Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 600 milyon fidan ve tohum dikme hedefi doğrultusunda çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü vurguladı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılı çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Yumaklı, Türkiye’nin ağaçlandırma ve erozyonla mücadelede dünyada ilk 3 ülke arasında yer aldığını ifade etti. Yumaklı, bugün 23,4 milyon hektarlık orman varlığı ile Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’unun ormanlarla kaplı olduğunu söyledi.
Yeşil Vatan Seferberliği Sürüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla başlatılan “Yeşil Vatan Seferberliği” kapsamında ağaçlandırma çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini belirten Yumaklı, iklim krizinin etkilerini azaltmak için ülke genelinde yoğun bir çaba yürütüldüğünü dile getirdi. 2024 yılında 500 milyon olan fidan ve tohum sayısının 2025’te 517 milyona yükseldiğine dikkat çeken Bakan Yumaklı, bu artışın sürdürülebilir çevre hedefleri açısından önemli olduğunu kaydetti.
Bakan Yumaklı ayrıca, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 2025 yılında 1 milyon 280 bin 491 vatandaşın katılımıyla 14 milyon 914 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu ve bu rakamla yeni bir rekor kırıldığını söyledi.
Kampanya 1 Yıl Sürecek
600 milyon fidan ve tohum hedefi doğrultusunda bu yılki kampanyanın farklı bir uygulamayla yürütüleceğini belirten Yumaklı, “Bu seferberlik 11 Kasım 2025’te başladı ve 2026 Kasım ayına kadar 1 yıl boyunca devam edecek. Bu süre zarfında kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek” dedi. Yumaklı, Türkiye’nin orman sevgisi konusunda dünyaya örnek olmaya devam edeceğini ifade etti.
Yanan Alanlar Yeniden Ağaçlandırılıyor
İklim krizinin etkisiyle orman yangınlarının arttığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, yangın sonrası süreçlerle ilgili kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler yapıldığını belirtti. Anayasa’nın 169. maddesi gereği yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Yanan orman alanlarını bir sonraki yıl mutlaka tekrar ağaçlandırıyoruz. Orman bizim için sadece yeşil alan değil, vatanın ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.
Bakan Yumaklı, teknolojik imkânlarla güçlenen çalışmalarla yeşil vatanı korumaya ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Türkiye bırakmaya kararlılıkla devam edeceklerini sözlerine ekledi.