TESCİLLİ BİR MARKA

NİĞDE’DE ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'NDE AYLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE’DE KARAYOLLARI TRAFİK HAFTASI’NDA DÖRT İLÇEDE TRAFİK BİLİNCİ AŞILANDI

NİĞDE’DE 803 KİŞİYE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ’NDEN DON AFETİNDEN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

NİĞDE'DE RANDEVU YOĞUNLUĞUNA AİLE HEKİMLİĞİNDEN ÇÖZÜM

NİĞDE’DE “BİR KURAL BİR ÖMÜR” PROJESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Şehitler Mahallesi’nde Trafik Kazası 2 Yaralı (Video Haber)

AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE SERTİFİKA TÖRENİ

DÖVİZ PİYASASINDA YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

ALTIN PİYASASINDA HAFİF YÜKSELİŞ

NİĞDE’DE “ORMAN BENİM” DİYENLER BİR ARAYA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kalkınma Yolu Projesi hem Irak'ın hem de tüm bölgemizin istikrarına katkı sağlayacak"

NİĞDE’DE GÜNEŞ YERİNİ YAĞMURA BIRAKIYOR

Gürer “Bahçeli kasabası PTT acentesi istiyor”

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN ANNELER GÜNÜ’NDE ANLAMLI MESAJ

NİĞDE’DE TİYATROSEVERLERİ KAHKAHA DOLU BİR GECE BEKLİYOR

NİĞDE’DE MİNİKLERDEN DEV DERS

“ELÇİ ELMALI ÇİKOLATA” ARTIK TESCİLLİ BİR MARKA

NİĞDE’DE ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'NDE AYLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE’DE KARAYOLLARI TRAFİK HAFTASI’NDA DÖRT İLÇEDE TRAFİK BİLİNCİ AŞILANDI

NİĞDE’DE 803 KİŞİYE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ’NDEN DON AFETİNDEN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

NİĞDE'DE RANDEVU YOĞUNLUĞUNA AİLE HEKİMLİĞİNDEN ÇÖZÜM

NİĞDE’DE “BİR KURAL BİR ÖMÜR” PROJESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Şehitler Mahallesi’nde Trafik Kazası 2 Yaralı (Video Haber)

BİTCOİN 100 BİN DOLARI AŞTI!

ALTUNHİSAR’DA TRAFİK HAFTASINA “BİR KURAL BİR ÖMÜR” DAMGASI

NİĞDE ALTUNHİSAR YOLUNDA TIR DEVRİLDİ 1 YARALI

Gürer “Sıkı para politikası işçiyi ve çiftçiyi eziyor”

NİĞDE’DE TARIMSAL KURAKLIK KRİZ TOPLANTISI

NİĞDE’DE BİNLERCE GENÇ KARİYER VE İSTİHDAM BULUŞMASINDA GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

NİĞDE TARIM VE HAYVANCILIKTA YÜKSELİŞTE

Niğde’de “Ameliyathane Hemşireliği 2. Dönem Sertifikalı Eğitim Programı” Başarıyla Tamamlandı

NİĞDE’DE KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ SEÇİMLERİ YAPILDI

GÜRER TORBA YASA TEKLİFLERİNİ ELEŞTİRDİ

Yükleniyor

  • Cuma 24.5 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.7 ° / 14.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 23.3 ° / 10.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51