CEM KAYHAN


NİĞDE İLİNİN TURİZM VARLIKLARI (5)

Şehirde 1976 senesinde hizmete açılmış, arkeolojik ve etnografik tarihi eserlerin sergilendiği bir tane müze bulunmaktadır.


2.4.9 Müzeler
Şehirde 1976 senesinde hizmete açılmış, arkeolojik ve etnografik tarihi eserlerin sergilendiği bir tane müze bulunmaktadır. 2003 senesinde Avrupa yılın müzesine aday gösterilen müzede Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait on iki binden fazla eser bulunmakta olup eserlerin büyük bölümü bölgede gerçekleştirilen kazılar neticesinde çıkarılan tarihi eserler oluşturmaktadır. Müze içerisinde kronolojik şekilde düzenlenmiş altı adet Orta Anadolu arkeolojisinin teşhir tabloları bulunmaktadır (http://www.nigdekulturturizm.go v.tr/TR-74395/muzeler.html).
Müze içerisinde sergilenen etnografik ve arkeolojik eserlerin başlıcaları, el yazması, silahlar, takı, kilim, halı, “Rahibe Mumyası (10. yy.)” ve “Dört adet Bebek Mumyası (13. yy.)” yer almaktadır. Eskiden medrese olarak inşa edilen Akmedrese günümüzde müze olarak faaliyet göstermektedir. Gümüşler ören yeri ve halı dokuma yeri ve sergi sarayı açık hava müzesi olarak faaliyet göstermektedir (http://www.nigdekulturturizm.gov.tr/TR-74395/muzeler.html.

2.5.5 Niğde ilindeki Alternatif Turizm Kaynakları
2.5.5.1 Kültür Turizmi
Mimarisi, Sanatı, yöresel çeşitliliği ile birlikte farklı medeniyetlerin kültürlerini yaşamış ve miras olarak almış Türkiye’nin kültürel turizm potansiyeli çok yüksek ve değerlidir. Özellikle Avrupa’nın merakla ve dikkatle bu zenginliğimiz, dünyanın yeni turizm eğilimleri arasında tercih edilirliği yüksektir ve Türkiye’nin turistik arzı içerisinde en önemli parametrelerin başında yer alır.  Şehir olarak Niğde kültür turizm potansiyeli noktasında sınırlı gibi görünse de sahip olduğu kendine özgü ve önemli kültür yerlerinin turizme kazandırılması yeni fırsatların oluşmasına imkân sunacaktır. Şehirde kültür turizmi noktasından önemli kültürel varlıklar arasında Kuş kayası mezarlığı, Tyana ören yeri, Kavlaktepe yer altı şehri, Gümüşler ören yeri ve manastırı, Hüdavend Hatun türbesi, Alaeddin camii, Sungurbey camii ve türbesi, Gündoğdu türbesi, Akmedrese, Niğde kalesi, Bedesten, Bor Bilginler konağı ve Öküz Mehmet Paşa kervansarayı yer almaktadır (Akmaydalı, 1985:151).
Niğde bulunan Rum ve Ermeniler tarafından inşa edilen tarihi eserlerin restorasyonların yapılarak turizme kazandırılması hem ülke turizmi hem de ilin turizmine büyük katkı sağlayacaktır. Niğde iline yabancı turistlerin çekilmesi bu eski dönem eserlerinin restorasyonu temsil ettikleri Fener Ortodoks-Rum patrikhanesi ve Avrupa Birliği ülkeleri gönülleri tarafından teşvik paketleri sayesinde inşa restorasyonunun yapılması gereklidir. 
Vakıflar Bölge Müdürlüğü şehirde yer alan birçok tarihi eserleri geçmiş on yılda gerçekleştirdikleri gibi başka uluslar tarafından inşa edilen potansiyel tarihi eserlerin de restorasyon yapılarak turizme kazandırılması şehre ve ülke ekonomisine katkı sunacaktır. Restorasyon çalışmaları sırasında reklam yapılarak şehrin tanıtılmasına katkı sağlanabilir. Bölgede yer alan Yeniköy Kilisesinin bakımsızlığına rağmen turistler tarafından ziyaret edilmesi eserlerin önemini ortaya koymaktadır (Demircan, 2009:528).
Günümüzde Dünya tarafından kültür turizmi olarak kabul gören butik oteller, konforlu, otantik şık ve lüks şekilde tasarlanması ile turistlere evlerinde hissi uyandıracak kişisel ve özel hizmetler neticesinde müşteri odaklı pazarlama faaliyetleri sayesinde giderek yaygınlık kazanmaktadır. 1980’li yıllardan itibaren Avrupa ve ABD’de yaygınlaşmaya başlayan butik otelcilik anlayışı otantik, sade ve sıcak ortam sayesinde batı ülke ziyaretçileri tarafından gösterilen ilgi ve tercih edilmesi ile kendini kanıtlamaktadır (Oral, 2006:62).
Butik otel sektörü dünyadaki yaygınlaşmasından Ülkemizde etkilendiği ifade edilebilir. Butik otel kavramı Dünyada çok az sayıda insan tarafından kullanılan tasarımı ve yemek kültürlerinden dolayı özel bir yeri ifade ederken Ülkemizde daha çok küçük, ucuz ve lüks olmayan otelden ziyade geniş bir ev ve konak konseptin de farklı iç tasarımlara sahip dikkat çeken mimariye sahip otel modeli olarak algılanmaktadır. İş ve medya dünyası, siyasetçiler konaklamak için beş yıldızlı lüks oteller yerinde konaklama ve iş toplantılarında trendi takip ederek faaliyetlerinde butik otelleri tercih etmektedirler. Butik otellerinin tercih sebepleri arasında girişten ibaren kişi odaklı hizmet anlayışı ile başlayıp müşterinin otelden ayrılmasına kadar geçen sürece kadar özel ve kişi odaklı hizmet sunulmaktadır (Akmaydalı, 1985).
Ülkemizde butik otel işletmeciliği her geçen gün artmakta olup İstanbul’da yer alan deniz manzaralı yalıların butik otele dönüştürülmesi, kapalı karşıya yapılması planlanan butik otel ve müze, Karabük Safranbolu’nun tarihi evlerin butik otele dönüştürülmesi bu alan da ülkemizin en prestijli uygulamalarıdır. Niğde kalesi etrafında yer alan tarihi konak ve yapıların butik otel olarak tasarlanması ilin turizmine önemli katkı sunacağı öngörülmektedir. İl sınırları içerisinde beş yıldızlı otelin olmaması, Niğde kale bölgesinin şehrin merkezinde yer alması, kalenin müzeye dönüştürülmüş olası ve bölgenin şehrin tarihi eserlerini oldukça yakın konumda bulunması şehirde yer alan tarihi yapıların butik otele dönüştürülmesi turizm işletmeciliği açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır. Bu bölgenin butik otele dönüştürülmesi sürecine Vakıflar Genel Müdürlüğü, Niğde valiliği, Turizm İl Müdürlüğü ve Niğde belediyesinin dahil edilmesi projede başarıya ulaşmada önemli katkı sağlayacaktır (Sönmez, 2006:127).

2.5.5.2 Sağlık ve Termal Turizmi
Termal turizm sağlık turizmi denilince ilk akla gelen 1950 senesinden sonra ülkemizde hızla gelişim gösteren ve sağlık turizminin önemli unsurlarından bir tanesidir. Sağlık turizminin içerisinde yer alan içme ve kaplıcalarda farklı tedavi ve kur uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Niğde ilinde yer alan kaplıca ve içmeler incelenecek olursa en önemlileri Çiftehan kaplıcaları, Kemerhisar içmecesi, Narlıgöl sıcak su kaynakları, Koca pınar çamuru ve suyu ile birlikte Ferhenk maden su kaynağı en önemli içmece ve sıcak su kaynaklarıdır (http://www.nigdekulturturizm.gov.tr/TR-74721/saglik-turizmi.html).
Kemerhisar İçmecesi: Niğde iline bağlı Bor ilçesinin Kemerhisar beldesi yer alan içmece güneyde 7 km uzaklıkta Adana otoyolunun yakınlarında olup belediye tarafından yaptırılmış ve işletilmekte olan tesislerde çamur banyosu, içme kürleri yapılabilmektedir. İçmecelerin insan sağlığına olan yararları incelendiğinde, bir hafta içerisinde safra ve böbrek taşlarını temizlediği, karaciğer yetmezliği, ülser başlangıcı, kırlığı giderdiği, idrar yolu ve böbrek iltihaplarının temizlenmesi, damar sertliği, bağırsak bozuklukları, gastrit, mide ekşimesi ve yanması, romatizma ve kireçlenme gibi hastalıkların tedavisinde fayda sağladığı Sağlık Bakanlığı tarafından tescillenmiştir. Aynı zamanda çamur banyosunun, saç kıran, egzama, sedef, mantar ve yılancık gibi hastalık tedavilerinde kullanılabileceği bakanlık tarafından tescillenmiştir.

Kocapınar Suyu ve Çamuru: Niğde- Bor yolunun 2 km sinden itibaren birden fazla kaynaktan çıkan Kocapınar suyu; mide, bağırsak ve deri hastalıkların tedavi edilmesinde romatizma ve türevi birden fazla hastalığın tedavisinde olumlu katkılar sağlamaktadır. Çamur ve su kaynağının yakınlarında her hangi bir termal işletme yer almamaktadır. 
Niğde ilinde yukarıda bahsi geçen termal kaynaklara ilave olarak Bor ilçesi yakınlarında bulunan halk tarafından kum olarak adlandırılan bölgeye romatizma hastalıklarının tedavisi için halk gitmektedir. Ulukışla ilçesinde Çiftehan bölgesinde önemli termal kaynaklar ve işletmeler faaliyet göstermesine rağmen yalnızca yakın civarda bulunan illerdeki halk tarafından bilinmekte ve yakın çevre halkının kullanılması ile sınırlı kalmaktadır. 
Bölgenin termal kaynaklarının ve işletmelerin yeni yatımlar ile desteklenmesi, güçlü ve etkili tanıtım reklamları sayesinde bölge turizmine önemli kaynaklar sağlayacağı düşünülmektedir (http://www.nigdekulturturizm.gov.tr/TR-74721/saglik-turizmi.html).
Son dönemlerde keşfedilmeye başlanan Narlıgöl ve çevresi için özel girişimcilerine destekler sağlanması proje geliştirilmesi ve termal tesis kurulması ile birlikte bölgenin termal turizmine hızla bir şeklide kazandırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Bölgenin termal turizmine kazandırılmasında Avrupa Birliği ve dünya bankası fonlarından yaralanmakla birlikte Çiftehan da İl Özel İdaresi tarafından yapıldığı şekli ile özel idare aracılığıyla tesislerin yapılması ve özel sektör temsilcilerine kiralanarak işletmeye alınması bölgenin turizme kazandırılmasında önemli rol oynayabilir (http://www.nigdekulturturizm.gov.tr/TR-74721/saglik-turizmi.html). (DEVAMI YARIN…)

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Niğde – Adana – Ankara Otoyolu’nda bayram yoğunluğu

Niğde'de 33 yıldır yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırıyor

Niğde'de bayram tatiline çıkan sürücüler kurallara uymaları konusunda uyarıldı

Devrilerek yanan tırın sürücüsü yaralandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16