Akgümüş, “Memur ve emeklilerimizin enflasyon kayıpları her ay maaşlara yansıtılmalı, altı ay beklenmemelidir” dedi.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre Nisan ayında enflasyon yüzde 3, yıllık enflasyon ise yüzde 37,86 oldu. Bağımsız araştırma grubu ENAG’a göre ise Nisan ayı enflasyonu yüzde 4,46, yıllık enflasyon ise yüzde 73,88 olarak açıklandı. Akgümüş, yılın ilk altı ayı için belirlenen yüzde 6’lık artışın, daha ilk dört ayda oluşan yüzde 13,36’lık enflasyon karşısında eridiğini belirtti. Akgümüş, “2024 yılı enflasyonu TÜİK’e göre yüzde 44,38 iken memur ve emeklilerin ortalama artışı sadece yüzde 33’te kalmıştır” dedi.
MAYIS AYINDA KİRALARA YÜZDE 32,35 ARTIŞ GELİYOR
Akgümüş, Mayıs ayında kira kontratını yenileyecek memur ve emeklilerin yüzde 32,35 oranında kira artışıyla karşılaşacağını ifade ederek, “Memur ve emeklilerimiz hem enflasyon hem de yüksek kira artışları nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.
ENFLASYON FARKI AYLIK OLARAK MAAŞLARA YANSITILMALI
Akgümüş, “Altı ayda bir verilen enflasyon farkı yetersizdir. Kayıplar her ay maaşlara yansıtılmalı, geçmiş döneme ait farklar ise ödenmelidir” diye konuştu.
VERGİ DİLİMİ %10’DA SABİTLENMELİ
Vergi yüküne de dikkat çeken Akgümüş, memurların yılın ikinci yarısında zamların etkisini vergi diliminden dolayı hissedemediklerini belirtti. “Vergi dilimi yüzde 10’dan başlamalı ve kamu görevlileri için yüzde 10’da sabitlenmelidir” dedi.
REFAH PAYI ŞART!
Akgümüş, memur ve emeklilere sadece enflasyon farkının değil, alım gücünü artıracak refah payının da verilmesi gerektiğini söyledi. “Enflasyon oranında artış aslında sıfır zamdır. Alım gücünü artırmak için mutlaka refah payı şarttır” ifadelerini kullandı.
NİSAN AYI MAAŞ KAYIPLARI AÇIKLANDI
BASK/AR-GE’nin araştırmasına göre Nisan ayında memur ve emeklilerin maaş kayıpları şöyle oldu:
9/1 memur: 1.281 TL,
9/1 öğretmen: 1.362 TL,
9/1 pratisyen doktor: 1.838 TL,
9/1 hemşire/sağlık çalışanı: 1.464 TL,
8/1 mühendis (büro): 1.710 TL.
Akgümüş, “Memur ve emeklilerimizin sesi duyulmalı, kayıplar acilen karşılanmalıdır” çağrısı yaptı.