https://www.hamlegazetesi.com/

D-8 ÜLKELERİYLE 5 YILDA 126,6 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ GERÇEKLEŞTİ

D-8 ÜLKELERİYLE 5 YILDA 126,6 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ GERÇEKLEŞTİ

Türkiye, Gelişen 8 Ülke (D8) Teşkilatı üyesi Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Azerbaycan ile 2020-2024 döneminde toplam 126,6 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirdi.

Türkiye'nin öncülüğünde 15 Haziran 1997'de kurulan D8 Teşkilatı, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alanla küresel bir oluşum halini aldı.

Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve teşkilatın genişleme stratejisi kapsamında geçen yıl Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen 11. Zirve Toplantısı'nda üye ülke olarak kabul edilen Azerbaycan'ın bünyesinde yer aldığı teşkilatın 9 üyesi bulunuyor.

Tarihsel ve kültürel bağlara sahip bu ülkelerin aralarında ekonomik işbirliğini artırmayı amaçlayan teşkilat, ticaretten sanayiye, teknolojiden ulaştırmaya kadar birçok alanda yeni fırsatlar oluşturmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

En fazla ihracat Mısır'a

Türkiye'nin D8 Teşkilatı üyesi ülkelerle ticareti, işbirliği anlaşmaları ve ortak projelerle ivme kazandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020-2024 dönemini kapsayan 5 yılda bu ülkelere toplam 60,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, bu ülkelerden aynı dönemde 65,9 milyar dolarlık mal aldı.

 

Böylece Türkiye'nin teşkilat üyesi ülkelerle arasındaki 5 yıllık toplam ticaret hacmi, 126,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye, aynı dönemde en fazla ihracatı Mısır'a gerçekleştirdi. Bu ülkeye bu dönemde 19,7 milyar dolarlık ihracata karşılık, 14,5 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Böylece 2020-2024 döneminde Türkiye ile Mısır arasındaki dış ticaret hacmi 34,3 milyar dolar oldu.

Türkiye, bu dönemde Mısır, İran, Azerbaycan, Pakistan ve Nijerya'yla yaptığı ticarette dış ticaret fazlası verdi. Anılan fazla, Mısır ile ticarette 5,2 milyar dolar, İran ile ticarette 2,5 milyar dolar, Azerbaycan ile ticarette 7,6 milyar dolar, Pakistan ile ticarette 1,8 milyar dolar ve Nijerya ile ticarette yaklaşık 3 milyar dolar olarak hesaplandı.

Bu yılın ocak-nisan döneminde D8 Teşkilatı üyesi ülkelere toplam 4,1 milyar dolarlık ihracat yapıldı, bu ülkelerden 5,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Böylece söz konusu dönemde bu ülkelerle toplam 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmış oldu.

KAAN, Endonezya'ya kanat açtı

Türkiye'nin D8 ülkeleriyle savunma sanayisi, tarım, enerji gibi birçok alanda ortak çalışmaları ve işbirlikleri bulunuyor.

Bu kapsamda önceki günlerde Türkiye ile Endonezya arasında yapılan anlaşmayla, Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen milli muharip uçak KAAN'ın, yurt içinde 48 adet üretilerek bu ülkeye ihraç edilmesinin önü açıldı. Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisinin kaydettiği gelişmeyi gözler önüne seren anlaşma doğrultusunda üretimde Endonezya'nın sahip olduğu yerel kabiliyetlerden de yararlanılması bekleniyor.

Bu gelişmenin yanı sıra Türkiye ile Endonezya arasında afet ve acil durum yönetimi alanında işbirliği yapılmasına yönelik de mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye'nin desteğiyle Mısır'da insansız kara araçları üretilecek

Türkiye, D8 üyesi Mısır ile geçen yıl imzalanan 17 mutabakat zaptıyla da önemli işbirlikleri gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda iki ülke, özellikle demir yolu ve tarım sektörlerindeki işbirliğini artırmaya, sağlık ve enerji alanındaki ortak çalışmalarını geliştirmeye odaklandı.

Ayrıca HAVELSAN ile Mısır'daki Arap Endüstri Organizasyonuna bağlı Kadir Fabrikası arasında bu yılın başında anlaşma imzalandı. Anlaşmayla, Türk tarafının teknik ve lisans desteğiyle, fabrikada insansız kara araçlarının üretilmesi planlanıyor.

İran ve Azerbaycan ile enerji alanında işbirlikleri öne çıkıyor

Türkiye ile İran arasında ise özellikle enerji alanındaki işbirlikleri dikkati çekiyor. Bu kapsamda yılın başında Türkmenistan doğal gazını İran üzerinden swap yöntemiyle Türkiye'ye taşıyan yeni anlaşma devreye girdi. Bu anlaşmanın, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamlaştıracağı ve enerji ticaretindeki kilit rolünü pekiştireceği öngörülüyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında da geçen yıl özellikle vergilendirme, veterinerlik ve yükseköğretim alanlarında anlaşmalar imzalandı.

Ayrıca yine bu yılın başında, iki ülke arasında 2024'te imzalanan doğal gaz alanına ilişkin işbirliği anlaşmasının onaylanması uygun bulundu. Anlaşma, tarafların kendi topraklarından geçerek Azerbaycan'dan ve üçüncü ülkelerden gelen doğal gazın alımı, satımı, teslimi, takası ve transitine ilişkin işbirliklerini artırmayı hedefliyor.

Malezya, Nijerya ve Pakistan gibi ülkelerdeki inşaat sektörünün altyapı projelerine malzeme ve teknoloji desteği de sağlanıyor.

Türkiye'nin 2020-2024 dönemini kapsayan 5 yılda D8 Teşkilatı üyesi ülkelerle dış ticareti (dolar) şöyle:

ÜlkelerİhracatİthalatTicaret hacmi
Mısır19.735.134.26714.543.517.91834.278.652.185
İran14.548.603.54112.005.096.64426.553.700.185
Azerbaycan12.810.981.2555.255.708.91718.066.690.172
Pakistan3.680.512.5311.911.584.9765.592.097.507
Nijerya3.628.100.432636.314.2634.264.414.695
Bangladeş2.318.440.1383.256.585.9715.575.026.109
Malezya2.244.107.34018.184.753.42120.428.860.761
Endonezya1.691.407.81510.136.328.92111.827.736.736
Toplam60.657.287.31965.929.891.031126.587.178.350



 


Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Uzun menzilli seyir füzesi SOM, yerli motoruyla hedefi tam isabet vurdu (VİDEO HABER)

Otoyollarda yapay zeka destekli radar cihazları devrede

FİLMDEN ESİNLENDİ, 13 AYDA KENDİ ELLERİYLE ARAZİ CANAVARI YAPTI

BU KEZ ROBOTLAR YARIŞTI

Amerikalılar ve İtalyanları geride bırakan HÜRJET, İspanyolların ilk seçimi oldu

"Bilinmeyen ufkun çelik kanatlı habercileri" HİK uçakları

e-Devlet'ten kira sözleşmesi hizmeti emlakçıların da kullanımına açıldı

Türkiye'nin uzay vizyonu ve uydu teknolojisi serüveni

Niğde’de Öğrencilere Yönelik Siber Zorbalık Eğitimi

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’DE BİR İLK

8 GENERALİN ÖLDÜĞÜ SALDIRILARDA 128 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Niğde’de 3 Bin 68 Öğrenci LGS Heyecanı Yaşadı

8.1 MİLYAR LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ HESAPLARA AKTARILIYOR

ALADAĞLAR'DA HAYATINI KAYBEDEN GANA UYRUKLU DAĞCININ CENAZESİ SAHİPSİZ KALDI

NİĞDE BOR YOLUNDA PES DEDİRTEN GÖRÜNTÜ!

NİĞDE GENELİNDE 59 TOPLANMA ALANI BULUNUYOR

İsrail ordusuna göre, İran geceki misilleme saldırılarında İsrail'e 80'e yakın füze attı

NÖHÜ’DEN ENERJİ ALANINDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Niğde'de beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 5 hastaya umut oldu

“Kanserin Çözümünü Buldum” Demişti… Evinde Ölü Bulundu

Niğde’de Feci Kaza: Motosikletliyi Tır Ezdi

Balon Kazasında Hayatını Kaybeden Nevşehirli Pilot Hüseyin Türk Olduğu Belirlendi

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE KARŞI SERT ÖNLEMLER

TRAFİK LEVHALARINA İNCELEME BAŞLATILDI

NİĞDE’DE ORGAN NAKLİ OPERASYONU YAPILACAK

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ'NDEN KAÇAK SU KULLANIMINA 50 BİN TL CEZA

12 MİLYON 389 BİN KÖK KENEVİR VE SKUNK ELE GEÇİRİLDİ (VİDEO HABER)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına ilişkin telefon diplomasisi

VALİ CAHİT ÇELİK'TEN BABALAR GÜNÜ MESAJI

Aksaray’da Sıcak Hava Balonu Faciası 1 Ölü, 19 Yaralı

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE'DE BU HAFTA HAVA NASIL?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında Güvenlik Zirvesi

FIFA KULÜPLER DÜNYA KUPASI HEYECANI ABD’DE YAŞANACAK

YARIN MİLYONLAR GELECEĞİ İÇİN TER DÖKECEK

TÜKETİCİLER DOĞRUDAN SATIŞLARDA 30 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKINI KULLANABİLECEK

D-8 ÜLKELERİYLE 5 YILDA 126,6 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ GERÇEKLEŞTİ

NİĞDE’DE KLİMA UYARISI YAZ SICAKLARI ARAÇLARI DA SÜRÜCÜLERİ DE ZORLUYOR

EMRAH ÖZDEMİR’DEN JANDARMANIN 186. YILINA ANLAMLI MESAJ

NİĞDE’DE YAYA GEÇİDİ İHMALİ TRABZANDAN ATLAMAK ALIŞKANLIK HALİNE GELDİ

Yükleniyor