İSMAİL ÖZMEL

Tarih: 22.04.2024 10:03

TÜRKÜ DERLEMELERİ HER 10 YILDA BİR TEKRARLANMALIDIR

Facebook Twitter Linked-in

Günlük çalışmalarıma ara verince,  TV kanallarında dolaşır bize bir şeyler vermek isteyen bir program olup olmadığına bakarım. Yoksa TRT Müzik kanalında karar kılarım.  14 Aralık 2021 Salı günü öğlede TRT Müzik’te  (Miras ‘Anadolu Ezgileri’) başlıklı Dr. Halil Atılgan ve Halk müziği dairesinden Hasan Özel’in katıldığı programı zevkle ve imrenerek dinledim.  Zevkle dinledim çünkü Türküler ruhumuzun ve duygularımızın nağmelere yüklenmiş ve saz eşliğinde sunulan musiki şölenleridir. Türkülerimizde biz varız, Anadolu var, Türkiye var. Hayatımız, hayat hikâyemiz ve anılarımız var. Sanki bir ayna, her bakan kendisini görür, o kadar bizden ve o kadar canımızın bir parçasıdır.
Hayat akıp gidiyor, her konunun uzmanları olduğu gibi âşıkları da vardır. Onlar konularını,  hangi yaşta olurlarsa olsunlar,  takip ederler, her yeni zenginliğin kayıtlara geçmesini, derlenip toparlanarak yeni nesillere ulaştırılmasını isterler. Hazinelerin bekçisi ve yeni mahsullerin derleyicisi, icracısıdırlar.  Her dönemin yakıldığı, yazıldığı, çalınıp söylendiği yeni türküleri olduğunu da bilirler. Onun için HER  8-10 yılda bir türkü derlemelerini yeniden yapmak, yeni  aşıkları, yeni bestecileri bulmak ve onları kayıt altına almak gerektiğini tavsiye ederler.
Değerli dost, musiki akademisyeni Dr. Halil Atılgan’ı derleme ekibinde görünce bu güzel çalışmayı tanıtan bir yazı yazmak ihtiyacı duyduğumu da söylemeliyim. Niğde Üniversitesi Türk Halk musikisi bölümünde görevlendirildiğinde çok değerli sohbetlerimiz olmuştu. Musiki dersleri yanında musiki aletleri yapım atölyesi kurmak gibi bir projesi vardı ve onu uygulama safhasına geçirirken, birden hava değişti ve Halil Atılgan’ın Gaziantep üniversitesine gittiğini öğrendik. Niğde Üniversitesi için önemli bir kayıp olduğunu söylemeliyim.
Miras ‘Anadolu Ezgileri’ programında, Adana merkezde ve Karaisalı ve Kozan’da âşıkları davet etmişler ve yeni türkülerini kayıt altına almışlardır. Yalnız derlemeye katılan türkü aşığı diğer sanatkârların isimlerinin ekrana yazılmaması bizce önemli bir eksikliktir. Teşvik ve takdir toplumun özeneceği güzel örneklerin ortaya çıkmasını sağlar diye düşünüyorum.
Türkülerin yurdun her yöresinde böyle çalışmalarla derlenmesi, Niğde  ve ilçelerinde  de böyle çalışmaların yapılması, yeni türkülerin derlenmesi, iyi ve faydalı  bir hizmet olacaktır.
Bu güzel çalışmayı ve programı yapanları kutluyorum. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —