https://www.hamlegazetesi.com/
Samanın tonu 3 bin 500 TL’yi aştı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın yem sorununa çözüm üretilmemesinden olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
GENEL
Tarih: 1.02.2023 17:08
Güncelleme: 1.02.2023 17:08
Samanın tonu 3 bin 500 TL’yi aştı
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın yem sorununa çözüm üretilmemesinden olumsuz yönde etkilediğini söyledi.  Samanın fiyatının geçen yıla göre iki katından fazla arttığını belirten Gürer, bu durumda artan yem fiyatlar Hayvancılıkta var olan sıkıntılarını da attırdığını söyledi.


Gürer’in dert yanan hayvan üreticisi Erkan Yiğit  “Yemi kendin ürettiğim halde 10 hayvandan 5’ini satmak zorunda kaldım. Eşim bile köyü terk edip şehirde asgari ücretle çalışmaya başladı. Hayvancılık yapılabilir bir meslek olmaktan çıkıyor” diye konuştu. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlar artıştan samanında nasibini aldığını belirtti.
Sezon ortasına gelinmesi ile saman stoklarının azalması ve iklim etkisiyle bu yıl hububat rekoltesi düşme kaygısının samanın fiyatını etkidiğini söyleyen Erkan Yiğit, 50 kilogramlık süt yeminin 400 lira dayandığını, yoncanın fiyatının 7 bin lira, geçen yıl 1500 lira olan samanın ise 3 bin 500- 4 bin lira arasında satılmaya başlandığını anlattı. 

 


YEMİ KENDİM ÜRETTİĞİM HALDE ZORLANIYORUM
Yoncanın, süt yeminin ve samanın fiyatının arttığı için hayvancılık yapmanın zorlaştığına değinen Erkan Yiğit, “Ben hem hayvancılık hem çiftçilik yapıyorum. Yoncayı, samanı kendim ürettiğim halde işin içinde çıkamıyorum. 10 hayvanım vardı. Yarısını satmak zorunda kaldım. Şimdi 5 hayvanım var” dedi. 


EŞİM BİLE KÖYÜ TERKETTİ
Çocuklarının hayvancılık yapmayı tercih etmediği için şehre göç ettiğini, eşinin de köyü terk ederek il merkezinde asgari ücretle çalışmaya başladığını anlatan Erkan Yiğit, böyle giderse kırsalda küçük aile tipi denen işletmelerde hayvancılık tamamen biteceğini, önümüzdeki aylarda samanın ton fiyatının 5 bin liraya kadar çıkabileceğini ifade etti. Yiğit, “Bu iş sürdürülebilir iş değil. Şu an affedersin açık cezaevinde yaşar gibi yaşıyoruz. Bizim sosyal bir hayatımız yok. Gerçekten öyle. Zaten BAĞ-KUR primleri almış başını gitmiş. Üç bin lira olmuş. Yani ben ne yatırayım? Bu Vaziyette nasıl yatırayım? Yüz bin liradan para kazanamıyorum ki yatırayım. En azından bir emeklilik için önüme açılsın yani.” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Besicimiz ne güzel söylüyor. Yenge dahi diyor ki artık ben şehre gidiyorum. Evet. Bu iş sürdürülebilir iş olmaktan çıkıyor” diye konuştu.

 


BU YIL SAMAN İTHAL EDEBİLİRİZ
Hayvancılıkla ilgili maliyetin arttığını, ülkemizin bu yıl samanı bile ithal etmek zorunda kalabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şehirlerde ikamet edip, et ve süt fiyatları üzerinde yorum yapanlar var; onlara tavsiyem gelip buralarda üretimin nasıl yapıldığını görmeleridir. Samanın bile yüzde 100 arttığı bir ortamda hayvancılık yapmak kolay değil. Cumartesi yok, Pazar yok. Bayram yok, seyran yok. Her an görev başında olan hayvancılar bir de maliyet artışlarıyla mücadele ediyorlar. 
Cumhurbaşkanı yem fiyatlar 4 ay sabit kalacak, indirim olacak demesine rağmen yem fiyatlar artmaya devam ediyor. Saman, yonca, silaj yem yanında süt yemine de zam geldi. Yem sorunu çözülmeden hayvancılık gelişemez. Köylerde ahırlar boşalırken yem fiyatında artış sürüyor. Yem ofisi kurulmalı ve kamu yem fiyatını sübvanse etmelidir. 
Farklı bölgelerde farklı fiyatlarla saman aldığını söyleyen besiciler var.3 bin ile 4 bin aralığında saman olursa nasıl bu işi sürdürsünler? Saman ki yalnız hayvan için midesine dolgu malzemesi, besleyici yanı yok. Yanında arpa, süt ineği ise süt yemi, vitamini de gerekli. Saman bu fiyata çıkarsa diğer yemlerin fiyatı durur mu? 50 kg kaliteli süt yemi 400 TL’ kadar çıkıyor. Bu işin şakası yok. Yem sorunu, ahır giderleri mutlaka kontrol altına alınması sağlanmalıdır. Süte zam gelmeden yeme zam geliyor. Bu durumda hayvancılıkta 1 litre süt = 1.5 kg yem paritesi sağlanmadan sürdürülebilirlik riske girmektedir” diye konuştu.
 

VALİ ÇELİK: 2026’YA UMUT, KARARLILIK VE BİRLİKLE GİRİYORUZ

NİĞDE DAHİL 21 İLDE EŞ ZAMANLI DEAŞ OPERASYONU (VİDEO HABER)

NİĞDE’NİN ALADAĞLARI TÜRKİYE’DE BİR İLKE HAZIRLANIYOR

CHP NİĞDE İL BAŞKANI BÜNYAMİN KIVRAKDAL’DAN YENİ YIL MESAJI

TÜRKİYE BU YIL 53 BİN 262 DEPREMLE SAATTE 6 KEZ SARSILDI

NİĞDE’DE KIŞ GELDİ, AYAKKABI TAMİRCİLERİNDE YOĞUNLUK ARTTI

NİĞDE’DE ÇOCUKLAR DEMOKRASİYİ SANDIKTA ÖĞRENDİ

ZİRAİ DON UYARISI: “GEÇEN YIL NİĞDE’DE 500 BİN TONUN ÜZERİNDE ELMA KAYBI YAŞANDI”

NİĞDE WUSHU’DA TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA DAMGA VURDU

NİĞDE’DE ARANAN 40 ŞAHIS YAKALANDI

NİĞDE’DE 3 BİN 256 SÜRÜCÜYE CEZA

NİĞDE’DE 7 OLAYDA FAİLLER TESPİT EDİLDİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE SENTETİK MADDELER VE HAPLAR ELE GEÇİRİLDİ

NİĞDE’DE BİR HAFTADA 236 ŞAHIS HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

NİĞDE TEKNOPARK TÜBİTAK BİGG’DE YERİNİ KORUDU

YAKLAŞIK 1,7 MİLYAR LİRALIK DESTEK ÇİFTÇİNİN HESABINA YATIRILIYOR

MİLLETVEKİLİ UZKURT: KAPIMIZ DA GÖNLÜMÜZ DE HEMŞERİLERİMİZE AÇIK

FATİH ALTAYLI TAHLİYE EDİLDİ

ULUKIŞLA’DA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

VALİ ÇELİK: 2026’YA UMUT, KARARLILIK VE BİRLİKLE GİRİYORUZ

NİĞDE DAHİL 21 İLDE EŞ ZAMANLI DEAŞ OPERASYONU (VİDEO HABER)

NİĞDE’NİN ALADAĞLARI TÜRKİYE’DE BİR İLKE HAZIRLANIYOR

CHP NİĞDE İL BAŞKANI BÜNYAMİN KIVRAKDAL’DAN YENİ YIL MESAJI

TÜRKİYE BU YIL 53 BİN 262 DEPREMLE SAATTE 6 KEZ SARSILDI

NİĞDE’DE KIŞ GELDİ, AYAKKABI TAMİRCİLERİNDE YOĞUNLUK ARTTI

NİĞDE’DE ÇOCUKLAR DEMOKRASİYİ SANDIKTA ÖĞRENDİ

ZİRAİ DON UYARISI: “GEÇEN YIL NİĞDE’DE 500 BİN TONUN ÜZERİNDE ELMA KAYBI YAŞANDI”

NİĞDE WUSHU’DA TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA DAMGA VURDU

NİĞDE’DE ARANAN 40 ŞAHIS YAKALANDI

NİĞDE’DE 3 BİN 256 SÜRÜCÜYE CEZA

NİĞDE’DE 7 OLAYDA FAİLLER TESPİT EDİLDİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE SENTETİK MADDELER VE HAPLAR ELE GEÇİRİLDİ

NİĞDE’DE BİR HAFTADA 236 ŞAHIS HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

NİĞDE TEKNOPARK TÜBİTAK BİGG’DE YERİNİ KORUDU

YAKLAŞIK 1,7 MİLYAR LİRALIK DESTEK ÇİFTÇİNİN HESABINA YATIRILIYOR

MİLLETVEKİLİ UZKURT: KAPIMIZ DA GÖNLÜMÜZ DE HEMŞERİLERİMİZE AÇIK

FATİH ALTAYLI TAHLİYE EDİLDİ

ULUKIŞLA’DA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

GÜRER: “AB KAPILARINDAN 476 ÜRÜNÜMÜZ GERİ DÖNDÜ"

ARALIK AYI DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ HESAPLARA YATIRILDI

TOKYO’DAN NİĞDE’YE GURUR TABLOSU

65 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU

ÇOCUK HAKLARI DİJİTAL DÜNYADA DA KORUMA ALTINA ALINIYOR

MEDAŞ’TAN NİĞDE’DEKESİNTİ UYARISI

“AŞKIN NAMESİ” DİJİTAL PLATFORMLARDA YERİNİ ALDI

EKMEĞİN FİYATINDA 2026’DA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLMÜYOR

KIŞIN BU HATALAR HAYVAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR (VİDEO HABER)

GRİPTE BELİRTİLER, KORUNMA VE TEDAVİYE DİKKAT (VİDEO HABER)

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Salı 1.3 ° / -10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 2.4 ° / -5.5 ° Yoğun kar yağışlı
  • Perşembe -2.3 ° / -16.8 ° Yoğun kar yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9