Tarih: 23.05.2023 12:54

Patates araştırma bir ilke daha imza attı

Facebook Twitter Linked-in

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Niğde dışında ilk dikimini Nevşehir’de gerçekleştirdi. 
Geliştirdiği yerli ve milli patates topumu çeşitleri ile tohumda dışa bağımlılığı azaltmak adına başarıla çalışmalar yürüten Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Niğde dışında ilk dikimini Nevşehir’de yaptı. 
Türkiye’de sadece Niğde’de bulunan patates araştırma enstitüsü, ıslah – adaptasyon denemeleri ve tescile aday çeşitlerin olduğu çeşit tescil denemelerinin dikimini Nevşehir’de Kuyulutatlar lokasyonunda gerçekleştirdi. Patates tohumu ile ilgili olarak AR-GE kuruluşu olan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü daha öncede ürettiği yerli ve milli patates tohumları ile dikkat çekmişti. 

 

 

FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
23 Haziran 2015 tarihinde Bakanlar Kurulunun 2015 / 7706 sayılı kararı ile kurulan Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak faaliyetini arasında: Orta Anadolu Patates Islahı Projesi (2021-2025). Niğde Koşullarında Farklı İkim Nöbeti Sistemlerinin Patateste Verim ve Kalite Özellikleri İle Ürünün Ekonomik Değeri Üzerine Etkileri Projesi (2017-2021), Patates Mini Yumru Üretiminde Akan Su Kültürü, Aeroponik ve Topraklı Ortam Yöntemlerinin Verim ve Verim Unsurları Yönleriyle Karşılaştırılması (2020-2022), Bazı Patates Çeşitleri ve Islah Klonlarının Patateste Altın Kist Nematodu (Globodera rastochiensis, Wollenweber)’na Karşı Dayanıklılığının Belirlenmesi (2021-2023), İleri Patates (Solanum tuberosum L.) Islah Hatlarının Su Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi (2022-2023), Farklı Et Rengine Sahip Patates Genotiplerinde Yumru Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi (2022-2024), Türkiye’deki Bazı Patates Genotiplerinin SSR Markörleri Kullanılarak Moleküler Karakterizasyonu ve Genetik Çeşitliliklerinin Belirlenmesi (2022-2023), Patates Siğili Hastalığı Üzerine Çalışmalar, Çeşit Tescil Denemeleri (Devamlı), Patates Çeşitleri Adaptasyon Denemeleri (Devamlı) projeleri bulunuyor.
Islah-Adaptasyon Denemeleri” ve tescile aday çeşitlerin olduğu "Çeşit Tescil Denemeleri"nin başarılı sonuç vermesi bekleniyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —