Tarih: 23.02.2023 07:33

Tür­ki­ye Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi bo­yun­ca Niğde’den kadın mil­let­ve­ki­li çık­ma­dı

Facebook Twitter Linked-in

Bu yıl ger­çek­le­şecek mil­let­ve­kil­li se­çim­le­ri­ne adım adım yak­la­şı­lır­ken göz­ler par­ti­le­rin aday adayı çı­kar­ta­ca­ğı isim­le­re çev­ril­di. Bir plat­form­da da ya­pı­lan bir ha­ri­ta pay­la­şı­mı ise dik­kat çekti. Ha­ri­ta­ya göre Tür­ki­ye Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi bo­yun­ca bir tane bile kadın mil­let­ve­ki­li çı­kar­ma­mış 20 il ara­sın­da Niğde’de yer alı­yor.
Tür­ki­ye’de ka­dın­la­rın seçme se­çil­me hak­kı­nı ka­zan­dı­ğı 1934’ten bu yana 23 genel seçim ya­pıl­dı.

Bu se­çim­ler­de Mec­lis’e giren 11 bin 385 mil­let­ve­ki­lin­den sa­de­ce 598’i ka­dın­dı. Yani 85 yıl­dır ka­dın­la­ra uygun gör­dü­ğü se­çil­me oranı yüzde 5,2’te kaldı. 1997 yı­lın­dan bu yana eşit tem­sil için ça­lı­şan KADER ve tüm kadın ha­re­ke­ti­nin mü­ca­de­le­si­ne rağ­men, Mec­lis’e giren kadın mil­let­ve­ki­li oranı bu­gü­ne kadar en fazla yüzde 17.8 ola­bil­di. Ra­kam­la­rın or­ta­ya koy­du­ğu ger­çek­ler, bu­nun­la da sı­nır­lı değil.
Tür­ki­ye Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi bo­yun­ca bir tane bile kadın mil­let­ve­ki­li çı­kar­ma­mış tam 20 şehre sahip. O şe­hir­ler; Adı­ya­man, Ar­da­han, Art­vin, Bay­burt, Bur­dur, Er­zin­can, Gi­re­sun, Gü­müş­ha­ne, Ka­ra­bük, Ka­ra­man, Kilis, Kı­rık­ka­le, Kırk­la­re­li, Kır­şe­hir, Nev­şe­hir, Niğde, Os­ma­ni­ye, Rize, Sinop ve Yoz­gat. Özel­lik­le bu il­ler­de göz­ler önü­müz­de ki ay­lar­da ya­pı­la­cak se­çi­me çev­ril­di. Ka­fa­lar­da bu iller kadın vekil çı­kar­ta­cak mı? so­ru­sun­da.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —