Kış gecelerinin vazgeçilmezlerinden olan kestane fiyatıyla el değil cep yakıyor.
Geçen yıl kilosu 25-40 liradan alıcı bulan kestane, bu yıl ise cinsi ve kalitesine göre 60 ile 85 lira arasında alıcı buluyor. Cinsine göre fiyatı daha da artıyor.
Niğde'de market ve pazarlarına çuvallarla gelen kestanede kilo alım dönemi sona erdi. Tadımlık olarak 250-300 gram ile yarım kilo arasında tartıya gelen kestane sevilerek tüketilen bir besin kaynağı,
Niğde Perşembe Pazarında kestane satan esnaf vatandaşların kestaneyi 250-300 grama arasında aldıklarını belirterek, "Kestanenin fiyatı geçen yıla göre hemen hemen iki kat arttı. Vatandaş 250-300 grama kadar indi. Müşterilerimiz kestanenin çok pahalı olduğunu söylüyorlar, bizde satış yapmakta zorlanıyoruz" dedi.
PİŞMİŞ KESTANE 200 TL
Niğde'de çiğ kestane 60-85 lira arasında iken mangalda pişince kilosu 200 TL'ye çıkıyor. Niğde'de PTT önünde yıllardır kestane satan satıcı, havaların soğumasıyla birlikte mangalını yakarak satışa başladıklarını belirterek, "Havaların soğumasıyla birlikte mangalımızı yaktık. Kestane kebabın 100 gramını 20 liradan satıyoruz. Bu yıl kestane fiyatlarının yüksek olmasından dolayı pişmiş kestanenin de fiyatı yükseldi. Satışlarımız geçen yıllara göre azaldı" dedi.
TAVA ve SOBADA PİŞİRİN
Beslenme uzmanları, kestaneyi çizerek soba veya teflon tavada pişirmenin vitamin yönünde çok daha faydalı olduğunu belirtiyorlar. Su da pişirilen kestanenin vitaminleri suya geçiyor. Geride posası kalıyor. Bu nedenle saba ve teflon tavada çizik atılarak pişirilen kestanenin tercih edilmesi istendi.
BESİN YÖNÜNDEN ÇOK FAYDALI
Kestane besin değeri yönünden ise oldukça faydalı bir tüketim maddesi. Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre kestane; C Vitamini 26,7 mg, Kalsiyum 46 mg, demir 1,7 mg, B6 vitamini 0,2 mg Magnezyum 54 mg. Yüksek ateşi düşürmek için kestane ağacı yaprakları kullanılır. İyi bir ateş düşürücüdür. Kestane ağacının sakinleştirici özelliği olduğu bilinmektedir. Mide hastalıklarına iyi gelir ve gastrit gibi şikâyetlerin yaşanmasını engeller.