https://www.hamlegazetesi.com/

TAPUDA DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE İŞLEMLER SANİYELERE İNECEK

TAPUDA DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE İŞLEMLER SANİYELERE İNECEK

3 Boyutlu Şehir Modeli ve Değer Bilgi Merkezi projeleriyle tapu ve kadastro işlemleri dijital ortama taşınıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, 3 Boyutlu Şehir Modeli ve Değer Bilgi Merkezi projeleriyle tapuda dijital dönüşümün hızlanacağını belirterek, "3 Boyutlu Şehir Modelleri projemizle tapu kayıt bilgileri ve kadastro verilerini sisteme entegre edip, şehirlerin tüm yapı envanterinin dijital ikizini altyapısıyla birlikte oluşturmuş olacağız." dedi

Gedikli, AA muhabirine tapuda başlatılan dijital dönüşüm sürecinin detaylarını anlattı.

3 Boyutlu Şehir Modeli'nin şehirlerin dijital ikizi olarak tasarlandığını belirten Gedikli, projeyle alan, bölge, bina ve bağımsız bölümlerin sayısal modellerinin oluşturulacağını söyledi.

Gedikli, "3 Boyutlu Şehir Modelleri projemizle tapu kayıt bilgileri ve kadastro verilerini sisteme entegre edip, şehirlerin tüm yapı envanterinin dijital ikizini altyapısıyla birlikte oluşturmuş olacağız." diye konuştu.

Projenin bir diğer parçasının Değer Bilgi Merkezi olduğunu anlatan Gedikli, burada oluşturulan her bağımsız bölümün cephesi, yönü, metrekaresi ve oda sayısı gibi verilerin dijital olarak kayıt altına alınacağını ifade etti.

Değerlemenin mevcut kriterler dikkati alınarak yapılacağını aktaran Gedikli, özel sektör ve değerleme kuruluşlarıyla birlikte sokak, cadde ve mahalle düzeyinde metrekare birim fiyatı verilerinin toplanacağını, bu verilerin algoritmalarla işleneceğini ve değerlerin oluşturulacağını söyledi.

- Değerleme saniyeler içinde yapılabilecek

Gedikli, Değer Bilgi Merkezi'nin konut piyasasında vatandaşa yol gösterici olacağını vurgulayarak, "Bir vatandaşımız herhangi bir taşınmaz alırken, satarken ya da bilgi edinmek isterken artık ortak bir altyapı üzerinden karşılaştırma yapabilecek. Her bağımsız bölümün metrekare bazında değeri sistem üzerinden şeffaf bir şekilde görülebilecek." bilgisini verdi.

Projeyle birlikte brüt alan büyüklüğü gibi teknik detayların da ortak bir yapıda oluşturulacağını belirten Gedikli, yatırım yapmak ya da bilgi almak isteyen vatandaşlara güçlü bir dijital altyapı sunulacağını ifade etti.

Taşınmaz değerlemesinin Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) bağlı kuruluşlarca yapıldığını hatırlatan Gedikli, şunları kaydetti:

"Daha önce değerleme kuruluşları, bir taşınmaza ilişkin ekspertiz çalışması yaparken tapu müdürlüğü, belediye gibi birçok alana giderek bilgi ediniyor, rapor düzenliyordu. Değer Bilgi Merkezi ile saniyeler içerisinde tek tıkla ulaşabilecekler. Böylece hem zamandan tasarruf sağlanmış olacak hem de işler daha verimli, daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olacak."

Gedikli, verilerin oluşturulmasında yapay zekadan da destek alınacağını bildirdi.

- Riskli yapılar da ekran üzerinden görülebilecek

İstanbul'un taşınmaz ekonomisindeki büyük payına da dikkati çeken Gedikli, "Türkiye'deki tapu harçlarının üçte biri İstanbul'dan elde ediliyor. Yapı ruhsatlarının yüzde 16'sı burada düzenleniyor. Deprem riski yüksek bir şehir olan İstanbul'da 2026'nın ilk çeyreğinde projeyi uygulamaya koyacağız. 2027'nin yarısına kadar tüm Türkiye'de bu sistemi hayata geçirmek istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Gedikli, yeni sistemle ekran üzerinden mahalle düzeyinde sorgulama yapılabileceğini de aktararak, sistem sayesinde taşınmazların, bağımsız bölümlerin hangisinin 1999 öncesi yapıldığı ve riskli yapı olduğunun da görülebileceğini söyledi.

- Tescillenmemiş alanlar kayıt altına alınacak

Türkiye'de hala tescillenmemiş alanlar bulunduğunu bildiren Gedikli, bu konuda da çalışmalara başladıklarını ve amaçlarının kayıt dışı tek metrekare bırakmamak olduğunu ifade etti.

Gedikli, bu alanların planlama kararlarına uygun şekilde tescil edileceğini belirterek, "Koruma alanı niteliğindeyse korunacak, tarım, turizm ya da sanayi alanıysa bu doğrultuda değerlendirilecek. Böylece ekonomiye de katkı sağlanmış olacak." diye konuştu.

 


Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Otoyollarda yapay zeka destekli radar cihazları devrede

FİLMDEN ESİNLENDİ, 13 AYDA KENDİ ELLERİYLE ARAZİ CANAVARI YAPTI

BU KEZ ROBOTLAR YARIŞTI

Amerikalılar ve İtalyanları geride bırakan HÜRJET, İspanyolların ilk seçimi oldu

"Bilinmeyen ufkun çelik kanatlı habercileri" HİK uçakları

e-Devlet'ten kira sözleşmesi hizmeti emlakçıların da kullanımına açıldı

Türkiye'nin uzay vizyonu ve uydu teknolojisi serüveni

Niğde’de Öğrencilere Yönelik Siber Zorbalık Eğitimi

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

19 BİNDEN FAZLA MAHKUM TAHLİYE EDİLECEK

GÜMÜŞLER-NİĞDE ARASI ULAŞIMDA BAYRAM FARKI: "ULAŞIM ÜCRETSİZ"

REKTÖR PROF. DR. HASAN USLU’DAN HAMLE GAZETESİ’NE ZİYARET

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN "KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ" UYARISI

İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI: ANNE VE BEBEĞİ HAYATINI KAYBETTİ

ANNE İNTİHARA KALKIŞTI, ÇOCUĞU VE KENDİSİ YARALANDI

NİĞDE’DE SULAMA YATIRIMLARI HIZ KAZANDI

BOLKAR DAĞLARI'NIN ZİRVESİNDEKİ GİZEMLİ GÖLLER

BAKAN YERLİKAYA, KURBAN BAYRAMI TRAFİK TEDBİRLERİ AÇIKLANDI

ŞARAP, VİSKİ, RAKI VE MERMİLER NİĞDE’DE ŞOK BASKIN! (VİDEO HABER)

YAZ AYLARININ SERİNLİKTEN YILDIZI KARPUZ SOFRALARA GERİ DÖNDÜ (VİDEO HABER)

NİĞDE İL ÖZEL İDARESİ’NE ALINACAK 32 İŞÇİ İÇİN KURA ÇEKİLDİ İSİM LİSTESİ AÇIKLANDI

ULAŞIM MODLARI BAYRAMA HAZIR

BAŞKAN ÖZDEMİR'DEN KURBAN BAYRAMI MESAJI “BAYRAMLAR BİRLİK VE KARDEŞLİĞİN SİMGESİDİR”

GÜMÜŞLER BELEDİYE BAŞKANI BAYRAM UZAN’A ÜNİVERSİTEDEN TEŞEKKÜR PLAKETİ

UFUK AVRUPA PROGRAMI NÖHÜ’DE TANITILACAK

NİĞDE'DE ZABITADAN BAYRAM ÖNCESİ DİLENCİ OPERASYONU

“ANNELİK YOLCULUĞU” UYGULAMASI NİĞDE’DE TANITILDI: SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN DİJİTAL DESTEK

NİĞDE SOKAKLARINDA TÜTÜNSÜZ GELECEK İÇİN FARKINDALIK RÜZGÂRI

430 MİLYON TONLUK TEHLİKE

UNUTULAN ALTIN KOLYEYİ ALDI, KAÇAMADI

NİĞDE’DE GÜVENLİK VE ASAYİŞ KOORDİNASYON TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NİĞDE KURBAN PAZARI MERCEK ALTINDA

ÇIRAKLARDAN ESNAFA HERKES ORADA BULUŞACAK

SPORUN İÇİNDEN GELEN İSİM ALTUNHİSAR’DA GÖREVDE

LGS SINAV GİRİŞ BİLGİLERİ YAYINLANDI

MEDAŞ'TAN BAYRAM MÜJDESİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE BAYRAMA HAZIR 2 BİN 344 PERSONEL SAHADA OLACAK

Gazeteci Gökhan Özbek Hayatını Kaybetti

Yükleniyor