https://www.hamlegazetesi.com/
Açıklama geldi: Araç fiyatlarına yeni zam kapıda
Otomobil fiyatlarında zam rallisi yeniden başlıyor. Gelecek hafta otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3 fiyat artışı beklenirken, zamların seçim sonrasında artarak devam edeceği öngörülüyor.
GENEL
Tarih: 24.04.2023 15:08
Güncelleme: 24.04.2023 15:08
Kaynak: ULUSAL BASIN
Açıklama geldi: Araç fiyatlarına yeni zam kapıda
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Bir süredir görece daha stabil bir seyir izleyen otomobil fiyatlarında kur zamları yolda. Markalar döviz kurundaki yükselişi fiyatlara yansıtmak için mayıs ayının ilk haftasını bekliyor. Gelecek hafta otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3 fiyat artışı beklenirken, asıl zamların seçim sonrasında olacağı öngörülüyor. İkinci elde ise fiyatlar artmaya başladı.
Marka temsilcileri, kur artışını mayıs ayında fiyatlara yansıtmaya başlayacaklarını açıkladı. Hemen hemen her marka kur artışı için mayıs başına tarih veriyor. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da fiyat artışları için gelecek haftaya işaret işaret etti. 
Gülan, “Markalar henüz kur artışını fiyatlara yansıtmadı. Ancak bir yandan kur artarken bir yandan piyasada para bulmanın maliyeti de arttı. Fiyatlara yansıyacaktır. Markaların yüzde 2 ila yüzde 3 arasında zam yapacağını öngörüyoruz. Olağan dışı bir baskı olmadıkça markaların kur artışını fiyatlara yansıtmak için mayısı bekleyeceğini tahmin ediyoruz. Seçim öncesi temkinli zam yapacaklarını ve otomobil fiyatlarının haftaya yaklaşık 3 arasında artacağını öngörüyoruz. Zaten markalarda fazla stok da yok” diye konuştu. Zam sonrası ÖTV dilimi değişen otomobillerde fiyat artışı daha yüksek oranlarda olacak. Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş ise “Henüz kur artışını fiyatlarımıza yansıtmadık. Bu ayki teslimatlarımız tamamlandıktan sonra yansıtmış olacağız” dedi. 
Otomotiv analiz şirketi Cardata’nın verilerine göre sıfır otomobil fiyatları Mart 2022-Mart 2023 arasında ortalama yüzde 70 arttı. Zamlar sonrası vergi dilimi değişen bazı modellerde ise bu oran yüzde 100’ü aşıyor.

İKİNCİ ELDE FİYAT ARTIŞI BAŞLADI
Özellikle seçim sonrası kurdaki artışa paralel otomobil fiyatlarının artacağı yönündeki beklenti, otomobilin yatırım aracı olarak cazibesini artırmıştı. Krediye erişimde yaşanan zorluklara rağmen yatırım amaçlı alımların hızlanması satışlarda tüm zamanların ilk çeyrek rekorunu getirmişti. ODMD verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları 2023 yılı Ocak-Mart’ta geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 55,2 artarak 235 bin 971 adet olarak gerçekleşmişti. Rekora rağmen arz talebin gerisinde kalınca talebin önemli bir kısmı ikinci el araçlara yöneldi. Alım gücünün düşmesi, bayram ve yaz aylarının yaklaşması da ikinci el piyasasında satışları artıran diğer nedenler arasında. Artan talep fiyatları da yukarı çekti. 
Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Kur, faiz ve enfl asyon üçgeninde tüketiciler yatırım aracı olarak otomobili tercih etmeye devam ederken, seçim belirsizliğinin etkisiyle fiyatlarda yukarı doğru bir seyir var. İlk 3 ayda artış yüzde 15 seviyesinde. Zira tüketici seçim sonrasında kurun yüzde 15 artacağını düşünüyor ve ÖTV vaatleri de etkisiz kalıyor. Enflasyon, kur ve faiz üçgeninin seyri fiyatları da etkileyecek” diye konuştu.

TÜKETİCİ, KREDİ SEÇENEĞİNİ KULLANAMIYOR
Otomotivciler, uzun süredir sektörün en büyük sıkıntılarından biri olan tüketicinin krediye erişiminde yaşanan zorlukların daha da arttığını dile getirdi. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, “Kullanılabilen kredi tutarı, ödeme vadesinin düşürülmesi ve faiz oranlarının artması gibi sebeplerle tüketici kredi seçeneğini kullanamıyor. Bu durum sıfır ve ikinci el araç sektörünün hareketliliğini olumsuz etkiliyor” dedi. Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise konuyla ilgili “Kredi imkanları esnetildiği ve genişletildiği takdirde ikinci el araç satışları bu yıl 8 milyona kadar çıkar” dedi.

FIRSATÇI BAYİLERDE YENİ TREND ‘TAKAS’ ŞARTI
Otomotiv piyasasındaki yüksek talep karşısında arzın yetersiz kalması, “fırsatçı” bayilerin iştahını kabartmaya devam ediyor. Aksesuar bahanesiyle sıfır araçları liste fiyatlarının üzerinde satan, araçları stokta tutan ya da elden para alan bu bayilerde yeni trend takas şartlı satış. Aracını takasa vermeyene sıfır araç satışı da yapmayan bu bayilerin, tüketicinin ikinci el aracını değerinin altında alarak buradan da kar etmeye çalıştığı öne sürülüyor. (KAYNAK: EKONOMİM)

Haber Kaynak : ULUSAL BASIN

Ulukışla–Pozantı Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı

Yaban keçisi avlayan kişiye 953 bin 82 lira ceza uygulandı

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT: SON GÜN 31 ARALIK

TBMM’DEKİ TACİZ SORUŞTURMASINDA 3 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

HUDUTTA 258 BİN 999 GRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

NİĞDE’NİN TARİHİ KÖYÜ YEŞİLBURÇ MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ SAHASINDA SAMANDAĞSPOR’U AĞIRLIYOR

TİFTİĞE KATMA DEĞERLİ DESTEK

NİĞDE–KAYSERİ YOLU’NDA TIR KAZASI: 1 YARALI

ÇAMARDI’YA YENİ JANDARMA KOMUTANI

MİLLİ İHA’LARIN YENİ GÖZÜ ASELFLIR-600 PERFORMANSINI SERGİLEDİ

NİĞDE’DE KORUYUCU AİLELERE ANLAMLI ZİYARET

TÜRK KIZILAY’IN GAZZE İÇİN HAZIRLADIĞI 19. “İYİLİK GEMİSİ” UĞURLANDI

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN: FİLİSTİN HER ZAMAN BİZİM İÇİN BİR PUSULADIR

NİĞDE’DE SULTAN 2. KILIÇARSLAN YURDU’NDA SIRA GECESİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BARIŞ UZAKTA DEĞİL, ONU GÖRÜYORUZ

NİĞDE’DE ANAOKULU PERSONELİ BİLGİLENDİRİLDİ

NİĞDE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNE VERGİ EĞİTİMİ

NİĞDE’DE ŞEHİT BORA ÇELİK’İN AİLESİNE ZİYARET

AK PARTİ’DEN TEŞKİLATLARA “TERÖRSÜZ TÜRKİYE” BÜLTENİ

Ulukışla–Pozantı Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı

Yaban keçisi avlayan kişiye 953 bin 82 lira ceza uygulandı

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT: SON GÜN 31 ARALIK

TBMM’DEKİ TACİZ SORUŞTURMASINDA 3 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

HUDUTTA 258 BİN 999 GRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

NİĞDE’NİN TARİHİ KÖYÜ YEŞİLBURÇ MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ SAHASINDA SAMANDAĞSPOR’U AĞIRLIYOR

TİFTİĞE KATMA DEĞERLİ DESTEK

NİĞDE–KAYSERİ YOLU’NDA TIR KAZASI: 1 YARALI

ÇAMARDI’YA YENİ JANDARMA KOMUTANI

MİLLİ İHA’LARIN YENİ GÖZÜ ASELFLIR-600 PERFORMANSINI SERGİLEDİ

NİĞDE’DE KORUYUCU AİLELERE ANLAMLI ZİYARET

TÜRK KIZILAY’IN GAZZE İÇİN HAZIRLADIĞI 19. “İYİLİK GEMİSİ” UĞURLANDI

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN: FİLİSTİN HER ZAMAN BİZİM İÇİN BİR PUSULADIR

NİĞDE’DE SULTAN 2. KILIÇARSLAN YURDU’NDA SIRA GECESİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BARIŞ UZAKTA DEĞİL, ONU GÖRÜYORUZ

NİĞDE’DE ANAOKULU PERSONELİ BİLGİLENDİRİLDİ

NİĞDE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNE VERGİ EĞİTİMİ

NİĞDE’DE ŞEHİT BORA ÇELİK’İN AİLESİNE ZİYARET

AK PARTİ’DEN TEŞKİLATLARA “TERÖRSÜZ TÜRKİYE” BÜLTENİ

NİĞDE’DE KAR KAPIDA

TÜRKİYE’NİN YERLİ “NANO HELİKOPTERİ” DEVLET DESTEĞİYLE İHRACATA UÇTU

NİĞDE’DE YURTTA DAVRANIŞSAL BAĞIMLILIK ATÖLYESİ

GÜMÜŞ REKOR HAFTASINI GERİDE BIRAKTI

NİĞDE’DE ÇALIŞAN ANNELERE YARIM ÇALIŞMA DESTEĞİ

NİĞDE’DE İLETİŞİM BECERİLERİ GELİŞİYOR

NİĞDE’DE MİNİK ÖĞRENCİLER TARİH VE KÜLTÜRLE BULUŞTU

NİĞDE’DE ŞİİR, RESİM, KOMPOZİSYON VE ANI YARIŞMALARINDA ÖDÜLLER VERİLDİ

NİĞDE BELEDİYESPOR GALİBİYETİ UZATMADA KAÇIRDI (VİDEOLU HABER)

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 5.6 ° / -3.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 4.3 ° / -5.4 ° false
  • Salı 4 ° / -6.3 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8