https://www.hamlegazetesi.com/

MODERN SULAMA SİTEMLERİNİN ARTIRILMASI VERİLEN TEŞVİKLER ARTIRILMALI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya su günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Tarih: 23.03.2025 19:02
MODERN SULAMA SİTEMLERİNİN ARTIRILMASI VERİLEN TEŞVİKLER ARTIRILMALI
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

“İklim değişikliği nedeniyle 2030 yılından sonra su fakiri ülkeler arasında yer alacağımız öngörülüyor” diyen Bayraktar, modern sulama sitemlerinin artırılması için üreticilere verilen teşvik ve kredilerin acilen artırılması çağrısında bulundu.

Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti; “Birleşmiş Milletler öncülüğünde her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yıl ki teması ‘Buzulların Korunması’ olarak belirlendi. Su, yeryüzünde yaşayan insanların kendi yaşamları için olduğu kadar gelecek nesiller için de koruması gereken kıt bir kaynaktır.  Suyun gelecek nesillere zarar görmeden aktarılması hem bir gereklilik hem de gelecek nesillerin temel hakkıdır. Bu yüzden su kaynaklarının geliştirilmesinde temel yaklaşım çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik olmalıdır.”

“Suyumuz azalıyor etkin kullanım şart”

“Dünyada en fazla su, tarım sektöründe kullanılıyor. Dünyada nüfus artışına paralel olarak artan gıda ihtiyacıyla birlikte tarımsal su ihtiyacı da artıyor. Evsel ve sanayi sektörlerinde de talebin artmasıyla sektörler arasında su rekabeti oluşuyor. İklim değişikliğinin etkisinin her geçen gün daha da hissedilir olduğu günümüzde sınırlı su kaynaklarımızın, tüm sektörlerde çevreyle uyumlu bir şekilde etkin kullanılması gerekiyor. Ülkemizde teknik ve ekonomik açıdan sulanabilir arazi miktarı 8,5 milyon hektardır. Fakat gelişen teknoloji ve ekonomik koşullar doğrultusunda bu alanın kesin olmayan tahminlere göre 10,5 milyon hektara çıkacağı tahmin ediliyor. 

Mevcut durumda ülkemiz genelinde brüt 7,2 milyon hektar alan sulamaya açılmıştır. Sulama randımanı yüzde 52, sulama oranı ise yüzde 69 seviyesinde olup geriye kalan 1,3 milyon hektarın da sulamaya açılması ve sulama oranı ile randımanının artırılması büyük önem taşıyor. Gereken sulama tesislerinin bir an önce inşa edilmesi, gıda ihtiyacının karşılanması yanında tarımda çalışan nüfusun hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla da önemlidir. Ülkemizin yer altı ve yüzey sularıyla ile birlikte yılda toplam 112 milyar metreküp tüketilebilir su potansiyeli bulunuyor. Su potansiyelimizin yüzde 77’sini yani 44 milyar metreküpü tarımsal sulama olmak üzere yıllık toplamda 57 milyar metreküpü kullanıyoruz.

Geriye kalan yüzde 23’lük kısım ise sanayi ve içme-kullanma suyu olarak değerlendiriliyor. Diğer taraftan ekonomik olarak sulanabilir tarım arazisinin artmasıyla birlikte ilave olarak 2 milyon hektar tarım arazisine daha sulama alt yapısı götürülmesine ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Buda mevcut durumda suyumuzu daha fazla tasarruflu kullanarak daha fazla tarım alanı için kullanmamız gerektiğini gösteriyor.”

“İklim değişikliği nedeniyle 2030 yılından sonra su fakiri ülkeler arasında yer alacağımız öngörülüyor”

“İklim değişikliği, şüphesiz ki yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden oluyor. İklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkileri sonucu miktar ve kalite bakımından yeterli suya erişimin zorlaşacağı da bilinen bir gerçektir. Ülkemiz, Akdeniz Havzası'nda olması sebebiyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra nüfus artışıyla birlikte 1308 metreküp olan kişi başı su kullanım potansiyeli yıllar itibariyle azalıyor. 2030 yılına kadar beklenen iklim değişikliği nedeniyle su kullanım potansiyelinin 1000 metreküpün altına düşmesi sonucu su fakiri olabiliriz. Gerekli tedbirler şimdiden alınmazsa 2030 yılından sonra bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürülebilirliği konusunda sıkıntılar yaşayabiliriz. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini doğrudan en fazla hisseden tarım sektörüdür. Tüm bu hususlar bir araya geldiğinde ekim-dikim ve hasat tarihlerinde kaymalara, ürünün kalitesine, verimine ve bitkinin daha fazla su tüketimine etki ediyor.  Kısacası bu durum çiftçilerimizin kar oranını azaltıyor. 

Ülkemizin su zengini olmadığı gerçeğiyle, nüfus artışı, tarımda ve diğer alanlarda suyun bilinçsizce kullanımı gibi faktörlerin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri düşünüldüğünde gelecek nesillere temiz ve yeterli suyun bırakılabilmesi için doğal kaynaklarımızın korunması ve doğru kullanılmasının önemi göz ardı edilemez.”

“Suyun kamu malı olduğu gerçeğinden hareketle korunması ve tasarrufuna azami riayet edilmesi olmazsa olmazdır”

“Başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere, Ege ve Çukurova Bölgesiyle birlikte ülkemizin birçok bölgesinde sulama suyu sorunu bulunuyor. Suyun kamu malı olduğu gerçeğinden hareketle korunması ve tasarrufuna azami riayet edilmesi gerekiyor.  Sulama Birlikleri barajların yeterince dolu olmaması nedeniyle sulama rotasyon programlarında değişikliklere giderek önlem almaya çalışıyor. Bunun en son örneğini Aydın ve Denizli’de Valilik kararlarında ve Sulama Birliklerinin çiftçilerimize yapmış olduğu bildirilerde görüyoruz. Alınan kararla tarım arazilerinin yüzde 50’sine su verilecek. Ancak alınan bu kararlar ekim-dikimden önce çiftçilerimize duyurulmalı ve alınan karara göre çiftçilerimiz planlama yapmalıydı.

Üretim planlamasına göre Çiftçi Kayıt Sisteminde mısır, pamuk gibi su tüketimi fazla olan ürün ekeceğini bildiren çiftçilerimiz hazırlıklarını buna göre yaptı. Su verilmemesi halinde çiftçilerimiz bu durumdan ciddi zarar görecektir. Özellikle pamukta son birkaç yıldır umduğu fiyatı bulamayan çiftçilerimizin zararı daha çok olacaktır. Bu durumda zarar gören çiftçilerimizin banka borçları ertelenmeli ve zararın telafisi için ilave destek verilmedir.” 

“Su kullanım hizmet bedeli desteklenmelidir”

“Tarımsal sulamada su kısıtlamaları çiftçilerimizin gelirini azaltıyor. Bu durum, tarımsal üretimde destekler artırılarak telafi edilebilir. İklim değişikliğine bağlı olarak sıcaklıkların artması bitkide su ihtiyacını artırıyor. Hem su ihtiyacının artması hem sulama ücretlerindeki yüzde 100’lere varan oranlarda ki artış hem de elektrik ve mazot fiyatlarında ki artış tarımsal üretimde sulu tarımı cazip olmaktan çıkarıyor.

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için elinden gelenin fazlasını yapan çiftçilerimiz, girdi maliyetlerinin yüksekliği karşısında düşük bir kar oranıyla geçimini sağlıyor. 

2023 yılında olduğu gibi bu yılda tarımsal sulama amaçlı su kullanım hizmet bedeli yüzde 50 indirimle desteklenmeli ve çiftçilerimizin maliyet kalemi düşürülmelidir.”

“Modern sulama sitemlerinin artırılması için teşvik ve krediler acilen artırılmalıdır”

“Dünya nüfusu her yıl Türkiye nüfusu kadar yani ortalama yüzde 1,1 oranında artıyor. Dolayısıyla tarımsal üretim de artmak zorundadır. Bu artış tarımda sürdürülebilirliği sağlamak açısından en az kaynak ve girdi tüketimiyle, düşük maliyetlerle, doğaya en az zararla gerçekleştirilmelidir. Bunun için alışıla gelmiş üretim tekniklerinden uzaklaşarak modern üretim teknolojilerine geçilmesi ve bunlara uygun araçların kullanılması gerekiyor.  Bitkide verim kaybına ve toprakta tuzlanmaya neden olan vahşi sulama yöntemlerini bırakmalıyız. Bu tür sulamalar hem sulama maliyetini artırıyor hem de yarar getirmiyor. Ancak artan maliyetler karşısında çiftçilerimizin ekonomik zorluk çekmesi modern sulama sistemlerine geçişini de zorluyor.  Çiftçilerimize su tasarrufu sağlayan modern sulama sitemlerine geçilmesini artırmak amacıyla teşvik ve krediler acilen artırılmalıdır. Çiftçilerimizin modern sulama yöntemlerini etkin kullanmasını sağlamak için tüm imkânlarımızı zorlamalıyız. Stratejik meta haline gelen suda, özellikle de tarımsal sulamada tasarrufa gidilmelidir. 

Konya Ovası Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Doğu Anadolu Projesi gibi projeler biran önce tamamlanmalıdır. Ayrıca eski ve atıl vaziyette olan kanal ve kanaletlerin yenilenerek sulama randımanı ve oranı artırılmalıdır.”

 

Haber Kaynak : Kuddusi Arslan

Niğde’de orman yangınlarına karşı farkındalık için örnek buluşma

NİĞDE PATATESİ İÇİN SÜREKLİ ALIM MODELİNDE KRİTİK GELİŞME (VİDEO HABER)

e-Devlet'ten kira sözleşmesi hizmeti emlakçıların da kullanımına açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin kutuplaşmaya değil kucaklaşmaya ihtiyacı var"

NİĞDELİLER DİKKAT! KUVVETLİ FIRTINA GELİYOR

MEDAŞ’TAN KESİNTİ UYARISI

NİĞDE’DE GÜZELLİK İÇİN KUYRUK OLUŞTU!

NİĞDE’DE OKUMA YAZMA KURSLARIYLA YENİ BİR BAŞLANGIÇ

NİĞDE BELEDİYESİNDEN STİL SATIŞLARINA YENİ DÜZENLEME

Terör Örgütü PKK, Fesih Kongresini Topladı!

Çin Tuzu Tehlikesi Meclis Gündeminde “Çocuklar Korunsun, Halk Bilgilendirilsin”

ALTUNHİSAR’DA KIRSAL KALKINMA HAMLESİ

AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE SERTİFİKA TÖRENİ

DÖVİZ PİYASASINDA YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

ALTIN PİYASASINDA HAFİF YÜKSELİŞ

NİĞDE’DE “ORMAN BENİM” DİYENLER BİR ARAYA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kalkınma Yolu Projesi hem Irak'ın hem de tüm bölgemizin istikrarına katkı sağlayacak"

NİĞDE’DE GÜNEŞ YERİNİ YAĞMURA BIRAKIYOR

Gürer “Bahçeli kasabası PTT acentesi istiyor”

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN ANNELER GÜNÜ’NDE ANLAMLI MESAJ

Niğde’de orman yangınlarına karşı farkındalık için örnek buluşma

NİĞDE PATATESİ İÇİN SÜREKLİ ALIM MODELİNDE KRİTİK GELİŞME (VİDEO HABER)

e-Devlet'ten kira sözleşmesi hizmeti emlakçıların da kullanımına açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin kutuplaşmaya değil kucaklaşmaya ihtiyacı var"

NİĞDELİLER DİKKAT! KUVVETLİ FIRTINA GELİYOR

MEDAŞ’TAN KESİNTİ UYARISI

NİĞDE’DE GÜZELLİK İÇİN KUYRUK OLUŞTU!

NİĞDE’DE OKUMA YAZMA KURSLARIYLA YENİ BİR BAŞLANGIÇ

NİĞDE BELEDİYESİNDEN STİL SATIŞLARINA YENİ DÜZENLEME

Terör Örgütü PKK, Fesih Kongresini Topladı!

Çin Tuzu Tehlikesi Meclis Gündeminde “Çocuklar Korunsun, Halk Bilgilendirilsin”

ALTUNHİSAR’DA KIRSAL KALKINMA HAMLESİ

AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE SERTİFİKA TÖRENİ

DÖVİZ PİYASASINDA YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

ALTIN PİYASASINDA HAFİF YÜKSELİŞ

NİĞDE’DE “ORMAN BENİM” DİYENLER BİR ARAYA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kalkınma Yolu Projesi hem Irak'ın hem de tüm bölgemizin istikrarına katkı sağlayacak"

NİĞDE’DE GÜNEŞ YERİNİ YAĞMURA BIRAKIYOR

Gürer “Bahçeli kasabası PTT acentesi istiyor”

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN ANNELER GÜNÜ’NDE ANLAMLI MESAJ

NİĞDE’DE TİYATROSEVERLERİ KAHKAHA DOLU BİR GECE BEKLİYOR

NİĞDE’DE MİNİKLERDEN DEV DERS

“ELÇİ ELMALI ÇİKOLATA” ARTIK TESCİLLİ BİR MARKA

NİĞDE’DE ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'NDE AYLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE’DE KARAYOLLARI TRAFİK HAFTASI’NDA DÖRT İLÇEDE TRAFİK BİLİNCİ AŞILANDI

NİĞDE’DE 803 KİŞİYE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ’NDEN DON AFETİNDEN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

NİĞDE'DE RANDEVU YOĞUNLUĞUNA AİLE HEKİMLİĞİNDEN ÇÖZÜM

NİĞDE’DE “BİR KURAL BİR ÖMÜR” PROJESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

Yükleniyor

  • Cuma 24.5 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.7 ° / 14.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 23.3 ° / 10.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51