Ankara'da düzenlenen imza töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sadece bir protokol imzalamadıklarını, adalet, merhamet, kalkınma ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle şekillenen yeni bir vizyonun kapılarını araladıklarını belirtti.
Bakan Yumaklı, işbirliğinin hükümlüler için umut dolu yeni başlangıçlar anlamı taşıdığını vurgulayarak, “Hükümlülere işyurtlarında meslek kazandırarak kendi hayatlarını yeniden inşa etmelerine olanak tanıyoruz” dedi. Yumaklı ayrıca, 2019 yılında yine Adalet Bakanlığı ile benzer bir işbirliği gerçekleştirdiklerini ve bu sürece katkı sunmaya devam ettiklerini hatırlattı.
“Yanan Yerlere Ağaçlandırmadan Başka Bir Şey Yapılmıyor”
Konuşmasında orman yangınlarına da değinen Bakan Yumaklı, son 10 günde yaşanan yangınlarla mücadele ettiklerini ve orman teşkilatının büyük fedakârlık gösterdiğini söyledi. İzmir Ödemiş’te yangınla mücadele sırasında şehit olan iki orman çalışanını rahmetle andı.
Yanan alanlara yönelik kamuoyunda oluşturulan dezenformasyona da değinen Yumaklı, “Yanan alanlara ağaçlandırma dışında herhangi bir faaliyet yapılmıyor. Her yıl 500 milyon fidan ve tohum toprakla buluşturuluyor. Türkiye, orman varlığını artırmada Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyor.” diye konuştu.
Hükümlülere Teknik ve Hijyen Eğitimi
Yeni protokol kapsamında ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin üretime daha etkin şekilde dahil edileceğini açıklayan Yumaklı, şu bilgileri paylaştı: 400 bin hükümlü, son 6 yılda ağaçlandırma faaliyetlerinde aktif rol aldı. Hükümlülere iş makinesi operatörlüğü, su kuyusu açma teknikleri, hayvan yetiştiriciliği ve gıda hijyeni gibi alanlarda teknik eğitimler verilecek. İşyurtlarında üretilen hayvansal ve bitkisel ürünlerin üretim sürecine hükümlüler dâhil edilecek. İşyurtlarındaki restoranlar ve gıda satış noktalarında güvenli gıda temini için eğitim programları uygulanacak. Ağaçlandırma faaliyetleri ceza infaz kurumlarına ait tesis ve arazilerde genişletilecek.
Törenin sonunda iki bakan, "İşyurdu Çalışmalarının Desteklenmesi Konusunda İşbirliği Protokolü"nü birlikte imzaladı. Protokol, hükümlülerin sosyal hayata kazandırılması, üretime katkı sunması ve tarım sektöründe nitelikli iş gücünün artması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.