AV. İRFAN BAHAR

Tarih: 15.11.2023 08:41

Medine Sözleşmesi

Facebook Twitter Linked-in

Peygamberimiz Hz. Muhammed tarafından bizzat tanzim edilen ve imza altına alınan fevkalade önemli sözleşmeler vardır. Bu sözleşmelerin en önemlilerinden birisi hiç şüphe yok ki Medine Sözleşmesidir. Bu sözleşme Peygamberin Mekke' den Medine'ye hicretinden sonra 622 yılında tanzim edilip imza altına alınmıştır. Bu sözleşmenin amacı Medine de yaşayan yerli halk ile Müslümanların barış ve huzur içerisinde yaşaması için hazırlanmış olup, 8 ayrı belgenin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Asıl amacı toplum içindeki kavgaların durdurulması, yabancı toplumlar ile olan ilişkilerin düzeltilmesi, toplumların haklarına ve özgürlüklerine saygı ile yaklaşılması amaçlanmıştır. 
Bu sözleşmeye göre Medine de yaşayan herkes eşit haklara sahip olacak eşit vatandaş olarak görülecek, hiçbir topluluğun bir diğerine üstünlüğü olamayacak. Yahudiler de dinlerini serbest ve özgür bir biçimde yaşayacak, Medine'deki anlaşmazlıkların tamamının çözümü için Hz. Muhammed'e başvurulacak topluluklar birbirlerinin dinlerine saygı gösterecek. Medine içerisinde savaş yasaklanacak tecavüzcülük ve bozgunculuk yapılmayacaktır. 
Bu sözleşmenin imzasından bu yana bin yılı aşkın bir zaman dilimi geçmiş olmasına rağmen bugün bile geçerliliğini korumaya devam etmektedir. En medeni çevrelerde bile bu noktaya 100. Yıllar sonra gelinmiştir. Sözleşmenin tarihi göz önünde bulundurulacak olursa bunun önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —