SGK emeklilik hakkı almış hatta emekli maaşı bağlanmış olsa dahi "şüpheli işyeri" olarak işaretlediği iş yerlerinden emekli olanlardan ödenen emekli maaşlarını faiziyle geri almaya devam ediyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sahte işyeri olduğu veya sahte sigortalı bildirdiği tespit edilen işyerlerini SAHTE (S), sahte olduğu düşünülerek kontrol edilmekte olan işyerlerini KONTROLLÜ (K), sahibi veya ortaklarının geçmişte sahte işyeri olduğu veya sahte sigortalı çalıştırdığı tespit edilen işyerlerini de ŞÜPHELİ (Ş) koduyla işaretliyor. Ancak İşyerinin sahte olduğu veya sahte sigortalı bildirimi yapıldığının tespit edilmesi halinde hizmet süreleri siliniyor. Peki, işyerinde bu tür kod bulunanlar ne yapmalı? İşte detaylar…
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, “Sahte işyeri” tanımlaması yapılan işyerlerinden çalışanlar adına bildirilen hizmetler denetim raporlarına istinaden iptal ediliyor ve söz konusu hizmetler için hizmet bildirimi ve hizmet birleştirmesi yapılmıyor. Dolayısıyla bu işyerinden bildirilen hizmetler emekliliğe hak kazanma koşullarının tespitinde ve emekli aylığı bağlama işlemlerinde dikkate alınmıyor.
Emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışan adına bildirilen hizmetlerin “sahte işyeri” tanımlaması yapılan işyerlerinden olduğu tespit edilirse, bu hizmetler geçersiz sayılıyor. Bu hizmetler düşüldükten sonra kalan süreler ile emekli aylığına hak kazanma koşullarının devam edip etmediği kontrol ediliyor ve emekli aylığı düşülen hizmet süresine göre yeniden hesaplanıyor.
ŞÜPHELİ İŞYERİNDE HİZMET BİRLEŞTİRMESİ DİKKATE ALINIYOR
“Şüpheli işyeri” olarak tanımlanan işyerlerinden bildirilen hizmetler için henüz denetim raporu düzenlenmemiş olduğundan, bu süreler geçerli sayılıyor ve birden fazla statüde çalışması varsa hizmet birleştirmesinde dikkate alınıyor. Emekli aylığına hak kazanma koşullarının tespitinde de dikkate alınıyor ve emekli aylığı bağlama işlemleri denetim sonuçları beklenmeksizin sonuçlandırılıyor.
EMEKLİ MAAŞINA ETKİ EDİYOR
Ancak, denetim sonucunda işyerinin sahte olduğu veya fiilen çalışılmadığı halde sahte sigortalı gösterildiği tespit edilirse bu işyerinden bildirilen hizmet süreleri toplam hizmet sürelerinden düşülüyor. Kalan süreler emekli olmak için yeterli ise emekli aylığı ödenmeye devam ediyor, sadece emekli aylığı kalan hizmet süreleri üzerinden yeniden hesaplanıyor.
E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL EDİLEBİLİYOR
İptal edilen hizmet sürelerinden kalan prim günleri emekli olmaya yeterli değil ise emekli aylığı kesilerek, ödenmiş emekli aylıkları faiziyle geri alınıyor. Çalışanların, e-Devlet üzerinden zaman zaman giriş yaparak hizmet dökümlerine bakarak işyeri kodlarını kontrol etmeleri gerekir. (HABERTÜRK)
Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu
Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı
Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı
Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu
Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak
KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!
Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı
Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor
Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor
Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı
Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Uygulaması Başladı
ANKARA’DA DEPREM!
NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Yardımı
Yeşilgölcük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 1300 Kişilik Birlik ve Kardeşlik İftarı
Akaryakıta İndirim!
Niğde’de “Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları”
Niğde Halk Eğitimi Merkezinden Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Eğitim İş Birliği
Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor: Aşılama Oranı %45’e Ulaştı
Vali Nedim Akmeşe Huzurevi Sakinleriyle İftarda Buluştu
Et ve Süt İçin Sorunlu Yıl Olacak!
APP Plaka Cezaları İptal Edildi
Niğdeli Taekwondocular Türkiye Finallerine Yükseldi
Engelli ve Eski Hükümlülere İş Kurma Desteği Artırıldı
Türk Telekom Altyapı Çalışması Mağduriyet Yarattı
Niğde’de Silah ve Çalıntı Motosiklet Ele Geçirildi
Niğde’de Zirai İlaç Uygulayıcı Eğitimi Düzenlenecek
Malatya’ya Patriot Hava Savunma Sistemi Konuşlandırılıyor
CHP’li Erhan Adem: “Çözüm İthalat Değil, Üretimi Güçlendirmek”
Patates Araştırma Enstitüsü Personeli İftar Programında Buluştu
Yoğurt ve Keten Tohumu İkilisine Dikkat: Doğal Destek Olarak Öne Çıkıyor
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Çarşamba 9 ° / -2.4 ° Güneşli
- Perşembe 8.5 ° / -2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli







