Gürer, geçtiğimiz yıl ilk hasat dönemi ederine satılan patates, depolandıktan sonra beklenen fiyatları bulmadığı gibi, tüccarda alım yapmayınca bazı bölgelerde üreticinin elinde kaldı. Yeni ürün çıkınca geçen yılın patatesi hayvan yemi oldu” dedi.
PATATES SATILAMAYINCA HAYVAN YEMİ OLDU
Büyük kentlerde patates fiyatının arttığını ve vatandaşın bu sebeple patatese maddi olarak erişimde sorun yaşadığını ama üretildiği yerde ise patatesin üreticinin elinde kaldığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Yine, patateslerin bir bölümünü satamayan üreticimiz Hasaköy köyünde patatesi hayvanlar için yeme dönüştürmüş durumda. Büyük kentlerde patatesin fiyatının arttığı yerde, köyde de üreticinin patatesi böyle çöp oluyor, ayak altında kalıyor. Bu geçen yılki patates satılamayınca, üretici hayvanlarına yediriyor., patatesler çuvalda hayvan yemi olarak ayrılmış durumda. Ürün değer bulmadığı zaman, doğal olarak hayvan yemine dönüşüyor.” diye konuştu.

TARIMSAL PLANLAMA SORUNLU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yaşanan sorunların başında planlamadan uzak tarım politikalarının olduğunu ve bu sebeple de üreticinin ürünün değer bulmadığını belirterek, “Buradaki sorun, planlamanın olmayışı, üreticinin ürününün değer bulmaması. Patates satılmayınca, patatesin durumu bu ve hayvan yemi oluyor. Bu yılda patates üreticisi kaygılı. Eğer tüccar bölgeye gelip iyi bir fiyat vermezse, kimi çiftçimiz hasat dahi yapmayacağını söylüyor. Onun için de mutlak suretle bu yıl Tarım Kredi Kooperatifi ve Toprak Mahsulleri Ofisi, bir planlama dahilinde patates alımı için girişimde bulunması şart.” dedi.
Gürer, ülkemizde üretim girdi maliyetleri artışına uygun fiyat oluşmadıkça sorunlar devam edeceğini belirtti. TÜİK tarafından tarımsal girdi maliyet artışı yüzde 54 olarak saptanırken, üretici ürün fiyatında aynı artışa elde edemeyince zarar ediyor. Piyasayı belirleyen tüccar, olabildiğince üreticiyi baskılıyor. Aracılar, patates fiyatını 4-5 kat artırıp tüketiciye ürün ulaştırması da tüketiciyi vuruyor. Bakanlık bu bağlamda dengeleyici önlemler almalıdır” diye konuştu.
Çiftçilerde Ömer Fethi Gürer’e bu yıl patateste sorun yaşanmaması için Bakanlığın önlem almasını istediklerini belirttiler.
Muhabir
HATİCE ÜNLÜ
Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu
Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı
Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı
Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu
Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak
KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!
Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı
Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor
Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor
Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı
Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Uygulaması Başladı
ANKARA’DA DEPREM!
NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Yardımı
Yeşilgölcük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 1300 Kişilik Birlik ve Kardeşlik İftarı
Akaryakıta İndirim!
Niğde’de “Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları”
Niğde Halk Eğitimi Merkezinden Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Eğitim İş Birliği
Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor: Aşılama Oranı %45’e Ulaştı
Vali Nedim Akmeşe Huzurevi Sakinleriyle İftarda Buluştu
Et ve Süt İçin Sorunlu Yıl Olacak!
APP Plaka Cezaları İptal Edildi
Niğdeli Taekwondocular Türkiye Finallerine Yükseldi
Engelli ve Eski Hükümlülere İş Kurma Desteği Artırıldı
Türk Telekom Altyapı Çalışması Mağduriyet Yarattı
Niğde’de Silah ve Çalıntı Motosiklet Ele Geçirildi
Niğde’de Zirai İlaç Uygulayıcı Eğitimi Düzenlenecek
Malatya’ya Patriot Hava Savunma Sistemi Konuşlandırılıyor
CHP’li Erhan Adem: “Çözüm İthalat Değil, Üretimi Güçlendirmek”
Patates Araştırma Enstitüsü Personeli İftar Programında Buluştu
Yoğurt ve Keten Tohumu İkilisine Dikkat: Doğal Destek Olarak Öne Çıkıyor
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Perşembe 8.5 ° / -2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli
- Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı







