Gürer: Et ve Süt Kurumu Zamları Geri Almalıdır

Gürer, Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zamma karşılık süt üreticisine yapılan yüzde 8,5’lik artışın dengesizliğine dikkat çekti. Zamların geri alınması istedi.

Tarih: 19.04.2024 11:45 Güncelleme: 06.06.2024 10:34
Gürer: Et ve Süt Kurumu Zamları Geri Almalıdır
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zamma karşılık süt üreticisine yapılan yüzde 8,5’lik artışın dengesizliğine dikkat çekti. Zamların geri alınması istedi.
Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilmek için sabahın erken saatlerinde sıraya girerek kuyruklar oluşturduğu Et ve Süt Kurumu et ürünlerine yaptığı %25 zam ile dar gelirlinin et alabilmesini de zorlaştırdığını belirtti. Ve kuyrukları ortadan kaldırmak için mi zam yapıyorsunuz” dedi.
Et ve Süt kurumu Genel Müdürünün 2022 yılında, “Kuyrukları kaldırmak için zam yaptık” sözlerini hatırlatan Gürer, “Et ve Süt Kurumu'nun satış fiyatı üzerinden emekli ve dar gelirli insanlar sabah erken saatlerde kurumun önünde kuyruğa giriyorlardı; böylece evlerine yarım veya bir kilo et alabiliyorlardı. Ancak bu et fiyatlarına yüzde 25 zam geldi. 2022 yılında dönemin genel müdürü, kuyrukları kaldırmak için fiyatları artırdıklarını belirtmişti. 
Et ve Süt Kurumu, asli görevi piyasayı dengelemek ve sübvansiyon yapmak olan bir kamu kuruluşudur, ancak Sayıştay raporlarına göre, öngörülebilir ve planlı projeleri olmadığı için piyasanın gerisinde ürün satıyor ve talebi karşılayamıyor. Talebin karşılanmaması, sınırlı ürünün piyasaya verilmesi ve daha uygun fiyatlarla sunulması talebi artırıyor. 
Et fiyatları, yılbaşından bu yana sadece kesimhanelerde dana eti için kilogram başına 101 TL, koyun eti için ise 117 TL'yi aşmış durumda. Bu durumun önüne geçilemiyor. İthalat da çözüm olmuyor, çünkü piyasa verileri açısından ve kontrol açısından doğru şekilde denetlenemiyor. Bu durum, et fiyatlarının artmasına neden oluyor. Ayrıca, sürekli yem fiyatlarının artması ve ahır giderlerinin yükselmesi, hayvan varlığı üzerinde olumsuz etki yaratıyor. 
Erken kesime gönderilen hayvanlarla azalan hayvan varlığı, kesime gidecek hayvan varlığını da sorunlu hale getiriyor. Hayvan varlığının azalması, et ve süt fiyatlarının artmasına da neden oluyor. Ulusal Süt Konseyi'nin (ki iktidar kontrolünde) 1 Mayıs'tan itibaren süt fiyatlarına yüzde 8,5 zam yapmasıyla karşılaştırıldığında, Et ve Süt Kurumu'nun yüzde 25 fiyat artışı yapması yanlıştır ve bu zam geri alınmalıdır. Emekli ve dar gelirli insanlar için bu süreç sübvansiyon altına alınmalıdır; böylece emeklilerin ve dar gelirli insanların ete erişimi engellenmemelidir. Süreç doğru yönetilmezse, Et ve Süt Kurumu'nun sorunları artar. 
Veriler göstermektedir ki Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) süt üretiminde bir azalma olduğu işaret etmektedir. Süt üretiminin düşmesi, süt ve sütten mamül ürünlerin fiyatlarının artmasına yol açacaktır. Doğru desteklemeler ve planlamalarla, bu sürecin üstesinden gelmek mümkündür. Zamlarla emekli ve dar gelirli insanların et ve süt ürünlerine erişiminin engellenmesinden başka bir şey yapılmamaktadır. Bu durumun bir an önce doğru planlama ile aşılması gerekmektedir; bu da doğru hayvan varlıklarının belirlenmesini ve sürecin doğru yönetilmesini gerektirir, böylece dar gelirli, sabit gelirli ve emekli insanlar et ve süt ürünlerine erişebilir.” dedi.

SÜT ÜRETİCİSİNE %8,5, ET VE SÜT KURUMUNA %25
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ulusal Süt Konseyi 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye fiyatına %8,5 zam yaptı. Yem fiyatı ise daha süt zammı uygulanmadan, 50 kiloluk süt yeminde 25 TL artış olarak uygulamaya geçti. 
Et ve Süt Kurumu ise mağazalarında satılan ve genellikle emekli ve dar gelirli vatandaşların erken saatlerde kuyruğa girerek almak durumunda kaldıkları et ürünlerine %25 zam yaptı. Kurumun görevi piyasaya uymak değil, piyasayı regüle etmek iken, et fiyatındaki artış kurum fiyatlarına da yansıdı” dedi.

SAYIŞTAY BELİRTMİŞTİ
Et ve Süt Kurumu’nun benimsediği kırmızı et piyasa politikalarındaki yanlışın Sayıştay Denetim Raporu'nda da saptandığını belirten Gürer, 2020 yılında 18 milyon adet olan büyükbaş hayvan varlığının, yoğun kesim neticesinde 2022 yılı sonunda 16,8 milyon adete indiğini söyledi. Farklı kaynaklar ise bu rakamların altında hayvan varlığına işaret ediyor. 
İktidarın yılın ilk iki ayında 89.605 baş hayvan ithalat edip, ithalata hayvan için 129 milyon 567 bin 236 dolar ödemesine rağmen, piyasada dengelerin oturmadığı görülmektedir. Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında toplanan inek sütü miktarı, bir önceki aya göre %2 azalarak 897 bin 379 tona düşerken, şubat ayında içme sütü üretimi %13,2 azalarak 133 bin 505 tona geriledi. Süt ineklerinin kesilmesi ile seyreden iktidar, artan nüfus ve turizm etkisi ile tüketimde gelecek aylarda arz dengesi et ve süt ile et ve sütten mamül ürünlerde sorunların derinleşmesine neden olabileceği görülmektedir” dedi."

KIRMIZI ETTE EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI %24 İLE BİFTEĞE YAPILDI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2024 yılının ilk dört ayında kesimhanelerde fiyat artışı, danada kilogram başına 101 TL bulurken, kuzuda artış 117 TL olarak gerçekleşti. Kesim ücreti dana için 364 TL, kuzuda ise 415 TL, Borsa’da ise Dana et (but) 395 TL, Süt kuzusu 476 TL olarak belirlendi. Kasaplarda farklı fiyatlar görülüyor. Et fiyatları bazı marketlerde dana kıyma 470 lira, dana pirzola 840 lira, ceza kuzu kol 610 lira, kuzu kuşbaşı 790 lira olarak işlem görüyor. 
Pirzula yerine göre 900-1200 aralığında satılıyor. Bu bağlamda dar gelirli ve emekliler için et alabilecekleri piyasaya göre daha uygun gördükleri Et ve Süt Kurumu mağazaları oluyor, bu nedenle gün doğarken kurumun kapısında kuyruk oluşuyorlar. Bu bağlamda kurumun fiyat artışı, emekliyi ete erişimden mahrum bırakacak” dedi.
Ömer Fethi Gürer, “Zam öncesi 229 liradan satılan kıyma fiyatına %21 oranında zam yapılarak 279 liraya, 259 liradan satılan kuşbaşı fiyatına da %23 oranında artış yapılarak 319 liraya, sığır bifteğin fiyatı 325 liradan 405 liraya, pirzolanın fiyatı 380 liradan 450 liraya ve bonfilenin fiyatı da 540 liradan 600 liraya, tavuk kanat 110 liradan 138 liraya, tavuk but 67 liradan 74 liraya, tavuk göğüs 68 liradan 85 liraya ve tavuk pirzola 90 liradan 113 liraya çıkarıldı. 
Bu fiyatlar dar gelirli ve emekliler için bütçelerinde yeni bir gider artışı yaratacak. Piyasaya yaklaşan fiyatlar tüketicileri zor durumda bırakıyor. Bu zamlar durdurulmalıdır. Et fiyatlarındaki artışlar gibi sütten mamül ürünlerdeki fiyat artışları ve kanatlı hayvanlardaki fiyat artışları yanında, TÜİK verilerine göre bir önceki ay 203 bin 64 ton olan tavuk eti üretimi şubat ayında %0,7 oranında azalarak 201 bin 680 tona gerilerken, bir önceki ay 1 milyar 838 milyon 422 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi şubat ayında %5,7 oranında azalarak 1 milyar 733 milyon 464 bin adet olduğu açıklanması da dikkat çekicidir” diye konuştu.

Haber Kaynak : GİZEM DEMİRBAŞ

Gürer “Vatandaş temel ihtiyaçlar için bile borca mecbur”

NİĞDE’NİN KÜLTÜREL MİRASI BU SÖYLEŞİDE ELE ALINACAK

NÖHÜ'DE TEKE YÖRESİ TÜRKÜLERİ KONSERİ DÜZENLENECEK

ALADAĞLAR'DA DEPREM!

POLİS, DOLANDIRICILARA KARŞI SAHADA

Yakın hava savunma sistemi LEVENT'in atış testleri başarıyla sürüyor

EYLEMLERDE BİN 133 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN SPORCULAR NİĞDE’DE BULUŞTU

Bayram Öncesi Kalfa ve Çıraklara Giysi Desteği

GÖNÜLLÜ AKADEMİSYENDEN KIRSAL KADINLARA DESTEK ELİ

305 KİLO TÜTÜNLE YAKALANDILAR

NARKOTİK OPERASYONUNDA 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Dışişleri Bakanı Fidan ABD'yi ziyaret edecek

Parklar ve Bahçeler Bayrama Hazır Hale Getiriliyor

BAŞKAN UZAN “GÖNÜL SOFRAMIZDA BİR OLDUK”

Niğde’nin Yöresel Lezzeti Artık Resmen Tescilli

45 BİN KİŞİYE HİZMET VEREN MERKEZLERE YAKIN TAKİP

Kula Köyü’nde Umut Yeşerdi 4 Kardeşe Akülü Sandalye Desteği (VİDEO HABER)

Niğde’nin kuş envanterine yeni bir kuş türü daha eklendi (VİDEO HABER)

Öztürk "Bayramda ilaçlarınızı Tek eczaneden almayın"

Gürer “Vatandaş temel ihtiyaçlar için bile borca mecbur”

NİĞDE’NİN KÜLTÜREL MİRASI BU SÖYLEŞİDE ELE ALINACAK

NÖHÜ'DE TEKE YÖRESİ TÜRKÜLERİ KONSERİ DÜZENLENECEK

ALADAĞLAR'DA DEPREM!

POLİS, DOLANDIRICILARA KARŞI SAHADA

Yakın hava savunma sistemi LEVENT'in atış testleri başarıyla sürüyor

EYLEMLERDE BİN 133 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN SPORCULAR NİĞDE’DE BULUŞTU

Bayram Öncesi Kalfa ve Çıraklara Giysi Desteği

GÖNÜLLÜ AKADEMİSYENDEN KIRSAL KADINLARA DESTEK ELİ

305 KİLO TÜTÜNLE YAKALANDILAR

NARKOTİK OPERASYONUNDA 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Dışişleri Bakanı Fidan ABD'yi ziyaret edecek

Parklar ve Bahçeler Bayrama Hazır Hale Getiriliyor

BAŞKAN UZAN “GÖNÜL SOFRAMIZDA BİR OLDUK”

Niğde’nin Yöresel Lezzeti Artık Resmen Tescilli

45 BİN KİŞİYE HİZMET VEREN MERKEZLERE YAKIN TAKİP

Kula Köyü’nde Umut Yeşerdi 4 Kardeşe Akülü Sandalye Desteği (VİDEO HABER)

Niğde’nin kuş envanterine yeni bir kuş türü daha eklendi (VİDEO HABER)

Öztürk "Bayramda ilaçlarınızı Tek eczaneden almayın"

Kış Lastiği Uygulaması 1 Nisan’da Sona Eriyor

Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı'ndan Tapdk Belgesi Yenileme Uyarısı

NİĞDE’DE TRAFİK İHLALLERİ

Niğde’de Bayram Şekerleri Tezgâhlarda Yerini Aldı

Üşenmeyin, Kapınızı İki Kez Kilitleyin

NÖHÜ’DEN TARIMA KATKI AŞILAMA EĞİTİMİ DÜZENLENİYOR

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDELİ SPORCU TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU, OLİMPİYAT BİLETİNİ KAPTI!

NİĞDE’DE CHP ÖN SEÇİMİNE 42 BİNİ AŞKIN KİŞİ SANDIĞA GİTTİ

Yükleniyor

  • Pazartesi 9.5 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 17.7 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 19.6 ° / 10.7 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35