Emlak Uzmanı Özelmacıklı, "Bu kredi türü, düzenli geliri olan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımlarını finanse etmelerine olanak tanıyor. Bankalar, kredi başvurusunda bulunan her bireyin gelir durumunu değerlendiriyor ve kredi tutarını belirliyor" diye konuştu. Ortak konut kredisiyle aylık taksitler 7 bin 800 lira olarak ödenebiliyor.
Yükselen konut fiyatları ve faiz oranları, birçok kişi için ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Ancak ortak konut kredisi ile en az 2, en fazla 5 kişi bir araya gelerek ev sahibi olunabiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Ortak Konut Kredisi, en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek yüksek tutarlarda konut kredisi kullanmalarına olanak tanıyor. Bu kredi türü, taksit ödemelerinin ortaklar arasında bölüşülmesi sayesinde konut alımını daha ulaşılabilir bir hale getirmeyi hedefliyor. Bu kredi türünde ayrıca hissedarların adına da ortak tapu çıkmış oluyor. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne de kredi kullandırılabiliyor. Kredi tutarı, satın alınacak konutun SPK lisanslı ekspertiz firmalarınca düzenlenen ekspertiz raporundaki değeri üzerinden, BDDK tarafından belirlenen azami kredi tutarlarına göre belirleniyor” dedi.
“ORTAK KONUT ALIMI MÜMKÜN”
Mevcut koşullarda orta gelirlilerin dahi ev alma imkanının zorlaştığını ifade eden Özelmacıklı “Bu kredi ile birden fazla kişinin gelir beyanıyla, yüksek tutarlarda taksitlerin kolayca ödeme imkanları sunuluyor. Bu kredi türü, düzenli geliri olan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımlarını finanse etmelerine olanak tanıyor. Bankalar, kredi başvurusunda bulunan her bireyin gelir durumunu değerlendiriyor ve kredi tutarını belirliyor.
Bu sayede, bireyler tek başlarına başvurduklarında elde edemeyecekleri yüksek kredi limitlerine de ulaşabiliyorlar. Ayrıca, ortak konut kredisi başvuruları genellikle tek başına başvurulara göre daha hızlı ve kolay bir onay sürecinden geçiyor. En büyük risk ise, borç sorumluluğu. Kredi ortaklarından biri ödemelerini yapamazsa, kalan ortaklar borcun tamamından sorumlu olurlar” dedi.
“KONUT ALIMINDA FIRSAT DÖNEMİNDEYİZ”
İnşaat maliyet endeksinin 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,78 arttığını belirten Özelmacıklı, “Gayrimenkul piyasalarında gerçek bir alım fırsatı döneminde olduğumuzu düşünüyoruz. Özellikle mevcut durumda 2. el gayrimenkuller ve müteahhitler tarafından tamamlanmış konutlarda ciddi bir alım fırsatı var.
Konut fiyatlarında Merkez Bankası verilerine göre reel olarak ise yüzde 13,3 oranında azalma var. Maliyetler ise artmaya devam ediyor. Şu anda piyasada üretim maliyetinin altındaki fiyatlarda satışta olan konutlar var. Yeni üretilecek konutlarda özellikle satış fiyatlarının mevcut piyasa rakamlarının 1,5 – 2 katına yakın olacağı öngörülüyor. İnşaat firmaları tarafından bitmiş durumda olan ve taksitle yapılan satışlar büyük avantajlar barındırıyor” dedi.
ÖRNEK HESAPLAMA
Özelmacıklı “Örneğin 2 milyon TL üzerinden müşteri bir konut kredisi alsa, aylık yüzde 3.49 faiz oranı ile 120 ay vadede aylık 70 bin 956 TL ödemesi olacak. Bu ödemeyi 5 ortak olarak girdikleri takdirde, her biri yaklaşık 14 bin 191 TL taksit ödemiş olacak. Bu koşullarda arkadaşlar, dostlar birleşerek ortak eve girmeliler. Ailelerde ebeveynler imkanları varsa çocuklarına destek olup, yüksek faiz oranlarında bile olsa fiyatların düşük olduğu bu dönemde çocuklarını ev sahibi yapmaya çalışmalı” dedi. (İHA)
Muhabir
İHLAS HABER AJANSI
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti
Çiftlik’te Jandarma Operasyonu: Silah ve Uyuşturucu Ele Geçirildi
Füze Olayı Sonrası Türkiye’den Açıklama: “Savaşın Tarafı Değiliz”
18 Milyon Öğrenci İçin Vakit Geldi!
Son Dakika! İran’dan Ateşlenen Balistik Mühimmat Etkisiz Hâle Getirildi
ŞAMPİYON BİZİZ DEDİLER!
BAKAN ÇİFTÇİ “TAVSİYEM” DİYE UYARDI!
Amonyum Nitrat Gübresi Yeniden Tarımda Kullanılabilecek
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Hayvancılık Eğitim Programları Başlıyor
Türkiye Stratejik Petrol Rezervlerinden 11,6 Milyon Varil Ham Petrolü Piyasaya Sunacak
WhatsApp’tan 13 Yaş Altı Kullanıcılar İçin Yeni Özellik
Şoförler Odası Başkanı Kızıltan’dan Bayram Trafiği Uyarısı
Milletvekili Uzkurt’tan Niğde’ye Müjde: Andaval Yükleme Merkezi Gümrükleme Merkezi Oluyor
İran’dan Ateşlenen Füze Havada İmha Edildi
EMEKLİYE ÖTV’SİZ ARAÇ!
NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER
Niğde’de Şehit Kabirlerinde Duygu Dolu Ziyaret...
GÜRER: “SAVAŞ TARIMDA GİRDİ MALİYETLERİNİ PATLATTI, ÇİFTÇİ ÜRETİMDE ZORLANIYOR”
Niğde’de Bonzai Operasyonu: Sentetik Uyuşturucu ve Nakit Para Ele Geçirildi
KOMŞUDA SİREN SESLERİ YÜKSELİYOR
Tokat’ın Niksar İlçesinde 5.5 Büyüklüğünde Deprem
Bakan Bolat Niğde’de İş Dünyasıyla Buluştu
Ankara’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem
Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Halk Bilinçleniyor
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit Bırakıldı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Niğde’de
NİĞDE YAŞLANIYOR!
İncirlik Üssü Tartışmalarına MSB’den Net Açıklama
Bor’da Üreticilerle Buluşmalar Sürüyor: Karamahmutlu ve Kavuklu Köylerinde Eğitim ve Ziyaret
Ramazan Bayramı Öncesi Niğde’de Tatlı Siparişleri Başladı
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 3.6 ° / 1.6 ° Şiddetli yağmurlu
- Pazartesi 8.1 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı







