Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Akademik Yılı açılış töreni NÖHÜ Kongre Merkezinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Akademik Yılı açılış töreni NÖHÜ Kongre Merkezinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
REKTÖR USLU: ÜLKEMİZE VE İNSANLIĞA HİZMET VERİYORUZ
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Akademik Yılı açılış töreninin açılış konuşmasını yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da üniversitenin 14 fakülte, 4 enstitü, 6 meslek yüksekokulu ve 15 araştırma ve uygulama merkeziyle ülkesine ve insanlığa hizmet verdiğini anlattı.
Üniversitenin lisansüstü, lisans ve ön lisans düzeyinde 28 bine yakın öğrencisi, 2000'e yakın personeli bulunduğunu işaret eden Uslu, "Bölgesel kalkınma odaklı, öncelikli alanlarda ihtisaslaşmış, topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite olmayı kendisine vizyon olarak belirlemiş üniversitemiz, bilim, araştırma geliştirme ve inovasyonda ifade ettiğimiz alanların yanında birçok alanda da öncü olmaya ve yenilikçi faaliyetler gerçekleştirmeye devam etmektedir." ifadelerini kullandı.
VALİ ÇELİK: NÖHÜ NİĞDE’NİN ÖNEMLİ DİNAMİZM MERKESLERİNDEN BİRİDİR
Niğde Valisi Cahit Çelik ise programda yaptığı konuşmasında, “Bugün Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış programı dolayısıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Yeni akademik yılın tüm akademisyenlere, öğrencilerimize ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, başarılı bir akademik yıl geçirmenizi diliyorum.
Kültür, turizm, eğitim ve sanayi merkezi olarak büyümeye devam eden şehrimizin kalbinde yer alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, tüm akademik birimleri ve yaklaşık 28 bin öğrencisiyle şehrimizin önemli dinamizm merkezlerinden birisidir” dedi.
Konuşmasının devamında öğrenci ve akademisyenlere seslenen Niğde Valisi Çelik, “Sevgili Gençler, Hayatınızın en önemli dönüm noktalarından birindesiniz. Bir anlamda kişiliğiniz ve kimliğinizin inşa sürecini burada, üniversite ortamında tamamlayacaksınız.
Aklını kullanan özgür bireyler olarak ne olursanız olun, kendiniz olun. Aklınızı ve beyninizi kimseye ama hiç kimseye kiraya vermeyin. Başkalarının iradenizi sıfırlamasına ve sizi araçsallaştırmasına razı olmayın. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği fikri, vicdanı ve irfanı hür olanlardan olun.
Üniversite yasakların değil özgürlüğün hâkim olması gereken bir alandır. Ancak bu özgürlüğün başkalarının özgürlüğüne halel getirmeyecek şekilde, hukuk içinde kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle 1924 Anayasası’nın 68. maddesinde “hürriyetin herkes için sınırı, başkalarının hürriyeti sınırıdır” denmiştir.
Akıl ve özgürlük, üniversitenin sahip olması gereken üçüncü bir özelliği, çoğulculuğu beraberinde getirmektedir. Aslında üniversite, toplumun ortaya çıkışından bu yana kadim bir mesele olarak tartışılan “birlikte yaşama”nın teori ve pratiğinin de sınandığı bir camiadır. Burada farklı coğrafyalardan ve kültürlerden gelen binlerce öğrenci bir arada yaşamanın da sınavını veriyor.
Bu noktada belirtmek gerekir ki üniversite doğası gereği çeşitliliğin mekânıdır. Toplumsal ve siyasal çoğulculuğun temelinde de bu çeşitlilik olgusu bulunmaktadır.
Kıymetli Akademisyenler, Sizler, bu üniversitenin temel taşlarısınız. Azimli çalışmalarınız ve araştırmalarınız üniversitemizin bilimsel bilgi üretimindeki başarısının temelini oluşturmaktadır. Sizlerden beklentimiz, öğrencilerimize sadece bilgi aktarmakla kalmayıp, onları geleceğe hazırlayacak donanımları da kazandırmanızdır. 2023-2024 akademik yılının kazasız-belasız başarılarla dolu bir yıl olmasını temenni ediyor hepinizi saygı ile selamlıyorum” şeklinde konuştu.
İLK DERSİ MUSTAFA VARANK VERDİ
Konuşmaların ardından NÖHÜ 2023-2024 eğitim-öğretim yılı açılış törenine katılan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Mustafa Varank ilk ders konuşması yaptı.
Varank konuşmasında, “Yakın tarihe baktığımızda birçok kurumun asli vazifelerini bırakarak ideolojik tartışmaların tarafı olduğunu görüyoruz. Millete hizmet etmek için kurulmuş kurumlar maalesef, milletimize rağmen iş yapan ve milletimizin değerleriyle çatışan yapılar haline dönüştürüldüler.2000’li yılların başına kadar üniversitelerimiz çatışma haberleriyle, yasaklarla, kısıtlamalarla, ikna odalarıyla gündeme geliyordu. Üniversiteler adeta ideolojik saplantıların merkezi haline gelmişti. Ne yazık ki fikir tartışmalarıyla değil, kılık kıyafetle uğraşan dönemleri yaşadık. Çok şükür bir daha bahsi açılmamak üzere o çağ geride kaldı. Üniversitelerimiz artık kendi asli vazifelerini yapmaya ,asli vazifeleriyle gündeme gelemeye başladı. Bu manada Niğde Ömer Halisdemir Üniversite’sini yakından takip eden bir arkadaşınızım. Geçtiğimiz yıl yine bu salonda yatırımlar ve açılışlar vesilesiyle sizlerle bir araya gelmiştik. Üniversitemizin en öncelikli konularından olan Enerji Arz Güvenliğine yönelik desteklediğimiz iki önemli projenin açılışını gerçekleştirdik. Özellikle ‘Yenilenebilir Enerji’ ve ‘Sürdürülebilir Tarım’ başta olmak üzere birçok alanda Üniversitemiz Türkiye’nin öncü öğretim kurumlarından bir tanesi haline gelmiştir” dedi.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, üniversite senatosu tarafından "kamu yönetimi" alanında doktora verilen Mustafa Varank'a cübbe giydirdi ve "Fahri Doktora Belgesi" verdi.
Varank, daha sonra Türkiye Ekonomisi konulu ilk dersi işledi.