https://www.hamlegazetesi.com/

GÜRER UYARDI: “SÜT KRİZE GİDİYOR, ÜRETİCİ AYAKTA DURAMIYOR”

GÜRER UYARDI: “SÜT KRİZE GİDİYOR, ÜRETİCİ AYAKTA DURAMIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiğ süt fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını belirterek üreticilerin sektörden çekildiğini söyledi.


CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde, Osmaniye ve Konya’da süt inekçiliği yapan üreticilerle çiğ sütün durumunu konuştu. Türkiye’de ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,4 oranında azaldığına dikkate çeken Gürer, süt inekçiliği yapan Osmaniye’de Kenan Pamukçu, Niğde’de İsmail Güçlü ve Hanifi Güçlü ile süreci konuştu.

Gürer, Konya’da da Bilgin ve Aslan Üstündağ ve Refik Serttaş ile süt inekçiliği yapılan çiftliği gezdi.

Artan ahır ve yem maliyetleri ile düşük süt fiyatlarının süt inekçiliği için tehdit olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, iktidara acil destek çağrısında bulundu. Aslan Üstündağ ise maliyetler karşısında hayvan sayısını azaltmak zorunda kaldığını ifade ederek, devlet desteğinin artırılmasını talep etti.

 

GÜRER: "SÜT ÜRETİMİ DÜŞÜYOR, ÜRETİCİLER DESTEK BEKLİYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üretimi ve hayvancılıkta yaşanan sorunların giderek derinleştiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde süt üretimi sorun. Hayvan varlığı bakımından Fransa, bizim süt ineğimizin yarısına sahip ama bizim ürettiğimizden fazla süt üretiyor. Süt inekçiliğinin en büyük gideri yem. Yem fiyatları artıyor, sütün fiyatı artmıyor. Ahır giderleri artıyor, sütün fiyatı artmıyor,” ifadelerini kullandı.

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye fiyatı olan 17 lira 15 kuruşun birçok bölgede uygulanmadığını belirterek, “Niğde'de 12 lira - 14 lira aralığında, Konya'da 15 lira, farklı illerde 11 liraya kadar çiğ sütün fiyatı değişkenlik gösteriyor. Besicilik yapan, süt inekçiliği yapan bundan para kazanamayınca bu işi sürdüremiyor. Çünkü yem gideri maliyetlerin %70'ini oluşturuyor. Yem fiyatları sürekli artıyor. 50 kiloluk süt yeminin torbası bugün 700 lirayı geçmiş,” dedi.

ÜSTÜNDAĞ: "HAYVAN SAYIMI 400’DEN 100’E DÜŞÜRDÜM"

Süt üreticisi Bilgin Üstündağ ise sektörün zorluklarını şu sözlerle anlattı:

“Yaklaşık 4-5 yıl önce hatırladığım kadarıyla sütümüz 9 liraydı, soğuk süt veriyorum. Bugün 15 liraya veriyoruz. O gün 300'e yakın hayvanım vardı, totalde bunları 100’e düşürdüm. Büyükbaş hayvanlarda artık para kazanamadığımız için sadece işletmemiz burada hayvanımız olsun, malımız mülkümüz beklesin diye yapıyoruz. Zarar ediyoruz.İktidar daha çok sübvansiyon vermesi lazım. Örneğin  arpaya destek veriyor, yeme destek veriyor ama halk ürünleri çok pahalı fiyatlarla alıyor. Asgari ücret alan bir adam 1000 liraya et yiyor ya da 800 liraya et yiyor. Ben 400 liraya karkas et satıyorum, ama bana diyorlar ki ‘Çok fazla paraya satıyorsun.’ Biz kazanmıyoruz. Bunun yapılması için devletin daha çok sübvansiyon vermesi lazım. Tabii yem desteği şart, mazot desteği şart. Bu süspansiyonları biraz daha fazla verirse biz ucuza mal üretiriz ve halkımız da doğru dürüst et yiyebilir. Aksi takdirde zaman içerisinde biz burayı iyice azaltıp bitireceğiz. Ne yapalım yani? Para kazanamıyoruz.”

YERLİ IRKLARIN KAYBI VE ARTAN MALİYETLER

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de yerli hayvan ırklarının azaldığını belirtti. Üstündağ ise içinde bulunduğu durumu, “Eskiden 350-400 hayvanım vardı. Büyükbaş hayvan sayımı şu anda 100’e düşürdüm. Şimdi bu sarı beyaz olanlar Simental, siyah beyaz olanlar Hollanda. Bunlar sağlam ırktır, sütleri çok fazla olmaz, 20 kilo civarında olur ama hastalanmazlar,” diyerek özetledi. Gürer ise “Hayvana ne kadar yem verirsen o kadar süt ve o kadar et alıyorsun. Hayvanlar akıllı. Ancak Türkiye'de meralarda otların boyutları küçük olduğu için ağız yapıları meraya gitmeye uygun değil. 12 ay kapalı alanda yemle besleniyorlar. Bu da maliyeti artırıyor. Türkiye kendi ırkını geliştirmeliydi. Bugünlere gelen sorunlar yanlış politikaların yansımasıdır,” diye konuştu.

İTHAL HAYVANLARA MİLYARLARCA DOLAR HARCANDI

Gürer, AKP iktidarının hayvancılıktaki ithalat politikasını eleştirerek, “Son üç yılda 1,5 milyon baş sığır ithal edildi, 2.4 milyar dolar ödeme yapıldı. Sığır kesimi 2023-2024 yılları arasında 733.000 baş azaldı. Et üretiminde 187.000 tonluk kayıp yaşandı. Küçük aile tipi işletmeler üretimden çekiliyor. TÜİK verilerine göre hayvan sayısında da azalma var. 2010 yılından bu yana 10 milyon baş hayvan ithal edildi. Yurt dışına 11 milyar dolar döviz gitti ancak hayvancılıkta sorunlar çözülemedi.

Uruguay ve Brezilya'dan hayvan ithalatı yapılıyor. Bu ithalatlara rağmen ne et üretimi artıyor ne de hayvan sayısında ithal edilen hayvanlara göre artış gerçekleşiyor. Türkiye'nin 16.800.000 büyükbaş varlığı var. Bunun 10 milyonu ithal edilen hayvanlardan oluşuyor. Bu durumda hayvancılığın sürdürülebilmesi için doğru desteklerin verilmesi gerekiyor. Üretici, beslediği hayvandan para kazanamayınca bu işi bırakıyor,” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ

CHP’li Ömer Fethi Gürer, fabrikaların karından taviz vermediğini ancak üreticinin kazanamadığını belirterek, “Süt üreticisinin durumu vahim. Süt üretimi düşüyor. Üretilen süt, fabrikalar tarafından alınırken, fabrika yemini de kendi satıyor ve fiyat artırımlarında taviz vermiyor. İthal yem fiyatı artıyor ama sütün fiyatı artmıyor. Bugün sütün gerçek maliyeti 20-22 lira arasında. Üreticiler, kendi emeklerini hesaba katmadan fiyatlandırma yapıyor. Ahır giderleri, işçilik, veteriner giderleri, yem giderleri sürekli artıyor. Bu işi yapanlar 24 saat hayvancılık yapmak zorunda kalıyor. Gerekli destekler sağlanmazsa üreticiler hayvancılığı bırakıyor,” diye konuştu  


Haber Kaynak : Kuddusi Arslan

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Türkiye'nin uzay vizyonu ve uydu teknolojisi serüveni

Niğde’de Öğrencilere Yönelik Siber Zorbalık Eğitimi

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

Bayraktar "Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk"

NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDEN BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ KURSU FIRSATI

AKSUNGUR'dan milli motorla irtifa rekoru

Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A yarın hizmete alınacak

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

Türkiye'de İHA pilotu sayısı 1,6 milyona yaklaştı

NİĞDE’DE MEYVE AĞAÇLARINA "KARALEKE" TEHLİKESİ

NİĞDE VALİLİĞİ’NDEN ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İDDİASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

NİĞDE’DE EL YUFKASI TARİH OLUYOR

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TRUMP’I TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ

NİĞDE’DE KAÇAKÇILIK OPERASYONU 8 ŞÜPHELİ YAKALANDI

YAZ AYLARINDA EVCİL HAYVANLARIMIZA DİKKAT!

NİĞDE’DE 20 BİN DEKARLIK TARIM ARAZİSİ DOLUYA TESLİM OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kızılayımız Gazzeli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmamıştır"

Yaz mevsiminin habercisi ve doğanın yeniden uyanışı: Hıdırellez

Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 71 zanlı gözaltına alındı

BOR’DA BELEDİYE ÇALIŞANI ÖLÜ BULUNDU

KARSLI BESİCİDEN NİĞDELİLERE UYGUN FİYATLI KURBANLIK

AKGÜMÜŞ "MEMUR VE EMEKLİLERİN ENFLASYON KAYIPLARI HER AY KARŞILANMALI!"

NİĞDE İŞKUR ÖNÜNDE YOĞUNLUK BAŞLADI

Niğde'de "İstihdam Buluşmaları" Başlıyor

ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE BAŞHEKİM DEĞİŞİKLİĞİ

ALTIN PİYASASINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

DÖVİZ PİYASASINDA HAREKETLİLİK

GÜRER UYARDI: “SÜT KRİZE GİDİYOR, ÜRETİCİ AYAKTA DURAMIYOR”

İŞKUR NİĞDE’DEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE VURGU: “ÖNLEM AL, RİSK ALMA”

NİĞDE’DE TARİH VE SPOR PEDALLARLA BULUŞTU

NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDEN EBELERE TEŞEKKÜR MESAJI

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

KONYA'DA BİNADA DOĞAL GAZ PATLAMASI: 1'İ AĞIR 12 YARALI

NİĞDE’DE SAHTE HESAP UYARISI

NİĞDE SMMM ODASI 25. OLAĞAN SEÇİMLİ GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NİĞDE BELEDİYE GÜCÜ BAL LİGİ’NE YÜKSELDİ

NİĞDE'DE MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİNE GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ VERİLDİ

Yükleniyor