https://www.hamlegazetesi.com/
Bakıma muhtaç yaşlıların bakımının yüzde 28'ini gelinler üstleniyor
Yaşlılarda ortaya çıkan bedensel hastalıklar ve fiziksel engeller, yaşam kalitesini ve günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.
GENEL
Tarih: 31.10.2023 09:46
Güncelleme: 31.10.2023 10:02
Bakıma muhtaç yaşlıların bakımının yüzde 28
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Gündelik yaşamdaki sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanan yaşlılar, tek başına mücadele edemeyeceği hissine kapılabiliyor. Gençlikte kimseye muhtaç olmadan yaşayabilen insanlar yaşlılığın zorlukları ile başa çıkmakta zorlanınca “bana kim bakacak” endişesi yaşıyor. İlgilen Bakım Hizmetleri tarafından hazırlanan araştırma raporunda, 50 yaş ve üzeri bireylerin kendileri ile ilgili “yaşlandığımda bana kim bakacak” endişesini yoğun biçimde yaşadıkları ortaya çıktı.
İlgilen Bakım Hizmetleri tarafından Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir ve Adana’da 363 kişi ile yapılan anket ve 18 kişi ile odak grup çalışması sonucunda araştırma raporu yayınlandı. Rapora göre ileri yaştaki vatandaşlar, çocuklarının kendilerine bakamayacağını düşünüyor. Gelir dengesizliğinin, özellikle emekliler ve ileri yaştaki vatandaşlar içinde daha belirgin hissedilmesi, bu sonucu da ortaya çıkardı. Gelir seviyesi yüksek yaşlılar, düzenli bakıcılar aracılığıyla bakım hizmeti alabilirken, bu azınlık dışında kalanlar o kadar şanslı değil.

 

 

“YAŞLI BAKIM SİGORTASI HAYATA GEÇİRİLMELİ”
İlgilen Bakım Hizmetleri Kurucu Genel Müdürü Ümit Kuşgöz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Yaşlandığımda bana kim bakacak, endişesinin altında, yaşlı bakım hizmetlerinde kalite, güvenlik ve maliyet sorunlarının yatıyor” dedi. Kuşgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün itibariyle Türkiye’de eğitimli bakıcı bulmak oldukça maliyetli. Bakıcıların çoğunluğunu ise daha çok yabancı ülkelerden kaçak yolla Türkiye’ye gelen kadınlar oluşturuyor. Bu aşamada güvenlik sorunu ortaya çıkıyor. Türkiye’nin daha fazla zaman kaybetmeden ‘yaşlı bakım sigortasını’ hayata geçirmesi ve bu alanda insan kaynağını yetiştirmesi gerekiyor.”

 

 

SAATLİK BAKIM HİZMETİ YÜKSEK MALİYETLERİ ORTADAN KALDIRDI
Ümit Kuşgöz, Türkiye’de ilk defa uygulanan saatlik bakım hizmetini hayata geçirdiklerini belirterek, “Sürekli bakıcı ihtiyacına cevap vermiyoruz ve bunun çözümü için yeni ve maliyet açısından uygun sistemler geliştireceğiz. Buna karşın yaşlı vatandaşlar için önemli bir ihtiyacını karşılıyoruz ve günde 2-3 saatlik hizmete ihtiyaç duyanlar için uygun ve düşük maliyetli bakım hizmeti veriyoruz. Böylelikle, bakım hizmetinde yüksek maliyet sorununu ortadan kaldırdık” ifadelerini kullandı.

 

 

BAKIMA MUHTAÇ YAŞLILARIN BAKIMININ YÜZDE 28’İNİ GELİNLER ÜSTLENİYOR
İlgilen Bakım Hizmetleri tarafından yapılan anket ve grup çalışmasında, “Türkiye Sağlık Araştırması 2019” sonuçlarına da atıf yapıldı. Buna göre, bakım ihtiyacı olan bireylerin yüzde 67,4’ünün aile üyelerinden destek aldıklarına; bakım hizmeti verenlerin de çoğunluğunun kadınlar olduğuna dikkat çekildi. Raporda, ayrıca, 2016 yılındaki Türkiye Aile Yapısı Araştırması (TAYA) sonucuna göre, bakıma muhtaç yaşlıların bakımının yüzde 28 oranında gelinler, yüzde 23 oranında kız çocukları tarafından üstlenildiği; ücretli bakıcı bulunan hanelerin oranı ise sadece yüzde 2 ile sınırlı olduğu bilgisi yer aldı.
Ümit Kuşgöz, raporda tespit edilen bu durumun kadınların sosyal hayattan uzaklaşarak yalnızlaşmalarına, psikolojik olarak yıpranmalarına ve iş hayatına girmemelerine neden olduğunu vurgulayarak, saatlik bakım hizmetinin hem ucuz hem de esnek olmasının önemine dikkat çekti. Kuşgöz, “Bakım hizmeti veren kadınların, sorumluluklarından bir nebze de olsa uzaklaşabildikleri ve nefes alabildiklerini bir model geliştirdiğimiz için mutluyuz” yorumunu yaptı.
İlgilen Bakım Hizmetleri, Türkiye genelinde 21 ilde saatlik yaşlı bakım hizmeti sürdürüyor.

Haber Kaynak : GİZEM DEMİRBAŞ

Muhabir

DOĞAN ERTÜRK

hamlegazetesi51@hotmail.com

Niğde’de Berat Kandili’nde Vatandaşlara İrmik Helvası İkramı

NİĞDE’DE METRUK BİNA ÇÖKTÜ, SOKAK ULAŞIMA KAPANDI

NİĞDE’DE DENGELİ BESLENMEYE ÜCRETSİZ REHBERLİK

NİĞDE, CHP’NİN 87. MİTİNGİNDE BULUŞUYOR (VİDEO HABER)

ÇİFTLİK GENÇLİK VE SPOR’DAN KETEN ÇİMEN ETKİNLİĞİ

NİĞDE’DE B-REÇETE SÜRECİ BAŞLIYOR

NİĞDE’DE SOBA GAZI ZEHİRLENMESİ

NİĞDE’DE 73 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ BAYRAK SEVGİSİ İLE İKİNCİ DÖNEME BAŞLADI

VALİ AKMEŞE’DEN 2025–2026 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKİNCİ DÖNEM MESAJI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN BERAT KANDİLİ MESAJI

NİĞDE TAEKWONDO’DA KÜRSÜDE

NİĞDE KEMERHİSAR’DA UYUŞTURUCUYA DARBE

NİĞDE’DE VATANDAŞLARA GÜVENLİK UYARISI

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE ALTUNHİSAR’DA BIÇAKLI KAVGA: 3 YARALI

DİKKAT! NİĞDE İÇİN FIRTINA UYARISI

NİĞDE BELEDİYESPOR 90+6’DA BERABERLİĞİ YAKALADI

NİĞDE BELEDİYESPOR GOLÜ 86. DAKİKADA BULDU

HACETTEPE SKORU 2-0’A TAŞIDI

Niğde’de Berat Kandili’nde Vatandaşlara İrmik Helvası İkramı

NİĞDE’DE METRUK BİNA ÇÖKTÜ, SOKAK ULAŞIMA KAPANDI

NİĞDE’DE DENGELİ BESLENMEYE ÜCRETSİZ REHBERLİK

NİĞDE, CHP’NİN 87. MİTİNGİNDE BULUŞUYOR (VİDEO HABER)

ÇİFTLİK GENÇLİK VE SPOR’DAN KETEN ÇİMEN ETKİNLİĞİ

NİĞDE’DE B-REÇETE SÜRECİ BAŞLIYOR

NİĞDE’DE SOBA GAZI ZEHİRLENMESİ

NİĞDE’DE 73 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ BAYRAK SEVGİSİ İLE İKİNCİ DÖNEME BAŞLADI

VALİ AKMEŞE’DEN 2025–2026 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKİNCİ DÖNEM MESAJI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN BERAT KANDİLİ MESAJI

NİĞDE TAEKWONDO’DA KÜRSÜDE

NİĞDE KEMERHİSAR’DA UYUŞTURUCUYA DARBE

NİĞDE’DE VATANDAŞLARA GÜVENLİK UYARISI

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE ALTUNHİSAR’DA BIÇAKLI KAVGA: 3 YARALI

DİKKAT! NİĞDE İÇİN FIRTINA UYARISI

NİĞDE BELEDİYESPOR 90+6’DA BERABERLİĞİ YAKALADI

NİĞDE BELEDİYESPOR GOLÜ 86. DAKİKADA BULDU

HACETTEPE SKORU 2-0’A TAŞIDI

İLK YARIDA TEK GOL HACETTEPE’DEN

NİĞDE BELEDİYESPOR MAÇA 10 KİŞİ DEVAM EDİYOR

NİĞDE’DE YEREL KALKINMA HAMLESİYLE YATIRIM VE TEŞVİKLER GÜÇLENDİRİLDİ

NİĞDE’DE DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ İÇİN BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

ANKARA–NİĞDE HATTI TÜRKİYE’NİN ULAŞIM OMURGASINDA

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL NİĞDE’DE HALKLA BULUŞACAK

AİLE EĞİTİM BÜLTENİ ŞUBAT SAYISIYLA GÜNDEMDE

AKARYAKITA ZAM DALGASI GELİYOR

NİĞDE'DEKİ DRAMA KURSU, KATILIMCILARINA ÖZGÜVEN KAZANDIRIYOR 

NİĞDE’DE SOĞUK VE YAĞIŞ KAPIDA

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Salı 3.1 ° / -3.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.8 ° / -8.4 ° Güneşli
  • Perşembe 8 ° / -1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9