https://www.hamlegazetesi.com/
Açıklama geldi: Araç fiyatlarına yeni zam kapıda
Otomobil fiyatlarında zam rallisi yeniden başlıyor. Gelecek hafta otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3 fiyat artışı beklenirken, zamların seçim sonrasında artarak devam edeceği öngörülüyor.
GENEL
Tarih: 24.04.2023 15:08
Güncelleme: 24.04.2023 15:08
Kaynak: ULUSAL BASIN
Açıklama geldi: Araç fiyatlarına yeni zam kapıda
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Bir süredir görece daha stabil bir seyir izleyen otomobil fiyatlarında kur zamları yolda. Markalar döviz kurundaki yükselişi fiyatlara yansıtmak için mayıs ayının ilk haftasını bekliyor. Gelecek hafta otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3 fiyat artışı beklenirken, asıl zamların seçim sonrasında olacağı öngörülüyor. İkinci elde ise fiyatlar artmaya başladı.
Marka temsilcileri, kur artışını mayıs ayında fiyatlara yansıtmaya başlayacaklarını açıkladı. Hemen hemen her marka kur artışı için mayıs başına tarih veriyor. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da fiyat artışları için gelecek haftaya işaret işaret etti. 
Gülan, “Markalar henüz kur artışını fiyatlara yansıtmadı. Ancak bir yandan kur artarken bir yandan piyasada para bulmanın maliyeti de arttı. Fiyatlara yansıyacaktır. Markaların yüzde 2 ila yüzde 3 arasında zam yapacağını öngörüyoruz. Olağan dışı bir baskı olmadıkça markaların kur artışını fiyatlara yansıtmak için mayısı bekleyeceğini tahmin ediyoruz. Seçim öncesi temkinli zam yapacaklarını ve otomobil fiyatlarının haftaya yaklaşık 3 arasında artacağını öngörüyoruz. Zaten markalarda fazla stok da yok” diye konuştu. Zam sonrası ÖTV dilimi değişen otomobillerde fiyat artışı daha yüksek oranlarda olacak. Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş ise “Henüz kur artışını fiyatlarımıza yansıtmadık. Bu ayki teslimatlarımız tamamlandıktan sonra yansıtmış olacağız” dedi. 
Otomotiv analiz şirketi Cardata’nın verilerine göre sıfır otomobil fiyatları Mart 2022-Mart 2023 arasında ortalama yüzde 70 arttı. Zamlar sonrası vergi dilimi değişen bazı modellerde ise bu oran yüzde 100’ü aşıyor.

İKİNCİ ELDE FİYAT ARTIŞI BAŞLADI
Özellikle seçim sonrası kurdaki artışa paralel otomobil fiyatlarının artacağı yönündeki beklenti, otomobilin yatırım aracı olarak cazibesini artırmıştı. Krediye erişimde yaşanan zorluklara rağmen yatırım amaçlı alımların hızlanması satışlarda tüm zamanların ilk çeyrek rekorunu getirmişti. ODMD verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları 2023 yılı Ocak-Mart’ta geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 55,2 artarak 235 bin 971 adet olarak gerçekleşmişti. Rekora rağmen arz talebin gerisinde kalınca talebin önemli bir kısmı ikinci el araçlara yöneldi. Alım gücünün düşmesi, bayram ve yaz aylarının yaklaşması da ikinci el piyasasında satışları artıran diğer nedenler arasında. Artan talep fiyatları da yukarı çekti. 
Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Kur, faiz ve enfl asyon üçgeninde tüketiciler yatırım aracı olarak otomobili tercih etmeye devam ederken, seçim belirsizliğinin etkisiyle fiyatlarda yukarı doğru bir seyir var. İlk 3 ayda artış yüzde 15 seviyesinde. Zira tüketici seçim sonrasında kurun yüzde 15 artacağını düşünüyor ve ÖTV vaatleri de etkisiz kalıyor. Enflasyon, kur ve faiz üçgeninin seyri fiyatları da etkileyecek” diye konuştu.

TÜKETİCİ, KREDİ SEÇENEĞİNİ KULLANAMIYOR
Otomotivciler, uzun süredir sektörün en büyük sıkıntılarından biri olan tüketicinin krediye erişiminde yaşanan zorlukların daha da arttığını dile getirdi. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, “Kullanılabilen kredi tutarı, ödeme vadesinin düşürülmesi ve faiz oranlarının artması gibi sebeplerle tüketici kredi seçeneğini kullanamıyor. Bu durum sıfır ve ikinci el araç sektörünün hareketliliğini olumsuz etkiliyor” dedi. Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise konuyla ilgili “Kredi imkanları esnetildiği ve genişletildiği takdirde ikinci el araç satışları bu yıl 8 milyona kadar çıkar” dedi.

FIRSATÇI BAYİLERDE YENİ TREND ‘TAKAS’ ŞARTI
Otomotiv piyasasındaki yüksek talep karşısında arzın yetersiz kalması, “fırsatçı” bayilerin iştahını kabartmaya devam ediyor. Aksesuar bahanesiyle sıfır araçları liste fiyatlarının üzerinde satan, araçları stokta tutan ya da elden para alan bu bayilerde yeni trend takas şartlı satış. Aracını takasa vermeyene sıfır araç satışı da yapmayan bu bayilerin, tüketicinin ikinci el aracını değerinin altında alarak buradan da kar etmeye çalıştığı öne sürülüyor. (KAYNAK: EKONOMİM)

Haber Kaynak : ULUSAL BASIN

Muhabir

ALPASLAN DÜZGÜN

alpaslanduzgun@hotmail.com

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL NİĞDE’DE KONUŞTU

ERDOĞAN DEPREM ŞEHİTLERİNİ ANDI

NİĞDE’DE OKUL SPORLARI BASKETBOL YARI FİNALLERİ TAMAMLANDI

NİĞDE’DE DEPREM ŞEHİTLERİ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUTULDU

NİĞDE’DE ÜÇ AKADEMİSYEN DOÇENT OLDU

CEVAHİR UZKURT’TAN AKSARAY’DA TEMASLAR

NİĞDE’YE PET-CT ÜNİTESİ GELİYOR

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE BELEDİYESİSPOR’DAN ÜÇ TRANSFER

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BUGÜN NİĞDE’DE

NİĞDE’DE HAFTA SONU YAĞIŞLI GEÇECEK

NİĞDE MUTFAĞI GÜÇ TOPLUYOR

NİĞDELİ SPORCU TÜRKİYE ŞAMPİYONU

NİĞDE BELEDİYESPOR OSMANİYE DEPLASMANINDA

NİĞDE’DE OTO KURTARICILARDAN KIZILTAN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

ACILAR HALA TAZE: 6 ŞUBAT NİĞDE’DE ANILDI (VİDEO HABER)

NİĞDE VALİSİ AKMEŞE’DEN 6 ŞUBAT DEPREMLERİ MESAJI

NİĞDE İHH 2026 FAALİYET PLANINI AÇIKLADI

NİĞDE’DE ÖĞRENCİLER PATATES ARAŞTIRMASINI YERİNDE TANIDI

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL NİĞDE’DE KONUŞTU

ERDOĞAN DEPREM ŞEHİTLERİNİ ANDI

NİĞDE’DE OKUL SPORLARI BASKETBOL YARI FİNALLERİ TAMAMLANDI

NİĞDE’DE DEPREM ŞEHİTLERİ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUTULDU

NİĞDE’DE ÜÇ AKADEMİSYEN DOÇENT OLDU

CEVAHİR UZKURT’TAN AKSARAY’DA TEMASLAR

NİĞDE’YE PET-CT ÜNİTESİ GELİYOR

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE BELEDİYESİSPOR’DAN ÜÇ TRANSFER

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BUGÜN NİĞDE’DE

NİĞDE’DE HAFTA SONU YAĞIŞLI GEÇECEK

NİĞDE MUTFAĞI GÜÇ TOPLUYOR

NİĞDELİ SPORCU TÜRKİYE ŞAMPİYONU

NİĞDE BELEDİYESPOR OSMANİYE DEPLASMANINDA

NİĞDE’DE OTO KURTARICILARDAN KIZILTAN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

ACILAR HALA TAZE: 6 ŞUBAT NİĞDE’DE ANILDI (VİDEO HABER)

NİĞDE VALİSİ AKMEŞE’DEN 6 ŞUBAT DEPREMLERİ MESAJI

NİĞDE İHH 2026 FAALİYET PLANINI AÇIKLADI

NİĞDE’DE ÖĞRENCİLER PATATES ARAŞTIRMASINI YERİNDE TANIDI

NİĞDE’DE TÜBİTAK 2204-A BAŞVURULARI YÜZDE 88 ARTTI

NİĞDE YEŞİLGÖLCÜK’TE DEPREM ŞEHİTLERİ İÇİN HATİM VE DUA PROGRAMI

CALMIO’DAN TORBALI KIZ KUR’AN KURSU’NA HALI DESTEĞİ

NİĞDE’DE 6 ŞUBAT DEPREM ŞEHİTLERİ ANILDI

ATATÜRK’ÜN NİĞDE ZİYARETİ 92. YILINDA ÖZEL PROGRAMLA ANILDI (VİDEO HABER)

ÇOCUĞUNUZUN KALP SAĞLIĞI İÇİN BU 10 BELİRTİYE DİKKAT

NİĞDE’DE KORUYUCU AİLE SEMİNERİ DÜZENLENDİ

SGK’DAN GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

NİĞDE’DE TANIMADIK NUMARALARA KARŞI UYARI

NİĞDE-POZANTI OTOYOLUNDA FECİ KAZA: 1 ÖLÜ, 7 YARALI 

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 7.1 ° / -0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 7 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.2 ° / 2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12