https://www.hamlegazetesi.com/
Samanın tonu 3 bin 500 TL’yi aştı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın yem sorununa çözüm üretilmemesinden olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
GENEL
Tarih: 1.02.2023 17:08
Güncelleme: 1.02.2023 17:08
Samanın tonu 3 bin 500 TL’yi aştı
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın yem sorununa çözüm üretilmemesinden olumsuz yönde etkilediğini söyledi.  Samanın fiyatının geçen yıla göre iki katından fazla arttığını belirten Gürer, bu durumda artan yem fiyatlar Hayvancılıkta var olan sıkıntılarını da attırdığını söyledi.


Gürer’in dert yanan hayvan üreticisi Erkan Yiğit  “Yemi kendin ürettiğim halde 10 hayvandan 5’ini satmak zorunda kaldım. Eşim bile köyü terk edip şehirde asgari ücretle çalışmaya başladı. Hayvancılık yapılabilir bir meslek olmaktan çıkıyor” diye konuştu. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlar artıştan samanında nasibini aldığını belirtti.
Sezon ortasına gelinmesi ile saman stoklarının azalması ve iklim etkisiyle bu yıl hububat rekoltesi düşme kaygısının samanın fiyatını etkidiğini söyleyen Erkan Yiğit, 50 kilogramlık süt yeminin 400 lira dayandığını, yoncanın fiyatının 7 bin lira, geçen yıl 1500 lira olan samanın ise 3 bin 500- 4 bin lira arasında satılmaya başlandığını anlattı. 

 


YEMİ KENDİM ÜRETTİĞİM HALDE ZORLANIYORUM
Yoncanın, süt yeminin ve samanın fiyatının arttığı için hayvancılık yapmanın zorlaştığına değinen Erkan Yiğit, “Ben hem hayvancılık hem çiftçilik yapıyorum. Yoncayı, samanı kendim ürettiğim halde işin içinde çıkamıyorum. 10 hayvanım vardı. Yarısını satmak zorunda kaldım. Şimdi 5 hayvanım var” dedi. 


EŞİM BİLE KÖYÜ TERKETTİ
Çocuklarının hayvancılık yapmayı tercih etmediği için şehre göç ettiğini, eşinin de köyü terk ederek il merkezinde asgari ücretle çalışmaya başladığını anlatan Erkan Yiğit, böyle giderse kırsalda küçük aile tipi denen işletmelerde hayvancılık tamamen biteceğini, önümüzdeki aylarda samanın ton fiyatının 5 bin liraya kadar çıkabileceğini ifade etti. Yiğit, “Bu iş sürdürülebilir iş değil. Şu an affedersin açık cezaevinde yaşar gibi yaşıyoruz. Bizim sosyal bir hayatımız yok. Gerçekten öyle. Zaten BAĞ-KUR primleri almış başını gitmiş. Üç bin lira olmuş. Yani ben ne yatırayım? Bu Vaziyette nasıl yatırayım? Yüz bin liradan para kazanamıyorum ki yatırayım. En azından bir emeklilik için önüme açılsın yani.” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Besicimiz ne güzel söylüyor. Yenge dahi diyor ki artık ben şehre gidiyorum. Evet. Bu iş sürdürülebilir iş olmaktan çıkıyor” diye konuştu.

 


BU YIL SAMAN İTHAL EDEBİLİRİZ
Hayvancılıkla ilgili maliyetin arttığını, ülkemizin bu yıl samanı bile ithal etmek zorunda kalabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şehirlerde ikamet edip, et ve süt fiyatları üzerinde yorum yapanlar var; onlara tavsiyem gelip buralarda üretimin nasıl yapıldığını görmeleridir. Samanın bile yüzde 100 arttığı bir ortamda hayvancılık yapmak kolay değil. Cumartesi yok, Pazar yok. Bayram yok, seyran yok. Her an görev başında olan hayvancılar bir de maliyet artışlarıyla mücadele ediyorlar. 
Cumhurbaşkanı yem fiyatlar 4 ay sabit kalacak, indirim olacak demesine rağmen yem fiyatlar artmaya devam ediyor. Saman, yonca, silaj yem yanında süt yemine de zam geldi. Yem sorunu çözülmeden hayvancılık gelişemez. Köylerde ahırlar boşalırken yem fiyatında artış sürüyor. Yem ofisi kurulmalı ve kamu yem fiyatını sübvanse etmelidir. 
Farklı bölgelerde farklı fiyatlarla saman aldığını söyleyen besiciler var.3 bin ile 4 bin aralığında saman olursa nasıl bu işi sürdürsünler? Saman ki yalnız hayvan için midesine dolgu malzemesi, besleyici yanı yok. Yanında arpa, süt ineği ise süt yemi, vitamini de gerekli. Saman bu fiyata çıkarsa diğer yemlerin fiyatı durur mu? 50 kg kaliteli süt yemi 400 TL’ kadar çıkıyor. Bu işin şakası yok. Yem sorunu, ahır giderleri mutlaka kontrol altına alınması sağlanmalıdır. Süte zam gelmeden yeme zam geliyor. Bu durumda hayvancılıkta 1 litre süt = 1.5 kg yem paritesi sağlanmadan sürdürülebilirlik riske girmektedir” diye konuştu.
 

Muhabir

ALPASLAN DÜZGÜN

alpaslanduzgun@hotmail.com

NÖHÜ’DEN BİLİMSEL BAŞARI

NİĞDE’DE YILDIZLAR KORTTA ŞAMPİYONLUK İÇİN YARIŞTI

NİĞDELİ MİNİKLER KAYSERİ BİLİM MERKEZİ’NDE

KENAR: BORÇLU ÇİFTÇİLERE YENİ İMKAN

NİĞDE’DE MİNİK KAŞİFLER LABORATUVARDA

BAKAN BAYRAKTAR: "2026, MÜJDELER YILI OLARAK BİZLERE NASİP OLACAK"

ÖMER FETHİ GÜRER: İKRAMİYE ARTTI, KOLİ SAYISI AZALDI

ÇAMARDI’DA YAĞIŞLAR SONRASI ŞÜKÜR KURBANI

NİĞDE’DEN SULTANLAR LİGİ ALTYAPISI'NA TRANSFER

NİĞDE’DE İLK KEZ KRİTİK BAKIM VE MEKANİK VENTİLASYON KURSU DÜZENLENDİ 

NİĞDE’DE YILDIZLAR KÜTAHYA YOLCUSU

NİĞDE’DE 84 SPORCU FİNAL BİLETİ İÇİN TER DÖKTÜ

NİĞDE’DE ÇOCUK EVLERİNDEN SANAT DOLU GECE

NİĞDE’DE KORUYUCU AİLE SİSTEMİ ANLATILDI

NİĞDE’DE SANAT GALERİSİ SINIFA DÖNÜŞTÜ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

MADENİ 10 TL Mİ ÇIKTI?

ÇİFTLİK BELEDİYESİNDEN 400 HANEYE 2 MİLYON TL’LİK DESTEK

NİĞDE’DEN DÜNYA MUTFAĞINA DAMGA

NÖHÜ’DEN BİLİMSEL BAŞARI

NİĞDE’DE YILDIZLAR KORTTA ŞAMPİYONLUK İÇİN YARIŞTI

NİĞDELİ MİNİKLER KAYSERİ BİLİM MERKEZİ’NDE

KENAR: BORÇLU ÇİFTÇİLERE YENİ İMKAN

NİĞDE’DE MİNİK KAŞİFLER LABORATUVARDA

BAKAN BAYRAKTAR: "2026, MÜJDELER YILI OLARAK BİZLERE NASİP OLACAK"

ÖMER FETHİ GÜRER: İKRAMİYE ARTTI, KOLİ SAYISI AZALDI

ÇAMARDI’DA YAĞIŞLAR SONRASI ŞÜKÜR KURBANI

NİĞDE’DEN SULTANLAR LİGİ ALTYAPISI'NA TRANSFER

NİĞDE’DE İLK KEZ KRİTİK BAKIM VE MEKANİK VENTİLASYON KURSU DÜZENLENDİ 

NİĞDE’DE YILDIZLAR KÜTAHYA YOLCUSU

NİĞDE’DE 84 SPORCU FİNAL BİLETİ İÇİN TER DÖKTÜ

NİĞDE’DE ÇOCUK EVLERİNDEN SANAT DOLU GECE

NİĞDE’DE KORUYUCU AİLE SİSTEMİ ANLATILDI

NİĞDE’DE SANAT GALERİSİ SINIFA DÖNÜŞTÜ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

MADENİ 10 TL Mİ ÇIKTI?

ÇİFTLİK BELEDİYESİNDEN 400 HANEYE 2 MİLYON TL’LİK DESTEK

NİĞDE’DEN DÜNYA MUTFAĞINA DAMGA

NİĞDE BELEDİYESPOR’DAN SON DAKİKA ZAFERİ

Sevgililer gününde 112 Çağrı Merkezinden pasta istedi, 1882 TL ceza yedi

SOSYAL MEDYADA YENİ DÖNEM

NİĞDE’DE TIR İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 2 YARALI (VİDEO HABER)

ÜNİVERSİTE ADAYLARI İÇİN KRİTİK TARİHLER

NİĞDE’DE BAKKALLARA SIKI DENETİM

NİĞDELİ BADMİNTONCULAR GRUP ŞAMPİYONU OLDU

ÇİFTÇİLERE 338 MİLYON 258 BİN TL DESTEK

NİĞDELİ ÇİFTÇİLER DİKKAT BU BELGE ZORUNLU

NİĞDE’DE SAĞANAK VE FIRTINA ETKİLİ OLDU (VİDEO HABER)

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 13 ° / 0.7 ° false
  • Pazartesi 14.5 ° / 2.4 ° false
  • Salı 10.3 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12