Uzun uzadıya yasaklı listesi ile bilinen Prof. Dr. Canan Karatay’dan kebaba onay çıktı.
Uzun uzadıya yasaklı listesi ile bilinen Prof. Dr. Canan Karatay’dan kebaba onay çıktı. Bu detaya dikkat eden gönül rahatlığıyla kebap yiyebilecek. Kalori hesabı yapmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz. İşte Canan Karatay'ın o tavsiyesi…
Prof. Dr. Canan Karatay, şekere dönüşen karbonhidratların yağlanmaya neden olduğunun altını çizdim. Yağların vücutta hastalıklara neden olan hormona dönüştüğünü belirtirken Beyinde damar yolu tıkanması, katarak, felç ve kalp krizi gibi hastalıklara neden olduğunun altını çizdi. Yağ tüketmeyen kişilerin şeker yediğini ifade eden uzman isim bunun da fazla karbonhidrat alımının önünü açtığını söyledi. Herkesin bu nedenle şişmanladığını ifade eden Karatay, yasaklılar listesinden o ürünü kaldırdı. İşte Canan Karatay'ın o tavsiyeleri…
KALORİ HESABI YAPMAK TARİHE KARIŞIYOR
Prof. Dr. Canan Karatay, 30-40 yıl önce yapılan kalori hesaplarının artık tarihe karıştığını söyledi. Karatay, "Ekmek, pirinç, patates, makarna, baklava, börek, çay şekeri, meyve şekeri, içtiğiniz şekerli içecekler, gazlı içecekler vücuda girdiği zaman kan şekerinizi fırlatır. Bunlar insan vücudu için zehirdir.” dedi.
Bu ürünlerin uzun süre vücutta kalması durumunda vücudun kendini korumaya aldığını belirten Karatay, pankreasta insülin hormonu salgılandığını söyledi. Bunların kalorisinden korkulmaması gerektiğini ifade eden uzman isim sağlıklı yağ tüketilmesi durumunda kilo alımı yerine kilo verimi sağlanacağını vurguladı. Yağı tüketerek vücuttaki birikmiş yağlardan kurtulabilirsiniz diyen Prof. Dr. Canan Karatay, “Çünkü yağ sizi acıktırmaz. Yağ, uzun sure devam eden sağlıklı enerji sağlar" sözlerini dile getirdi.
“ŞEKER HASTALIĞI GENETİK DEĞİLDİR”
Günümüzde birçok kişide rastlanan şeker hastalığının tamamen genetik olmadığına değinen Karatay, aşırı düzeyde tüketilen şeker sonucunda bu hastalığın görüldüğünü belirtti. Canan Karatay, aynı ailede şeker hastalığının görülmesinin nedeninin aynı ailede yaşayan kişilerin birbirinden gördükleri şeylerin yapması sonucundan ortaya çıktığını ifade etti. “Anne babamızdan ne görürsek onu yaparız” sözleri ile açıklamalarına devam eden Karatay, Adana kebabını işaret etti. Adana'nın kebap memleketi olduğunu ifade eden Karatay, çok lezzetli yemekler olduğunu vurguladı. İstediğiniz kadar kebap tüketebilirsiniz diyen uzman isim, yanında ekmek ya da bulgur pilavı tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?
Birçok kişinin bildiği Tip 2 diyabetin öncüsü olan insülin vücudun yeterince insülin üretememesi veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanamaması durumunda görülmektedir. Obezite, fiziksel aktivitenin azalması genetik faktörler ve yaş faktörleri gibi çeşitli etkenlere göre ortaya çıkan insülin direnci farklı belirtilerle kendini gösteriyor.
İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
YORGUNLUK
Hücrelerin yeterince enerji alamaması nedeniyle kişi kendini yorgun hissedebilir.
AÇLIK VE SUSUZLUK
Kan şekerinin düzensiz kontrolü, sürekli açlık hissi ve aşırı susuzluk gibi sorunlara neden olabilir.
KİLO ARTIŞI
İnsülin direnci genellikle kilo alımına katkıda bulunabilir.
KARIN OBEZİTESİ
Karın bölgesindeki yağ birikimi, insülin direnci ile ilişkilendirilmiştir.
YÜKSEK KAN BASINCI
İnsülin direnci, hipertansiyon riskini artırabilir.
YÜKSEK KAN ŞEKERİ SEVİYELERİ
İnsülin direnci, kan şekerinin normalden daha yüksek seviyelerde kalmasına neden olabilir.