Tarih: 17.04.2023 13:22

Esnaflar için e-dönüşüm artık zorunlu oluyor

Facebook Twitter Linked-in

TESK Baş­ka­nı Ben­de­vi Pa­lan­dö­ken esnaf ve sa­nat­kâr­la­rın e-dö­nü­şüm uy­gu­la­ma­la­rı­nı kul­lan­ma zo­run­lu­lu­ğu­nun 1 Tem­muz’da baş­la­ya­ca­ğı­nı be­lirt­ti.
TESK Genel Baş­ka­nı Ben­de­vi Pa­lan­dö­ken, “TESK ile Ko­lay­Soft Tek­no­lo­ji A.Ş. ara­sın­da im­za­la­nan pro­to­kol ile esnaf ve sa­nat­kâr­la­rın e-Bel­ge, e-Fa­tu­ra, e-Ar­şiv Fa­tu­ra, e-İrsa­li­ye, e-SMM, e-MM, e-Def­ter vb. e-Dö­nü­şüm uy­gu­la­ma sü­reç­le­ri­ne ait bil­gi­le­rin Gelir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı’na ulaş­tı­rıl­ma­sı ve sak­lan­ma­sı Esnaf Fa­tu­ra Web Por­ta­lın­dan sağ­la­na­cak” dedi.


-“ES­NA­FIN E-DÖ­NÜ­ŞÜM UY­GU­LA­MA­LA­RI­NI KUL­LAN­MA­SI ZO­RUN­LU”
Esnaf ve sa­nat­kar­la­rın 1 Tem­muz 2023 iti­ba­riy­le e-fa­tu­ra ve e-ar­şiv sis­te­mi­ne geçiş ya­pa­ca­ğı­nı be­lir­ten Tür­ki­ye Esnaf ve Sa­nat­kar­la­rı Kon­fe­de­ras­yo­nu (TESK) Genel Baş­ka­nı Ben­de­vi Pa­lan­dö­ken, “Es­na­fın e-dö­nü­şüm çö­züm­le­ri­ne dair im­za­la­nan pro­to­kol kap­sa­mın­da esnaf ve sa­nat­kâr­la­rı­mız en uygun ko­şul­lar­la il­gi­li uy­gu­la­ma­la­ra geçiş ya­pa­bi­lecek ve kul­la­na­bi­le­cek­tir. Es­na­fı­mız https://​bas­vu­ru.​es­naf­fa­tu­ra.​com ad­re­sin­den esnaf fa­tu­ra için baş­vu­ru ya­pa­bi­lir. Baş­vu­ru­ya is­ti­na­den, ta­ra­fı­na gelen ma­il­de­ki kul­la­nı­cı adı ve şifre ile https://​por­tal.​es­naf­fa­tu­ra.​com ad­re­sin­den giriş ya­pa­rak, ge­rek­li ak­ti­vas­yon iş­le­mi ger­çek­leş­ti­re­rek kul­la­nı­ma baş­la­ya­bi­lir” şek­lin­de ko­nuş­tu.

 


 

-“KAĞIT FA­TU­RA KE­SEN­LE­RE ÖZEL USUL­SÜZ­LÜK CE­ZA­SI VERİLECEK”
Fa­tu­ra­la­rın elekt­ro­nik fa­tu­ra ye­ri­ne kâğıt fa­tu­ra ola­rak ke­sil­me­si du­ru­mun­da özel usul­süz­lük ce­za­sı ke­si­le­ce­ği­ni söy­le­yen Pa­lan­dö­ken, “Bi­lin­di­ği üzere esnaf ve sa­nat­kâr­la­rın il­gi­li zo­run­lu­luk­lar kap­sa­mın­da e-Dö­nü­şüm uy­gu­la­ma­la­rı­nı kul­lan­ma­la­rı ge­rek­mek­te olup, fa­tu­ra ver­me­yen ve al­ma­yan­la­ra ve li­mit­ler çer­çe­ve­sin­de fa­tu­ra­la­rın elekt­ro­nik fa­tu­ra ye­ri­ne kâğıt fa­tu­ra ola­rak ke­sil­me­si du­ru­mun­da özel usul­süz­lük ce­za­sı ke­sil­mek­te­dir” şek­lin­de ko­nuş­tu.


BİLGİ NOTU
Zo­run­lu­luk­lar kap­sa­mın­da;
1- E-ar­şiv fa­tu­ra uy­gu­la­ma­sı­na dahil ol­ma­yan mü­kel­lef­ler­ce, vergi mü­kel­le­fi ol­ma­yan nihai tü­ke­ti­ci­le­re ya­pı­lan sa­tış­lar­da ver­gi­ler dahil top­lam tu­ta­rın 5 Bin TL’yi, vergi mü­kel­lef­le­ri­ne dü­zen­le­nen­ler için 4.400 TL’yi aş­ma­sı ha­lin­de, fa­tu­ra­la­rın kâğıt fa­tu­ra ye­ri­ne e-ar­şiv fa­tu­ra ola­rak dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.
2- Brüt satış ha­sı­la­tı (veya sa­tış­la­rı ile gay­ri­sa­fi iş ha­sı­la­tı), 2022 ve mü­te­akip hesap dö­nem­le­ri için 3 Mil­yon TL ve üzeri olan mü­kel­lef­ler, 1 Tem­muz 2023'de e-fa­tu­ra ve e-ar­şiv sis­te­mi­ne, 1 Ocak 2024 ta­ri­hin­de e-def­ter uy­gu­la­ma­sı­na geçiş yap­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir.
3- e-Ti­ca­ret fa­ali­ye­tin­de bu­lu­nan­lar; Gay­ri­men­kul inşa, imal, alım, satım veya ki­ra­la­ma iş­lem­le­ri­ni ya­pan­lar ile bu iş­lem­le­re ara­cı­lık fa­ali­ye­tin­de bu­lu­nan­lar; Mo­tor­lu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya ki­ra­la­ma iş­lem­le­ri­ni ya­pan­lar ile bu iş­lem­le­re ara­cı­lık fa­ali­ye­tin­de bu­lu­nan mü­kel­lef­ler­den ; 2022 veya mü­te­akip hesap dö­nem­le­ri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış ha­sı­la­tı olan­lar, 1 Tem­muz 2023'de e-fa­tu­ra ve e-ar­şiv sis­te­mi­ne, 1 Ocak 2024 ta­ri­hin­de e-def­ter uy­gu­la­ma­sı­na geçiş yap­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir. (TESK)
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —