https://www.hamlegazetesi.com/

Gürer: Yabancılar verimli arazilere resmen çöküyor

Gürer: Yabancılar verimli arazilere resmen çöküyor

Gürer, bütçe görüşmelerinin devam ettiği Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının faaliyetlerine ilişkin eleştirilerde bulundu.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bütçe görüşmelerinin devam ettiği Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının faaliyetlerine ilişkin eleştirilerde bulundu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında, asbestli içme suyu boruları, hazine arazilerinin satışında yaşanan sorunlar, yabancılara tarım arazilerinin satışı, tapu ve kadastronun yıllar önce ölçümler sonucu yazılar tapu kayıtlarındaki karışıklığın neden olduğu sorunlar, ruhsatsız su kuyuları gibi sorunlara değindi. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2024 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, ilgili Bakanlığın faaliyet alanlarında yaşanan aksaklıklara dikkat çekti. 

ASBESTLİ SU BORULARI 
CHP Milletvekili Gürer, Bakan Mehmet Özhaseik’nin yaptığı sunumun ardından söz aldı. Gürer, ilk olarak kansere neden olduğu belirtilen asbestli su borularının halen bazı yörelerde kullanılıyor olmasının getirdiği olumsuzluklara değindi. Bakan Özhaseki’nin 2017 yılında yaptığı "Hâlen bir belediye başkanı beldesinde insanlara asbestli borulardan su veriyorsa o belediye başkanını Allah ıslah etsin." Şeklindeki sözlerini anımsatan Gürer, “Aradan geçen sürede, bölgeye ben gittiğimde, özellikle belediye olup da köye dönen yerlerde bu asbestli içme suyu borularının değişmediğini öğrendim. Ayrıca, birkaç belediyeye de sizin sözleriniz üzerine müracaat ettirdik ama buralarda bir gelişme sağlanamadı, hatta şu anda da Türkiye genelinde yüzde 27 oranında asbestli içme suyu borusu olduğu verilen bir yazılı yanıtta yer alıyor; onu ifade edeyim” şeklinde konuştu.

SATIŞA SUNULAN HAZİNE ARAZİLERİ O KÖYDE İKAMET EDENLERE SATILMALI 
Millî Emlakin hazine arazilerini sattığı köylerde sorunlara dikkat çeken Gürer, vatandaşların "Benim evimin önündeki arsayı başka şehirdeki bir insana satmışlar; kapımın önüne çıkıyorum, yabancının arsasına girmiş oluyorum." Şeklindeki ifadelerini, Plan ve Bütçe Komisyonundaki toplantıda aktardı. Gürer, ayrıca “Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Obruk köyünde yurttaşımızın evinin önündeki arazi dahi satılmış, burada büyük bir gerginlik oluşuyor; bununla ilgili, doğru olan şey o köy halkına bu arazilerin satılması. Onun için, yapılan çalışmada köy dışındaki değil, köy içindeki yurttaşların bunları alabileceği olanakların yaratılması gerekli” önerisinde bulundu. 

40 YIL ÖNCEKİ TAPU KAYITLARI SORUN OLMAYA DEVAM EDİYOR 
30-40 yıl önce Tapu Kadastro tarafından yapılan arazi ölçümlerindeki hataların bugün sorun olmaya başladığına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tapu Kadastro da bölgede otuz kırk yıl önce gittiği yerlerde ölçüm yapmış, birilerinin üstüne yazmış. Şimdi, bizim bölgemizde yaşanan şu: Arazi değersizdi, başkasının üstüne yazılan araziyi bir insan otuz kırk yıl ekmiş ama arazi değerlenince gidip bakıyor ki arazinin tapusu başkasının üstüne; bu yönde, insanlar birbirini vuracak derecede gerginler. Onun için, Tapu Kadastro bölgeye gittiği zaman bazı değerlendirmeler içinde oluyor ama bu sorunları çözmek lazım. Çok köyde bu yönden önemli ölçüde sorun var, bununla ilgili çalışma yapılmalı” dedi. 

YABANCILARA ARAZİ SATIŞI SORUNU
Konuşmasında yabancılara arazi satışlarıyla ilgili eleştirilerini de sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunlar araziyi aldığı zaman kuyu suyu filan sorun olmuyor, suyu da buluyorlar, her türlü olanağa da erişiyorlar ama bizim ülkemizin insanı, çiftçimiz araziye sahipken su sorunu, kuyu suyu sorunu devam ediyor. 
Soruyoruz, Tapu Kadastro verilerine göre bize yanıt veriyorsunuz ama bu yanıtlardaki rakamlar sürekli değişkenlik gösteriyor. Türkiye'de şu an toplamda ne kadar yabancıya arazi satıldı? Yani tümüne... Orada -işte, cevizdi, elmaydı, üzümdü- ayrılarak yanıtlar veriliyor ama bütünü yok, rakamsal olarak verileri bir görelim. Yabancılar niye bu kadar tarım arazisini alıyor ve de en verimli tarım arazileri niye yabancılara satılıyor? Neden kendi çiftçimizin buralarda varlığı sürdürülmüyor?” diye sordu.

SU KUYULARININ ÇOĞU RUHSATSIZ 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Anadolu'nun çoğu yerinde ruhsatsız kuyu su kuyularının olduğuna da dikkat çekerek, “Ruhsatsız kuyulardan çekilen sularla tarım yapılıyor. Daha önce önerdim, size de önereyim: Bunlara ruhsatı olmadığı için bankalar kredi vermediğinden vahşi sulama yapılıyor, modern sulamaya geçilemiyor; eğer burada yağmurlama ve damlama yöntemiyle tarım yapılırsa ruhsatı olmasa da bunlara kredi verilsin ki suyun lüzumsuz israfının önüne geçelim. Bu tür düzenlemeler Türkiye'nin genelinde ihtiyaç. Kuyu suları ruhsatlandırılmıyorsa dahi kuyu suyunu kullanana modern sulama için kapı arayalım, böylece suyun israfı daha sınırlı olur. Biliyorsunuz, Konya başta olmak üzere oluşan obruklarla bir gün sabah kalktığımızda bir köy eğer ortadan kalkmış olursa ona da şaşırmamak lazım çünkü kuyu sularının derinliği giderek düşüyor” şeklinde konuştu. 

ÇATI SUYU PROJESİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çatı sularının sitelerin sulanmasında kullanılması amacıyla hayata geçirilme planlanan projeyle ilgili de değerlendirmede bulundu. Gürer, “Şu anda Türkiye'de kaç sitede çatı suyu ya da gri su kullanılarak değerlendiriliyor? Bunun yolunu açmak lazım. Su fakiri bir ülke olarak önümüzdeki dönemde suda ciddi problemler yaşayacağız; bugün göletlerin çoğu kurumuş durumda. Bunu açmanın bir yolu da elimizdeki olası olarak ortaya çıkacak su kaynaklarını doğru kullanabilmek; bunu da gerçekleştirmemiz lazım” diye konuştu.

DEPREMDE AĞIR HASAR ALAN BİNALARIN DURUMU 
6 Şubat depremlerinden kısmen etkilenen Niğde’de bazı binaların ağır hasar aldığına işaret eden Gürer, “Niğde depremde büyük etkilenim içinde olmasa da bine yakın bağımsız bölümde sorun oluştu ve bunların bir bölümü yıkılıyor. Yıkılan yerdekilerle görüştüğümüz zaman "Birden çok yere gidiyoruz, bize bir açıklama yapılmıyor." Diyorlar” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN ÇOK OY ALDIĞI KÖYLERDE SICAK ASFLAT ATILMIYOR 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP’ni yüksek oy aldığı bölgelerde sıcak asfalt atılmadığını tespit ettiklerini de belirterek, Ulukışla ilçesine bağlı Beyağıl köyünün bu duruma örnek gösterilebileceğini kaydetti. 

 

 


Haber Kaynak : GİZEM DEMİRBAŞ

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

TOPÇU SİLAHLARINA "KURTARAN" İLE DURMAK YOK

DENİZ VE HAVA ARACI KAZALARINA 7/24 UYDU DESTEKLİ YAKIN TAKİP

Türkiye'nin süper bilgisayarından 7 bin 400 araştırmacı yararlandı, gözler 3. faza odaklandı

NİĞDE BELEDİYESİ MOBİL UYGULAMASINDA HİZMETLER TEK TIKLA CEPTE

TÜRK HAVACILIĞINDA BİR BAŞARI HİKAYESİ HÜRJET AVRUPA SEMALARINDA

BAYRAKTAR TB-3 İLE ENTEGRE VURUŞ TAM İSABETLE SONUÇLANDI

TÜRKİYE BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN KATKISIYLA HİZMETLER İHRACATINDA YENİ REKORLARA ODAKLANDI

Dünyanın en iyi oyunlarında "Türkiye" imzası görülecek

Kripto varlıkların transfer işlemleriyle ilgili "limit" ve "zaman sınırı" düzenlemesi yapıldı

TOGG yedinci yılında yeni modeli T10F'yi satışa sunmaya hazırlanıyor

NİĞDE’DE İKİ ARAÇ ÇARPIŞTI: 2 SÜRÜCÜ YARALANDI

ADANA'DA KATLİAM GİBİ KAZA: 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

PENÇE-KİLİT OPERASYONUNDA 5 ASKERİMİZ METAN GAZINDAN ŞEHİT OLDU

ASLANLAR TİCARET NİĞDE’DE AÇILDI

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI YAPAN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

ZİNCİRLEME TRAFİK KAZASINDA 1 KİŞİ ÖLDÜ, 6 KİŞİ YARALANDI

NİĞDE’DE MUSLUKTAN AKAN SUYA VATANDAŞ TEPKİLİ: “3 AYDIR DURUM AYNI”

ÇAMLICA KULESİ'NE BENZER VERİCİ KULELER 30 BÜYÜKŞEHİRDE KURULACAK

TÜRKİYE, YANGINA MÜDAHALEDE DÜNYANIN EN HIZLILARI ARASINDA: ORTALAMA SÜRE 11 DAKİKA

SREBRENITSA'DA 30. YIL ANMA TÖRENLERİNDE 7 SOYKIRIM KURBANI DEFNEDİLECEK

İL MÜDÜRÜ KESLER’DEN KUMLUCA ÇOCUK EVLERİ’NE ZİYARET

GALATASARAY’DAN POTADA YENİ HAMLE: FABIAN WHITE JR. İLE 1 YILLIK SÖZLEŞME

NİĞDE EKİPLERİ HATAY’DAKİ ORMAN YANGININA MÜDAHALE EDİYOR

GÖLETTE BOĞULMAK ÜZEREYKEN KURTARILAN ÇOCUK HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

HAZİNE YARIN 1 TAHVİL VE 1 HAZİNE BONOSU İHALESİ DÜZENLEYECEK

ESKİ TİP EHLİYETLER İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI: NİĞDE EMNİYETİ UYARDI

ALTIN NEREDE? CEVAP YASTIĞIN ALTINDA: DEĞER 500 MİLYAR DOLAR!

TOPÇU SİLAHLARINA "KURTARAN" İLE DURMAK YOK

YANAN TIRDA CESEDİ BULUNAN KİŞİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI

NİĞDE’DE TERMOMETRELER YENİDEN YÜKSELİYOR

NİĞDE’DE BAZI BÖLGELERDE PLANLI ELEKTRİK KESİNTİSİ UYGULANACAK

TÜRKİYE TARIMDA ZİRVEYİ ZORLUYOR: HASILA İLK KEZ 70 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

NİĞDE’DE HASAT BAŞLADI BU FİYATLAR İLK KEZ GÖRÜLDÜ

KÖYLÜ “ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRÜYORLAR, DÜNYA SEYREDİYOR”

TÜRKİYE'DE ŞAP HASTALIĞIYLA MÜCADELE İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATILDI

TBMM'DE EMEKLİ AYLIĞI VE ENERJİ-MADEN DÜZENLEMELERİ GÜNDEMDE

DENİZ VE HAVA ARACI KAZALARINA 7/24 UYDU DESTEKLİ YAKIN TAKİP

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE DÂHİL 6 İL VE OSLO’DA DEV SUÇ OPERASYONU: 20 GÖZALTI

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİ VE TOPTANCILIK SINAVI 5 EKİM’DE YAPILACAK

Yükleniyor