Siber saldırganların yeni hedefi kripto para borsaları

Siber saldırganların yeni hedefi kripto para borsaları

Siber saldırganlar, son dönemlerde kripto para borsalarını hedefe koyarken, sadece Kuzey Koreli hackerların 2017’den bu yana toplamda 5 milyar dolardan fazla kripto para çaldığı kaydedildi.

Türkiye’de siber güvenlik alanında projelere ve yerli ürünlere imza atan STM'den yapılan açıklamaya göre, STM teknolojik düşünce merkezi "ThinkTech", 2025 ocak-şubat-mart aylarını içeren yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu açıkladı.

Siber güvenlik alanında farkındalık yaratmak amacıyla, STM’nin siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan raporda, 7 ayrı konu başlığı bulunuyor.

Raporda, tarihin en büyük kripto para hırsızlığı "Bybit Hack Vakası", insan faktörünün siber güvenliğe olan etkisi ve son dönemde en çok siber saldırı yapan ülkeler gibi güncel ve ilginç konu başlıkları yer alıyor.

Şubat 2025'te kripto dünyası, Dubai merkezli önde gelen borsalardan Bybit'e yapılan siber saldırı ile sarsıldı. Bu saldırı, yaklaşık 400 bin Ethereum tokeninin (yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde) çalınmasıyla tarihin en büyük kripto para hırsızlığı olarak kayıtlara geçti.

21 Şubat 2025'te Bybit, platformunda yapılan rutin bir işlem olan soğuk cüzdandan (offline depolama) sıcak cüzdana (online depolama) bir transfer sırasında bir güvenlik açığının kötüye kullanıldığını tespit etti. Saldırganlar, bu süreci manipüle ederek fonları kendi adreslerine yönlendirdi.

Kuzey Koreli hackerlardan 5 milyar dolarlık kripto vurgun

Saldırının ardından FBI'ın yaptığı soruşturmada, saldırının Kuzey Kore destekli ünlü hacker grubu Lazarus tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Çalınan Ethereum’lar, fonların kaynağını gizlemek için Bitcoin ve diğer dijital varlıklara dönüştürüldü ve binlerce farklı blokzincir adresine dağıtıldı.

Lazarus, önceki yıllarda da Sony Pictures saldırısı ve çeşitli bankalara yapılan SWIFT saldırıları gibi eylemleriyle gündeme gelmişti. blokzincir istihbarat şirketi olan TRM Labs’e göre, Kuzey Koreli hackerlar 2017’den bu yana toplamda 5 milyar dolardan fazla kripto para çaldı.

Raporda, bu saldırılara karşı yapılması gerekenlere yer verildi. Buna göre, uzmanlar çoklu imza gerektiren cüzdanlar, düzenli güvenlik denetimleri ve kullanıcı farkındalığını artırmaya yönelik eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiği vurguluyor. Aynı zamanda, borsaların soğuk cüzdan kullanımlarını daha güvenli hale getirmek ve sistemlerini sıkılaştırmak için yeni protokoller geliştirmesi öneriliyor.

Siber saldırılarda insan faktörüne dikkat

Siber güvenlik zincirinin en zayıf halkası olarak kabul edilen insan faktörünün bilinçsiz veya hatalı davranışları, güvenlik mekanizmalarını aşmak için saldırganlar tarafından aktif olarak kullanılıyor. STM raporunda, siber tehditlerin büyük bir kısmının insan hatalarından kaynaklandığına dikkati çekerek, şu önlemlere vurgu yaptı:

"Güçlü ve benzersiz parolalar kullanılmalı, bu parolalar düzenli olarak değiştirilmelidir. Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) aktif edilmelidir. Kimlik avı (oltalama) saldırılarına karşı çalışanlara düzenli eğitimler verilmelidir. USB ve taşınabilir medyaların kontrolsüz kullanımı engellenmelidir. Çalışanlar saldırı simülasyonları ile test edilmelidir."

En çok siber saldırı ABD ve Hollanda’dan

STM’nin kendi Honeypot sensörleri (Bal küpü-tuzak sunucular) tarafından elde edilen veriler, dünya genelinde en çok siber saldırı toplanan ülkeleri de ortaya koydu.

Ocak-Şubat-Mart 2025 ayları boyunca en çok siber saldırı, yüzde 26 ile ABD'den olurken, yüzde 15 ile Hollanda ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla, Hindistan, Çin, Tayvan, Fransa, Japonya, İngiltere, BAE ve Kenya takip etti.


Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

Bayraktar "Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk"

NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDEN BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ KURSU FIRSATI

AKSUNGUR'dan milli motorla irtifa rekoru

Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A yarın hizmete alınacak

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

Türkiye'de İHA pilotu sayısı 1,6 milyona yaklaştı

Türkiye'nin "Fedaileri" göreve başladı

Türk savunma sanayisi ürünleri, Hırvatistan'daki fuarda görücüye çıktı

Siber suçlara yönelik 27 ilde düzenlenen operasyonlarda 237 şüpheli yakalandı

NECİP FAZIL KISAKÜREK İLKOKULU’NDAN AİLELERE DOKUNAN KİTAP PROJESİ

Doğadan Toplanan Mantarlara Karşı Uyarı

Engelleri Kaldıran Eğitim: Niğde’de İşaret Dili Seferberliği

DOLAR YENİ AYIN EŞİĞİNDE YÜKSELİŞTE: 38,50 TL’Yİ GÖRDÜ

NİĞDE’DE SAĞLIK HİZMETLERİNE YENİ YATIRIMLAR

GRAM ALTIN 4.091 TL'YE GERİLEDİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDELİ GÜREŞÇİ HAYRUN NİSA KILINÇ’TAN TÜRKİYE ÜÇÜNCÜLÜĞÜ

TARIMDA YENİ DÖNEM İL MÜDÜRLERİ BULUŞTU

BAŞKAN ÖZDEMİR VATANDAŞLARLA BULUŞTU

MUĞLA AÇIKLARINDA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

HACI ZEKİYE ARSLAN ANADOLU LİSESİ'NDE YUNUS EMRE PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NİĞDE TEKNOPAR'TA GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNE GÜÇLÜ DESTEK

“ÇEDES” PROJESİ KAPSAMINDA ÖĞRECİLERDEN VALİ ÇELİK'E ZİYARET

Türkiye ile İtalya arasında 11 anlaşma imzalandı

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN EBEVEYNLERE “YENİ NESİL EBEVEYNLİK” EĞİTİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Gazze'deki ateşkese bir an önce geri dönülmesi önceliğimizdir"

Kurumlar vergisi mükelleflerinin beyan ve ödeme süresi 5 Mayıs'a uzatıldı

NİĞDE ELEKTRİKÇİLER ODASI’NDAN ÜYELERİNE USTALIK BELGESİ İÇİN KAÇIRILMAYACAK FIRSAT

BAKAN YERLİKAYA DUYURDU "1,4 MİLYARLIK DOLANDIRICILIK ZİNCİRİ ÇÖKERTİLDİ" (VİDEO HABER)

NİĞDELİ SPORCUDAN ULUSLARARASI ARENADA GURUR VEREN BAŞARI

NİĞDE’DE PROJE ORTAOKULUNA GİRİŞLER BAŞLADI

MİLLETVEKİLİ UZKURT’TAN BAKAN IŞIKHAN’A ZİYARET

ALTUNHİSAR’DA TRAFO YANGINI PANİĞE NEDEN OLDU (VİDEO HABER)

21 MİLYAR LİRALIK 151 PROJE SÜRÜYOR

KADRAJ İLETİŞİM GÜNLERİ YARIŞMALARI İÇİN SON BAŞVURU YARIN!

NEVŞEHİR’DE EĞİTİM SIRASINDA MEYDANA GELEN KAZADA JANDARMA BAŞÇAVUŞ ŞEHİT DÜŞTÜ

NİĞDE SMMMO 25. OLAĞAN SEÇİMLİ GENEL KURULA GİDİYOR

NİĞDE’DE AŞI REDDİYLE MÜCADELE PANELİ BAŞLADI

Sağlık Bakanlığının ücretsiz aşılarıyla 13 hastalığa koruma sağlanıyor

Yükleniyor