https://www.hamlegazetesi.com/
Samanın tonu 3 bin 500 TL’yi aştı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın yem sorununa çözüm üretilmemesinden olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
GENEL
Tarih: 1.02.2023 17:08
Güncelleme: 1.02.2023 17:08
Samanın tonu 3 bin 500 TL’yi aştı
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın yem sorununa çözüm üretilmemesinden olumsuz yönde etkilediğini söyledi.  Samanın fiyatının geçen yıla göre iki katından fazla arttığını belirten Gürer, bu durumda artan yem fiyatlar Hayvancılıkta var olan sıkıntılarını da attırdığını söyledi.


Gürer’in dert yanan hayvan üreticisi Erkan Yiğit  “Yemi kendin ürettiğim halde 10 hayvandan 5’ini satmak zorunda kaldım. Eşim bile köyü terk edip şehirde asgari ücretle çalışmaya başladı. Hayvancılık yapılabilir bir meslek olmaktan çıkıyor” diye konuştu. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlar artıştan samanında nasibini aldığını belirtti.
Sezon ortasına gelinmesi ile saman stoklarının azalması ve iklim etkisiyle bu yıl hububat rekoltesi düşme kaygısının samanın fiyatını etkidiğini söyleyen Erkan Yiğit, 50 kilogramlık süt yeminin 400 lira dayandığını, yoncanın fiyatının 7 bin lira, geçen yıl 1500 lira olan samanın ise 3 bin 500- 4 bin lira arasında satılmaya başlandığını anlattı. 

 


YEMİ KENDİM ÜRETTİĞİM HALDE ZORLANIYORUM
Yoncanın, süt yeminin ve samanın fiyatının arttığı için hayvancılık yapmanın zorlaştığına değinen Erkan Yiğit, “Ben hem hayvancılık hem çiftçilik yapıyorum. Yoncayı, samanı kendim ürettiğim halde işin içinde çıkamıyorum. 10 hayvanım vardı. Yarısını satmak zorunda kaldım. Şimdi 5 hayvanım var” dedi. 


EŞİM BİLE KÖYÜ TERKETTİ
Çocuklarının hayvancılık yapmayı tercih etmediği için şehre göç ettiğini, eşinin de köyü terk ederek il merkezinde asgari ücretle çalışmaya başladığını anlatan Erkan Yiğit, böyle giderse kırsalda küçük aile tipi denen işletmelerde hayvancılık tamamen biteceğini, önümüzdeki aylarda samanın ton fiyatının 5 bin liraya kadar çıkabileceğini ifade etti. Yiğit, “Bu iş sürdürülebilir iş değil. Şu an affedersin açık cezaevinde yaşar gibi yaşıyoruz. Bizim sosyal bir hayatımız yok. Gerçekten öyle. Zaten BAĞ-KUR primleri almış başını gitmiş. Üç bin lira olmuş. Yani ben ne yatırayım? Bu Vaziyette nasıl yatırayım? Yüz bin liradan para kazanamıyorum ki yatırayım. En azından bir emeklilik için önüme açılsın yani.” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Besicimiz ne güzel söylüyor. Yenge dahi diyor ki artık ben şehre gidiyorum. Evet. Bu iş sürdürülebilir iş olmaktan çıkıyor” diye konuştu.

 


BU YIL SAMAN İTHAL EDEBİLİRİZ
Hayvancılıkla ilgili maliyetin arttığını, ülkemizin bu yıl samanı bile ithal etmek zorunda kalabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şehirlerde ikamet edip, et ve süt fiyatları üzerinde yorum yapanlar var; onlara tavsiyem gelip buralarda üretimin nasıl yapıldığını görmeleridir. Samanın bile yüzde 100 arttığı bir ortamda hayvancılık yapmak kolay değil. Cumartesi yok, Pazar yok. Bayram yok, seyran yok. Her an görev başında olan hayvancılar bir de maliyet artışlarıyla mücadele ediyorlar. 
Cumhurbaşkanı yem fiyatlar 4 ay sabit kalacak, indirim olacak demesine rağmen yem fiyatlar artmaya devam ediyor. Saman, yonca, silaj yem yanında süt yemine de zam geldi. Yem sorunu çözülmeden hayvancılık gelişemez. Köylerde ahırlar boşalırken yem fiyatında artış sürüyor. Yem ofisi kurulmalı ve kamu yem fiyatını sübvanse etmelidir. 
Farklı bölgelerde farklı fiyatlarla saman aldığını söyleyen besiciler var.3 bin ile 4 bin aralığında saman olursa nasıl bu işi sürdürsünler? Saman ki yalnız hayvan için midesine dolgu malzemesi, besleyici yanı yok. Yanında arpa, süt ineği ise süt yemi, vitamini de gerekli. Saman bu fiyata çıkarsa diğer yemlerin fiyatı durur mu? 50 kg kaliteli süt yemi 400 TL’ kadar çıkıyor. Bu işin şakası yok. Yem sorunu, ahır giderleri mutlaka kontrol altına alınması sağlanmalıdır. Süte zam gelmeden yeme zam geliyor. Bu durumda hayvancılıkta 1 litre süt = 1.5 kg yem paritesi sağlanmadan sürdürülebilirlik riske girmektedir” diye konuştu.
 

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA NİĞDE İMZASI: 3 MADALYA

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Niğde ve Nevşehir'de Toplandı

NİĞDE’DE ŞEB-İ ARÛS ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

“3I/ATLAS” KUYRUKLU YILDIZI, DÜNYA’YA EN YAKIN KONUMUNDAN GEÇTİ

NİĞDE’DE HAYRAT GELENEĞİ SÜRÜYOR: ALTUNHİSAR’A YENİ ÇEŞME

TBMM’DE 11. YARGI PAKETİ GÖRÜŞÜLECEK

NİĞDE’DE TARIM SİGORTALILARINA PRİM ÖDEME KOLAYLIĞI

BAKANLIKTAN NİĞDE’YE IPARD III KAPSAMINDA HİBE DESTEĞİ

DOĞUM YARDIMINDA EN BÜYÜK PAY “BİRİNCİ” ÇOCUKLARIN OLDU

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

ÇAMARDI BELEDİYESİ’NDEN SU SAYACI UYARISI

NİĞDE’DE KAR BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKTI

NİĞDE, İÇ ANADOLU’YU AĞIRLADI: SİYAH KUŞAKTA 540 SPORCU

NİĞDE SERBEST PİYASASINDA ALTIN VE GÜMÜŞTE HAREKETLİLİK

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

POLİS KOVALAMACASI FACİAYLA SONUÇLANDI: 5 ÖLÜ, 1 YARALI

NİĞDE BELEDİYESPOR EVİNDE ERCİYES 38 FK İLE GOLSÜZ BERABERE KALDI (VİDEO HABER)

NİĞDE BELEDİYESPOR–ERCİYES 38 FK MAÇINDA İLK YARI GOLSÜZ GEÇİLDİ

NİĞDE’DE DOKTOR SAMİ YAĞIZ CADDESİ’NDE MADDİ HASARLI KAZA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 300 metre uzunluğundaki uçak gemimizin inşa süreçlerini başlattık

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA NİĞDE İMZASI: 3 MADALYA

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Niğde ve Nevşehir'de Toplandı

NİĞDE’DE ŞEB-İ ARÛS ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

“3I/ATLAS” KUYRUKLU YILDIZI, DÜNYA’YA EN YAKIN KONUMUNDAN GEÇTİ

NİĞDE’DE HAYRAT GELENEĞİ SÜRÜYOR: ALTUNHİSAR’A YENİ ÇEŞME

TBMM’DE 11. YARGI PAKETİ GÖRÜŞÜLECEK

NİĞDE’DE TARIM SİGORTALILARINA PRİM ÖDEME KOLAYLIĞI

BAKANLIKTAN NİĞDE’YE IPARD III KAPSAMINDA HİBE DESTEĞİ

DOĞUM YARDIMINDA EN BÜYÜK PAY “BİRİNCİ” ÇOCUKLARIN OLDU

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

ÇAMARDI BELEDİYESİ’NDEN SU SAYACI UYARISI

NİĞDE’DE KAR BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKTI

NİĞDE, İÇ ANADOLU’YU AĞIRLADI: SİYAH KUŞAKTA 540 SPORCU

NİĞDE SERBEST PİYASASINDA ALTIN VE GÜMÜŞTE HAREKETLİLİK

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

POLİS KOVALAMACASI FACİAYLA SONUÇLANDI: 5 ÖLÜ, 1 YARALI

NİĞDE BELEDİYESPOR EVİNDE ERCİYES 38 FK İLE GOLSÜZ BERABERE KALDI (VİDEO HABER)

NİĞDE BELEDİYESPOR–ERCİYES 38 FK MAÇINDA İLK YARI GOLSÜZ GEÇİLDİ

NİĞDE’DE DOKTOR SAMİ YAĞIZ CADDESİ’NDE MADDİ HASARLI KAZA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 300 metre uzunluğundaki uçak gemimizin inşa süreçlerini başlattık

TÜKETİCİ VE İŞVERENLER YENİ YILA YENİ DÜZENLEMELERLE GİRECEK

SİGORTALI SAYISINI KORUYAN İŞLETMELERE KİŞİ BAŞI 3 BİN 500 LİRALIK DESTEK

Organize suç örgütlerine yönelik 6 ilde düzenlenen operasyonlarda 46 şüpheli tutuklandı

NİĞDE AK PARTİ SAHADA

KOCAELİ’DEN SONRA BALIKESİR’DE DE İHA DÜŞTÜ

NİĞDE’DE MİNİKLERE SÜRPRİZ HEDİYELER

NİĞDE PATATES ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’NDE ARAŞTIRMA KOMİTESİ TOPLANTILARI YAPILDI

ORYANTİRİNG HEYECANI NİĞDE’DE YAŞANDI

NİĞDE’DE MASA TENİSİ TURNUVASINDA ŞAMPİYON BELLİ OLDU

MUKADDES ÜÇ AYLAR YARIN BAŞLIYOR

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 8.5 ° / 3.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9 ° / -0.3 ° false
  • Salı 8 ° / -0.5 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9