Prof. Dr. P. Akın Sabancı “Sağlık profesyonelleri olarak bizler, erken dönemde hastalarda acil müdahale gereken beyin kanamaları ile sıklıkla karşılaşırken kafa travmasının uzun dönem sonuçlarını da göz ardı etmememiz gerekiyor” dedi.
Geçtiğimiz ay, yıkıcı etkisini hala üzerimizde hissettiğimiz ve uzun bir süre daha hissetmeye devam edeceğimiz büyük bir felaket yaşadık. İnsan hayatına dokunan her meslek dalından çalışanların ve her alandan bilim insanlarının yardımı ve emekleriyle daha kolay atlatacağımız zor bir süreç içerisindeyiz. Bu felaketin neden olduğu sosyal ve ekonomik sonuçları toplum olarak bertaraf etmeye çalışırken, bir yandan, birçok insan bu büyük travmanın neden olduğu duygusal ve fiziksel sağlık sorunları ile karşılaşıyor.
Şiddetli fiziksel travmaya maruz kalan insanlarda beyin yaralanmaları, kişinin yaşamını kaybetmesine ve ağır işlev kaybına yol açabiliyor.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız Prof. Dr. P. Akın Sabancı “Sağlık profesyonelleri olarak bizler, erken dönemde hastalarda acil müdahale gereken beyin kanamaları ile sıklıkla karşılaşırken kafa travmasının uzun dönem sonuçlarını da göz ardı etmememiz gerekiyor. Acil müdahale gerektirmeyen ve erken iyileşme sürecini tamamlayan beyin dokusunda uzun süreçte bazı sorunlarla karşılaşabiliyoruz.
Uyku problemleri, kişilik değişiklikleri, duygu ve davranış farklılıkları, hafızanın zayıflaması gibi sıkıntılar sadece yaşanılan olayın duygusal ağırlığından kaynaklanmıyor. Bu gibi sorunlar beyin dokusunda fiziksel bir yaralanma sonucunda da ortaya çıkabiliyor. Beyin hücrelerinin birbirleriyle yeni ilişkiler kurabilme yeteneği sayesinde, uygun destek ve ilaç tedavisi ile bu sorunların çoğunun üstesinden gelinebiliyor. Bunun yanı sıra nöbet geçirme yani epilepsi atakları, yaşanan ciddi kafa travmaları sonrası karşımıza çıkan en önemli sorunlardan diğer bir tanesi.
Epilepsinin kontrolü için uygun ilacı tespit ettikten sonra doktor önerisine uygun sürede düzenli kullanımı çok önemli. İlaçların düzenli alınmaması ya da doktor önerisi dışında gereğinden erken kesilmesi, nöbetlerin tekrarına ve hastalığın kötüleşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle tedavi gören kişilerin tedaviye sadık olması ve nöbet geçirmeyi kolaylaştırabilecek ürünlerin tüketiminden kaçınması, mevcut rahatsızlığın seyrini kolaylıkla kontrol altına almak için çok değerli.
Özellikle ileri yaşta ve kan sulandırıcı kullanan insanlarda daha olası olmakla birlikte, kafa travması yaşamış kişilerde haftalar ya da aylar içinde “beyin kanaması”nın bir türü meydana gelebiliyor. Beyin zarı ile beyin dokusu arasındaki “köprü venleri” diye anılan damarlardan, damla damla sızan kanın bu bölgede birikmesiyle oluşan bu kanama (kronik subdural hematom), yavaş geliştiği için ameliyatla müdahale edilmesi gereken hale gelene kadar bulgu vermeyebiliyor. Bu tür kanama sadece tek bulgu olarak baş ağrısına neden olabildiği gibi, bilinç bulanıklığı ya da kuvvet kaybı gibi ciddi bulgularla da kendini gösterebiliyor. Beynin sadece tek tarafında ya da her iki tarafında da ortaya çıkabilen bu kanama, eğer tedavi edilmezse, beyin üzerinde itilme etkisine sebep olduğu için yaşam kaybı ile sonuçlanabiliyor.
Bu nedenle kafa travması ardından, üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen devam eden baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, nöbet geçirme gibi şikayetlere sahip kişiler tetkik edilmelidir. Zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde özellikle deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın bu konuda bilgi sahibi olmaları çok önemlidir” dedi.
Sağlık çalışanlarına bayram ziyareti: “Fedakârca görev yapan emekçilerin yanındayız”
Trafik Kilit Tampon Tampona!
Orman Haftası’nda Anlamlı Vurgu: “Niğde’yi Yeşillendirmek Geleceğe Yatırımdır”
Katar’da Helikopter Kazası: 3 Türk Askeri Personel Şehit Oldu
Bor’da Kaza: Murat Özcan Hayatını Kaybetti
Bayram Dönüşü Uyarısı: “Kemerinizi Takın, Hayata Tutunun”
ATM’lerde Yeni Dönem Başlıyor! Bayram Sonrası Her Şey Değişecek
Farklılık değil, farkındalık: 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü
Nevruz, binlerce yıllık geleneğiyle baharın müjdecisi
Altında 1983’ten bu yana en sert düşüş!
Vergide yeni dönem: “e-İzah” geliyor
MAHALLE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ 3 ÖLÜ 22 YARALI!
Altunhisar’da feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Aksaray’da Kanlı Bayram Mezar Başında Cinayet!
Ulukışla’da bayram denetimi: “Bayram sensiz olmaz” vurgusu
MSB’den İncirlik açıklaması: “Sirenlerin çaldığı doğru değil, olumsuz bir durum yok”
Niğde’de Bayramlaşma Coşkusu!
Bayram sevincine gölge düşmesin…
Radar Denetimlerinde Yeni Dönem: “Tuzaklama Yok, Uyarı Var”
“Hayvanseverim” dedi, şiddet görüntüleri ortaya çıktı: Başdere’de tepki büyüyor
Demirsoy’dan Ramazan Bayramı Mesajı: “Bayramlar Kardeşliğin ve Rahmetin Tezahürüdür”
Uzkurt’tan Ramazan Bayramı Mesajı: “Birlik ve Kardeşliğimiz Daim Olsun”
KIRGINLIKLARIN YERİNİ KUCAKLAŞMAYA BIRAKALIM!
Rektör Uslu’dan Ramazan Bayramı Mesajı: “Birlik ve Kardeşlik Duygularımız Pekişsin”
Çiftehan’da Sel Uyarısı: Muhtarlıktan Vatandaşlara Hayati Çağrı
Çamardı’da Bayram Öncesi Sıkı Denetim: Kaymakam Bektaş Kontrol Noktasında!
Türkiye’nin Önünü Kesmeye Müsaade Etmeyiz
İNFİAL YARATAN OLAY BODRUM'DA YAŞANDI!
Güvenilir Gıda Mobil Uygulaması Kullanıma Sunuldu
Sanayide Çalışan Çocuklara Bayramlık Kıyafet Desteği
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Pazar 9.3 ° / 1.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazartesi 9.9 ° / 4.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Salı 9.5 ° / 3.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı








