https://www.hamlegazetesi.com/
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 8,50'de bıraktı. Deprem bölgesinde ekonominin beklenenden hızlı toparlandığını belirten TCMB, enflasyon üzerindeki etkisinin yakından izlendiğini kaydetti.
EKONOMİ
Tarih: 27.04.2023 15:08
Güncelleme: 27.04.2023 15:08
Kaynak: ULUSAL BASIN
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 8,50'de bıraktı. Deprem bölgesinde ekonominin beklenenden hızlı toparlandığını belirten TCMB, enflasyon üzerindeki etkisinin yakından izlendiğini kaydetti. 
Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu nisan ayı olağan toplantısında politika faizini yüzde 8,50'de tutma kararı aldı. Merkez Bankası ocak ayını pas geçmesinin ardından şubat ayında faizi yarım puan düşürerek yüzde 8,50'ye çekmişti. Mart ayında faizde değişiklik yapılmamıştı.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?
AA Finans'ın anketine katılan 23 ekonomistin 19'u faizin yüzde 8,50'de sabit kalmasını bekliyordu. Ekonomistlerden 4'ü faizde 50 baz puanlık indirim öngörüyordu.

MERKEZ BANKASI'NIN KARAR METNİ
Kurulun karar metninde şu ifadelere yer verildi: "Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmekte, birbirini takip eden banka iflaslarının tetiklediği finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğu gözlenmektedir. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışma devam etmekle birlikte, takas anlaşmaları ve yeni likidite imkânları ile finansal istikrarı öncelikleyen eşgüdümlü adımlar atılmaktadır. Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaktadır.

“DEPREM BÖLGESİNDE FAALİYET BEKLENENDEN HIZLI TOPARLANDI”
Asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir. Öncü göstergeler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı yüksek seyrederken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Bunun yanında, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyet cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metninde belirttiği üzere, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Kurul, yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendirecektir.

“DEPREMİN ENFLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ YAKINDAN İZLENİYOR”
Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte, depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması deprem sonrasında daha da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir.

“TÜM ARAÇLAR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK”
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır."

Haber Kaynak : ULUSAL BASIN

NİĞDE’DE PROFESYONEL TIRMANMA DUVARI HİZMETE GİRDİ

NİĞDE’DE AÇIK ÖĞRETİM 2. DÖNEM KAYIT VE YENİLEME SÜRECİ BAŞLADI

NİĞDE MÜSİAD 2026 VİZYONUNU AÇIKLADI

NİĞDE 112’DE HER İKİ ÇAĞRIDAN BİRİ ASILSIZ ÇIKTI

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN TL OLUYOR

VALİ CAHİT ÇELİK’TEN 10 OCAK İDARECİLER GÜNÜ MESAJI

UZKURT’TAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

GÜMÜŞLER’E YATIRIM YAĞMURU

NİĞDE’DE YETİŞKİNLERE YÖNELİK YAPAY ZEKÂ EĞİTİMİ BAŞLADI

ULUKIŞLA’DA ŞİDDETLİ FIRTINA: 3 EV ZARAR GÖRDÜ, CAMİ MİNARESİ HASAR ALDI

NİĞDE DEMİRCİLER VE OTO TAMİRCİLERİ ODASI’NDA SEÇİM HEYECANI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE BELEDİYESPOR’A FİNLANDİYA TECRÜBELİ TAKVİYE

NİĞDE'DE ÜÇ YENİ KÖR FARE TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’TEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

Niğde’de Sabah Saatlerinde Buzlanma Kazalara Neden Oldu

NİĞDE'DE HEDEF BÜYÜK: ŞENTÜRK'TEN TARAFTARA GÜÇLÜ MESAJ

NİĞDE’DE KUVVETLİ RÜZGÂR VE FIRTINA UYARISI

2026 TRAFİK CEZA TARİFESİ

NİĞDE’DE PROFESYONEL TIRMANMA DUVARI HİZMETE GİRDİ

NİĞDE’DE AÇIK ÖĞRETİM 2. DÖNEM KAYIT VE YENİLEME SÜRECİ BAŞLADI

NİĞDE MÜSİAD 2026 VİZYONUNU AÇIKLADI

NİĞDE 112’DE HER İKİ ÇAĞRIDAN BİRİ ASILSIZ ÇIKTI

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN TL OLUYOR

VALİ CAHİT ÇELİK’TEN 10 OCAK İDARECİLER GÜNÜ MESAJI

UZKURT’TAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

GÜMÜŞLER’E YATIRIM YAĞMURU

NİĞDE’DE YETİŞKİNLERE YÖNELİK YAPAY ZEKÂ EĞİTİMİ BAŞLADI

ULUKIŞLA’DA ŞİDDETLİ FIRTINA: 3 EV ZARAR GÖRDÜ, CAMİ MİNARESİ HASAR ALDI

NİĞDE DEMİRCİLER VE OTO TAMİRCİLERİ ODASI’NDA SEÇİM HEYECANI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE BELEDİYESPOR’A FİNLANDİYA TECRÜBELİ TAKVİYE

NİĞDE'DE ÜÇ YENİ KÖR FARE TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’TEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

Niğde’de Sabah Saatlerinde Buzlanma Kazalara Neden Oldu

NİĞDE'DE HEDEF BÜYÜK: ŞENTÜRK'TEN TARAFTARA GÜÇLÜ MESAJ

NİĞDE’DE KUVVETLİ RÜZGÂR VE FIRTINA UYARISI

2026 TRAFİK CEZA TARİFESİ

NİĞDE 5 ŞUBAT ORTAOKULU TÜRKİYE YARI FİNALİNDE

UĞUR AKÇE: “SÖZÜMÜZ NET, YOLUMUZ HİZMET”

GÜMÜŞLER BELEDİYE BAŞKANI BAYRAM UZAN’DAN ANKARA TEMASI

TÜRKİYE’DE ENERJİSİNİ ÜRETEN İLK BELEDİYE (VİDEO HABER)

ÜÇ HAFTAYI GEÇEN ÖKSÜRÜK VEREMİN HABERCİSİ OLABİLİR

NİĞDE ESNAFI DENETİMDEN TAM NOT ALDI

BOR MARANGOZLAR VE KUAFÖRLER ODASI’NDA DEVAM KARARI

NİĞDE’DE ÇİNİ SANATI GELECEĞE AKTARILIYOR

NİĞDE’DE GENÇLER YÜZME GRUP MÜSABAKALARI BAŞLADI

GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ TULUMLARINI GİYECEK

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Cuma 2.7 ° / -2.1 ° Hafif karlı
  • Cumartesi 4.7 ° / -4.6 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Pazar 5 ° / -4.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9