Tarih: 26.04.2023 13:55

Üreticilere Çiçek Monilyası uyarısı!

Facebook Twitter Linked-in

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sert çekirdekli meyve ağaçlarında monilya ilaçlama hakkında üreticilere uyarılarda bulundu. 
Niğde İ l Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Niğde’de gerçekleşen yağışların ardından sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası (Monilinia Laxa) hastalığı riskinin oluştuğu açıklanırken, alınacak önlemler de sıralandı. 
Yapılan açıklamada, “Üreticilerimizin dikkatine, sert çekirdekli meyve ağaçlarında ilimizde gerçekleşen yağışlar nedeniyle, sert çekirdekli meyvelerde (kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademde) çiçek monilyası (Monilinia laxa) hastalığı riski oluşmuştur. Üreticilerimizin özellikle kiraz üretimi yapılan bölgelerde ilaçlı mücadele yapmaları tavsiye edilmektedir” ifadelerine yer verildi. 
 

 

Hastalık etmeninin konukçu bitkinin özellikle çiçek, çiçek sapı, sürgün ve en son olarak da meyveleri hastalandırdığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi, “İlkbahar aylarında nemli havalarda çiçekler üzerinde spor kitleleri gözle görülebilirken, enfeksiyona uğramış çiçekler kahverengi bir renk alır. 
İlerleyen zamanlarda ise hasta çiçekler çiçek sapları üzerinde kıvrılıp kuruyarak zamk akıntısı ile birlikte dallar üzerinde asılı kalır. Hastalık etmeni çiçekten sonra çiçek sapından sürgün ve dallara en son olarak da meyveyi hastalandırır.  
Hastalık ince sürgünlerin tamamen kurumasına, kalın sürgünlerde ve dallarda ise kanser yaraları oluşmasına ve dalların uçtan geriye doğru kurumasına yol açar. Yağışlı ve nemli hava koşullarında kanser yaraları üzerinde zamklama da görülür” 
Hastalık etmeni yağışlarla birlikte yayılım gösterdiği için yağışın fazla olduğu yıllarda hastalık şiddetinin yüksek olma ihtimaline karşı daha dikkatli olunmalıdır. Sert çekirdeklilerde monilya hastalığı koruyucu ilaçlama dönemi; 1. ilaçlama: ağaçlarda çiçeklenme yüzde 5-10 olduğu dönemde, 2. ilaçlama: ağaçlarda çiçeklenme yüzde 90- 100 olduğu dönemde yapılmalıdır. Mücadelede başarı için 2 uygulama ve her ilaçlama da farklı etken maddesi olan ilaçların atılması gerekmektedir”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —