https://www.hamlegazetesi.com/
Hüsniye Köyü’nde pancar üreticilere dertli!
Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye Köyü’nde şeker pancarları tarlada kaldı.
VİDEO GALERİ
Tarih: 14.10.2023 19:45
Güncelleme: 6.06.2024 22:47
Hüsniye Köyü’nde pancar üreticilere dertli!
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

 

 

Hüsniye Köyü Muhtarı Mahmut Karakaya, Bor ilçesindeki şeker fabrikasında ürün teslimatı için randevu verilmediğini iddia ederek, “Köyümüzde pancar haşatının sonuna gelindi. Azda olsa hasat hala devam ediyor. Bazen fabrikada olan arızalardan dolayı pancarlar tarlada kalıyor. Buda pancarın fire vererek tonajın düşmesine sebep oluyor. Bir an önce pancarların fabrikaya gitmesini istiyoruz” dedi. 

 

 

PANCAR BEKLEDİKÇE FİRE VERİYOR
Hüsniye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Pancar Üreticisi Ali Rıza Önal ise hasat edilen pancarın bir an önce fabrikaya teslim gedilmesi gerektiğini aksi halde pancarın fire verdiğini belirterek, “Hasat edilen pancarlar bir an önce şeker fabrikasına teslim edilmeli. Teslim edilmediği her gün pancar fire veriyor ve tonajdan düşüyor bu durumda üreticiyi olumsuz anlamda etkiliyor. 
Bize fabrikada bakım olduğunu söylediler, bakımdan dolayı böyle aksamalar oluyor zaman zaman. Havalarda iyi gidince herkes yüklendi. Birazda onun sıkıntısı var. Pancar teslimatında ufak tefek sıkıntılar oluyor. O kadar çok uzun süreli kalmıyor yani, ilgileniyorlar el atıyorlar şirket bu konuda duyarlı. Ama zaman zaman böyle istenmeden böyle durumlarda oluyor” şeklinde konuştu.

MALİYETLER 5’E 6’YA KATLANDI
Bu yıl üreticinin şeker pancarından para kazanmadığını belirten Önal, “Bu yıl çiftçi pancardan hiç kazanmadı. Maliyetler beşe altıya katladı. Hükümet yüzde 27 zam verdi. Pancarın tonu 1.850 lira olarak belirlendi. Nasıl kurtaracak çiftçi bunu, gübre beş kat, mazot iki, üç kat, elektrik sekiz kat, işçilik beş kat arttı. Nasıl pancar üreticisi nasıl kazansın ki” dedi. 

 

 

MECBUR EKMEK ZORUNDAYIZ
Pancar üreticisinin her yıl bu sene pancar ekmeyeceğim dediğini ama yine de ekmeye devam ettiğini belirten Hüsniye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Pancar Üreticisi Ali Rıza Önal; “Pancar üreticisi hep seneye ekmeyeceğim der. Ama her yıl da ekim yapılır. Çünkü ekmek zorundayız, üretmek zorundayız. Başka ne yapacağız. Zaten buralarda tarlalar küçük. Bu bölge miras kanunu Cumhuriyetin ilk yıllarında çok erken gelmiş. Tarlalar hep bölünmüş varislere. Küçük çaplı tarlalar var büyük üretici yok. Geleneksel üretim yapılıyor, millet daha çok çalışarak birim alanından daha fazla ürün almak için çalışıyor” dedi. 

 

 

MALİYETLERİMİZ 2 KAT ARTTI
Geçen yıl pancar tarlalarında çalışan çapa işçilerinin yevmiyesinin 280 lira olduğunu belirten Önal, “Geçen yıl 280 lira dekarı çapalı işçilik maliyeti bu yıl 450 lira oldu. Artık çapalamanın dekarı aşağı yukarı 800-900 liraya geliyor. Pancar sökümü ise geçen yıl dekarı 750 lira iken bu yıl ise 2 bin lira. Yanı geçen yıla göre bu yıl her şey üçe dörde katladı. 
Hükümet pancar taban fiyatına yüzde 27 zam verdi. Buda komik bir rakam. Taban fiyat düşük tutulması size zarar ettirir. Buradaki gerçek sorun taban fiyatlarının düşük tutulması. Çiftçinin belini büken taban fiyatının düşük tutulmasıdır. Elektrik beşe katlamış, nakliye beşe katlamış, işçi parası üçe dörde katlamış. Tarlaların çoğunu kiralayıp ekiyoruz. Birde bu sene marul üreticileri geldi. Adamlar bir sezonda 3 ürün kaldırıyor. Bizim verdiğimiz icarın 3 katını veriyorlar. Akrabalarımız bile bize tarlasını kiraya vermez oldu. Bizler geleneksel üretim yaptığımız için yılda bir ürün üretebiliyoruz. Adamlar sezonda 3 üretim yapıyorlar. Ne toprağımızın hayrını koydular ne de sularımızın hayrını koydular. Bitirdiler hep, artık bıktık bu marul maydanoz üretenlerden” şeklinde konuştu. 

Haber Kaynak : GİZEM DEMİRBAŞ

Muhabir

GİZEM DEMİRBAŞ

hamlegazetesi51@hotmail.com

NİĞDE’DE ULUSLARARASI SANAT ÇALIŞTAYI

NİĞDELİ VETERAN BADMİNTONCULAR 14 MADALYA KAZANDI

CHP’DEN HAMLE GAZETESİ’NE ZİYARET

NİĞDELİ KADIN BODRUM’DA ÖLDÜRÜLDÜ

NİĞDE İL MÜFTÜLÜĞÜNE 45 KİŞİLİK İSTİHDAM

MEMUR BÜTÇESİ 2026’NIN İLK AYINDAN ALARM VERDİ

NİĞDE FEN LİSESİ ÖĞRETMENİNİ DUALARLA ANDI

NİĞDE’Yİ DÜNYAYA TAŞIYAN BELGESEL

NİĞDE’DE TEFECİLİK ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ

NİĞDE’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU

BOR’DA ANNELERE EĞİTİM, ÇOCUKLARA EĞLENCE

NİĞDE EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖNÜNDE PARK SORUNU SÜRÜYOR

NİĞDE’DE 2 BİN 713 SÜRÜCÜYE CEZA

NİĞDE’DE ASAYİŞ OLAYLARINDA 6 DOSYA AYDINLATILDI

NİĞDE’DE ORGANİZE SUÇ OPERASYONU

NİĞDE’DE BİR HAFTALIK GÜVENLİK BİLANÇOSU

TARIMDA MİLYARLIK IPARD HAMLESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Niğde’de Berat Kandili’nde Vatandaşlara İrmik Helvası İkramı

NİĞDE’DE ULUSLARARASI SANAT ÇALIŞTAYI

NİĞDELİ VETERAN BADMİNTONCULAR 14 MADALYA KAZANDI

CHP’DEN HAMLE GAZETESİ’NE ZİYARET

NİĞDELİ KADIN BODRUM’DA ÖLDÜRÜLDÜ

NİĞDE İL MÜFTÜLÜĞÜNE 45 KİŞİLİK İSTİHDAM

MEMUR BÜTÇESİ 2026’NIN İLK AYINDAN ALARM VERDİ

NİĞDE FEN LİSESİ ÖĞRETMENİNİ DUALARLA ANDI

NİĞDE’Yİ DÜNYAYA TAŞIYAN BELGESEL

NİĞDE’DE TEFECİLİK ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ

NİĞDE’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU

BOR’DA ANNELERE EĞİTİM, ÇOCUKLARA EĞLENCE

NİĞDE EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖNÜNDE PARK SORUNU SÜRÜYOR

NİĞDE’DE 2 BİN 713 SÜRÜCÜYE CEZA

NİĞDE’DE ASAYİŞ OLAYLARINDA 6 DOSYA AYDINLATILDI

NİĞDE’DE ORGANİZE SUÇ OPERASYONU

NİĞDE’DE BİR HAFTALIK GÜVENLİK BİLANÇOSU

TARIMDA MİLYARLIK IPARD HAMLESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Niğde’de Berat Kandili’nde Vatandaşlara İrmik Helvası İkramı

NİĞDE’DE METRUK BİNA ÇÖKTÜ, SOKAK ULAŞIMA KAPANDI

NİĞDE’DE DENGELİ BESLENMEYE ÜCRETSİZ REHBERLİK

NİĞDE, CHP’NİN 87. MİTİNGİNDE BULUŞUYOR (VİDEO HABER)

ÇİFTLİK GENÇLİK VE SPOR’DAN KETEN ÇİMEN ETKİNLİĞİ

NİĞDE’DE B-REÇETE SÜRECİ BAŞLIYOR

NİĞDE’DE SOBA GAZI ZEHİRLENMESİ

NİĞDE’DE 73 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ BAYRAK SEVGİSİ İLE İKİNCİ DÖNEME BAŞLADI

VALİ AKMEŞE’DEN 2025–2026 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKİNCİ DÖNEM MESAJI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN BERAT KANDİLİ MESAJI

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Salı 3.1 ° / -3.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.8 ° / -8.4 ° Güneşli
  • Perşembe 8 ° / -1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9