Niğde’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması, ilaçların saklanma koşullarını da gündeme taşıdı. Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların ilaçların kimyasal yapısını bozarak etkilerini azaltabileceğini belirterek, vatandaşları uyardı.
Niğde Eczacı Odası Başkanı Eczacı Nihat Öztürk, yaz aylarında özellikle soğuk zincire tabi ilaçların titizlikle saklanması gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“SOĞUK ZİNCİR İLAÇLAR DONMAMALI”
İnsülin, aşılar, bazı antibiyotikler ve göz damlaları gibi soğuk zincir ilaçların 2 ila 8 derece arasında saklanması gerektiğini ifade eden Öztürk, “Vatandaşlarımız bu ilaçları buzdolabının buzluğa en uzak, sabit ısılı bölümünde saklamalı. Ancak kesinlikle dondurulmamalı. Dondurulan ilaçlar etkisini tamamen yitirir” dedi.
“İLAÇLAR CAM KENARINDA VE ARAÇ İÇİNDE BIRAKILMAMALI”
Soğuk zincire girmeyen ilaçlar için de uyarılarda bulunan Öztürk, “Bu ilaçlar güneş görmeyecek, oda sıcaklığını geçmeyecek bir ortamda muhafaza edilmelidir. Cam kenarına ya da sıcak araç içine bırakılan ilaçlar bozulabilir” ifadelerini kullandı.
“BOZULAN İLAÇ, TEDAVİYİ GEÇERSİZ KILABİLİR”
İlaçların saklama koşullarına uygun olmayan şekilde muhafaza edilmesinin sağlık açısından risk oluşturduğunu dile getiren Öztürk, “Bozulan ilaçlar en iyi ihtimalle tedaviye fayda sağlamaz. Daha kötü senaryoda hastanın iyileşmesini engelleyebilir, tedaviyi başarısız kılabilir” diye konuştu.
KULLANILMAYAN İLAÇLARI SAĞLIK KURUMLARINA TESLİM EDİN
Evlerde kullanılmayan ya da son kullanma tarihi geçen ilaçların çöpe atılmaması gerektiğini belirten Öztürk, “Bu ilaçlar, belediyeler ya da sağlık kurumları iş birliğiyle oluşturulan toplama noktalarına teslim edilmeli. Böylece hem çevre korunur hem de toplum sağlığı güvence altına alınır” çağrısında bulundu.
Eczacı Nihat Öztürk, yaz dönemi boyunca Niğde’de ilaçların güvenli saklanması konusunda halkı bilinçlendirme çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.