Hukukçular uyarıyor! “Seni seviyorum” demek taciz sayılabilir.
Ceza hukukunda cinsel suçlara ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri Altınbaş Üniversitesinde düzenlenen bir panelde tartışıldı.
GENEL
Tarih: 31.10.2023 13:45
Güncelleme: 31.10.2023 11:21
Hukukçular uyarıyor! “Seni seviyorum” demek taciz sayılabilir.
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Ceza hukukunda cinsel suçlara ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri Altınbaş Üniversitesinde düzenlenen bir panelde tartışıldı. Üniversitenin Ceza Hukuku Uzmanı akademisyenleri Prof. Dr. Hasan Sınar ve Dr. Yeşim Yılmaz son hukuksal düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Türk Ceza Hukukunda cezaların aslında ağır olduğuna değinen hukukçular, aslında sorunun infaz sisteminden kaynaklandığına değindi. Prof. Dr. Hasan Sınar, cinsel suçların fevkalade ağır ve çok önemli yansımaları olan bir sorun olduğunu ifade etti. 2005’ de pozitif bir gelişme ile evlilik içinde gerçekleşen irade dışı cinsel birlikteliklerin suç olarak kabul edildiğini aktardı. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara ilişkin 2014 değişikliğinden sonra da ciddi derecede ağır yaptırımlar getirildiğini söyledi. Son zamanlarda sosyal medya aracılığı ile gençlerin yakından bildiği DM üzerinden de cinsel taciz vakalarının yaşandığını ifade etti. “Seni seviyorum, çok güzelsin, seni çok beğeniyorum demek de sırnaşıkça bir hal aldıysa cinsel taciz sayılabilir. Burada kriter, eylemin cinsel amaçlı olması ve kişiyi cinsel yönden rahatsız etmesi. Titiz bir inceleme yapılması gerekiyor. Aksi halde çok adaletsiz sonuçlara sebebiyet verilebilir.” dedi.
Dr. Yeşim Yılmaz da “stalking” olarak ifade edilen “ısrarlı takibin” de artık Türk Ceza Kanunu’nda suç kabul edildiğini açıkladı. “Dolayısıyla flört girişimi veya arkadaşlık teklifleri ısrarlı bir halde kişiyi rahatsız edici boyuta ulaştıysa, kişide huzursuzluk yaratacak boyuta geldiyse ısrarlı takip suçu oluşacaktır. Ama cinsel taciz yönünden önemli olan ise bunun cinsel amaç taşıyıp taşımadığı” diyerek önemli bir noktayı vurguladı.

 

 

YARGITAY KRİTERLERİ NELER?
Dr. Yeşim Yılmaz, cinsel taciz suçunu ayırt etmekte Yargıtay’ın baz aldığı kriterlere de değindi. “Öncelikle rızanın olup olmadığı, girişimin ısrarlı olup olmadığı, kaba ve sırnaşıkça olup olmadığı önemli. Taraflar arasında duygusal ilişki var mı? Kanuni veya ahlaki engel bulunup bulunmadığını değerlendirerek bir sonuca varıyor. Taraflardan biri evliyse ve birine duygu açıklamasında bulunduysa veya iltifat ettiyse mesela cinsel taciz suçunun oluştuğuna karar veriyor. Çünkü taraflar arasında ahlaki bir engel yani evlilik ilişkisi olduğunu söylüyor.” dedi.

“MAĞDURUN BEYANI ESASTIR. SORUŞTURMA BAŞLATILMASINI SAĞLIYOR”
Uluslararası yükümlülükler gereği cinsel suçlarda mağdurun beyanının esas kabul edildiğini belirten Yeşim Yılmaz, “Bu beyan soruşturma başlatılmasını sağlıyor. Hâkimin, mahkûmiyet için vicdani karar verebilmesi için şüphe olmamalı. Şüphe sanığın işine yarıyor.” değerlendirmesini yaptı.

“FİZİKSEL DELİL ÖNEMLİ. DUŞ ALMAYIN. 4-6 SAAT İÇİND DOKTOR MUAYENESİ OLUN”
Hasan Sınar, bu nedenle hukuki açıdan fiziksel delillerin çok önemli olduğunu kaydetti. Cinsel suç olaylarının çoğu zaman dört duvar arasında, tanık olmadan yaşandığını hatırlattı. Suçun, şüpheye yer vermeden kanıtlanabilmesi için mağdurun 24 saat içinde doktor muayenesi olması gerektiğini vurguladı. “Hatta ilk 4 ila 6 saat içinde deliller toplanmalı. Eğer duş alınmışsa delil kayboluyor.” uyarısında bulundu. Yeşim Yılmaz da konunun sosyolojik ve psikolojik boyutuna atıfta bulunarak, kişinin kendini kirlenmiş hissettiğini ve bir an önce temizlenme ihtiyacında olduğunu vurguladı. Bu konuda toplumda farkındalık yaratmanın önemini vurguladı.

 

 

“CEZALAR AĞIR AMA İNFAZ YASASI UYGULATMIYOR”
Hukukçular, cinsel suçlar konusunda toplumda bir cezasızlık algısı ve adalet sistemine güvensizlik olduğunu belirttiler. Hasan Sınar, örtülü af olarak nitelendirilen ve kişilerin infaz kurumuna girmeden veya her türlü denetimden uzak olarak infazın toplum içerisinde yerine getirildiği bir durum oluşturduğu kaydetti. “2023 Temmuz ayında getirilen denetimli serbestlik düzenlemesiyle uzun süreli hapis cezası almış hükümlüler çok kısa bir süre infaz kurumunda kaldıktan sonra kalan cezasını toplum içerisinde çekebiliyor” dedi. Yeşim Yılmaz’a göre de toplumda hadım etme veya kastrasyon tartışmalarının çıkış sebebi bu. Çünkü kamuoyu, failin olması gerektiği şekilde cezalandırılmadığını görüyor. “Bir cinsel suç failini efektif bir şekilde cezalandırıp kesintisiz ve kaçınılmaz bir şekilde bu cezayı infaz ederseniz bu tartışmalar da ortadan kalkacaktır.” diyerek ekleme yaptı.

 

 

“CİNSEL SUÇ FAİLİ HASTA DEĞİL, SUÇLU”
Yeşim Yılmaz da son olarak toplumda cinsel suçları bir hastalık olarak görme eğiliminin yanlışlığına dikkat çekti. “Öncelikle bu bir suç. Bir hastalık değil. Bir kere cinsel eylemler, rızaya aykırı cinsel eylemlerdir. Cinsel suç failini “hasta” olarak tanımlarsak durumu normalleştirmiş oluruz. Çünkü tedavi edilebilir bir durumda görüyoruz demektir. Halbuki adli tıp ve bilim insanlarının yaptığı araştırmalara baktığımızda çoğunlukla bu tarz fiillerin, bir cinsel dürtüden ziyade bir zorbalık, bir öfke, bir güç arayışından ortaya çıktığını görüyoruz. Aslında çoğunlukla erkeğin, kadın üzerinde bir otorite kurma arayışından, öfkesinden ve zorbalığından kaynaklandığını görüyoruz.” açıklamasını yaptı. 

Haber Kaynak : GİZEM DEMİRBAŞ

NİĞDE’DE KAZA ARAÇLAR HURDAYA DÖNDÜ

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre Tufan Erhürman, ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi

NİĞDE BELEDİYESPOR 5 ŞUBAT’TA ZAFERİ KAÇIRDI

FINDIKLI – ÇAMLIBEL ARASINDA ORMAN YOLUNDA KAZA: 2 ÖLÜ

İLK YARI 1–1 EŞİTLİKLE TAMAMLANDI

NİĞDE BELEDİYESPOR SKORU EŞİTLEDİ (İŞTE GOL ANI)

KARAKÖPRÜ BELEDİYESPOR ERKEN ÖNE GEÇTİ

Toprak Razgatlıoğlu'ndan Superbike'ta tarihi performans

MEDAŞ’TAN NİĞDE'DE KESİNTİ UYARISI

ADANA'DA 4.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Bakan Şimşek: Türkiye ekonomisine duyulan güven ve artan ilgiyi memnuniyetle gözlemliyoruz

Toprak Razgatlıoğlu, Superpole'de rakibinin çarpması sonucu yarışı tamamlayamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliya İzetbegoviç'i vefatının 22. yılında andı

GÜRER, ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Kaymakam Gökçe, Çifteköy’de Vatandaşlarla Buluştu

HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARINDA TR71 BÖLGESİ PAYI %1,8

ÜNİAK NİĞDE’DEN 500 KİŞİLİK FİLM GECESİ ETKİNLİĞİ

10 İLDEN GELEN ÖĞRENCİLER NİĞDE’DE HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

NİĞDE’DE ÖĞRENCİLER FİDAN DİKEREK GELECEĞE UMUT EKTİ

YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME PROJESİ KENT ORMANI’NDA BAŞLADI

NİĞDE’DE KAZA ARAÇLAR HURDAYA DÖNDÜ

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre Tufan Erhürman, ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi

NİĞDE BELEDİYESPOR 5 ŞUBAT’TA ZAFERİ KAÇIRDI

FINDIKLI – ÇAMLIBEL ARASINDA ORMAN YOLUNDA KAZA: 2 ÖLÜ

İLK YARI 1–1 EŞİTLİKLE TAMAMLANDI

NİĞDE BELEDİYESPOR SKORU EŞİTLEDİ (İŞTE GOL ANI)

KARAKÖPRÜ BELEDİYESPOR ERKEN ÖNE GEÇTİ

Toprak Razgatlıoğlu'ndan Superbike'ta tarihi performans

MEDAŞ’TAN NİĞDE'DE KESİNTİ UYARISI

ADANA'DA 4.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Bakan Şimşek: Türkiye ekonomisine duyulan güven ve artan ilgiyi memnuniyetle gözlemliyoruz

Toprak Razgatlıoğlu, Superpole'de rakibinin çarpması sonucu yarışı tamamlayamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliya İzetbegoviç'i vefatının 22. yılında andı

GÜRER, ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Kaymakam Gökçe, Çifteköy’de Vatandaşlarla Buluştu

HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARINDA TR71 BÖLGESİ PAYI %1,8

ÜNİAK NİĞDE’DEN 500 KİŞİLİK FİLM GECESİ ETKİNLİĞİ

10 İLDEN GELEN ÖĞRENCİLER NİĞDE’DE HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

NİĞDE’DE ÖĞRENCİLER FİDAN DİKEREK GELECEĞE UMUT EKTİ

YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME PROJESİ KENT ORMANI’NDA BAŞLADI

32 İLDE FETÖ OPERASYONU: 62 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ "AİLE KART" İLE HIZLANACAK

DSİ BÜTÇESİNİN YÜZDE 95'İ TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ YÖNETİMİNE AYRILDI

CEBE MESAJ YERİNE YAPAY ZEKA DESTEKLİ KİŞİYE ÖZEL VİDEO GELECEK

Milli robot köpek 2026 başında göreve hazır olacak

İşçi, işveren ve hükümet "asgari ücret" gündemiyle toplanacak

MİT, Pakistan ile Afganistan arasındaki ateşkesin sağlanmasında aktif rol oynadı

KKTC’de halk cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında

NİĞDELİ ÖĞRENCİLER ANKARA’DA BİR ARAYA GELDİ

MUHTARLAR GÜNÜ NİĞDE’DE KUTLANDI (VİDEO HABER)

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 19.3 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.5 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 17.3 ° / 5.9 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 4 3 1 2 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 8 3 3 2 3 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 2 4 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
15.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3