Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüde üretilen patates tohumlarının ıslah çalışmaları hakkında bilgi verdi. Enstitüde 10 çeşit yerli ve milli patates üretildiğini belirten Pırlak, bu 10 çeşit yerli ve milli patates tohumundan 8 çeşidinin pazarlama ve satış haklarının yerli ve milli firmalarla birlikte yürüttüklerini söyledi.
ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Patates tohumu ıslah çalışmalarının süreci hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü Pırlak, “Islah çalışmalarımız ilk önce melezleme ile başlıyor. Melezleme çalışmaları sonucunda elde ettiğimiz gerçek patates tohumlarımızın şu an enstitümüzde yaklaşık 15 bin adet saksıya ekimi yapılıyor. Bu sene itibariyle ekmiş olduğumuz Gerçek Patates Tohumu (GPT) hasadını gerçekleştirdi. Bundan yeni çeşit elde edinceye kadar yaklaşık 8 yıl gibi bir süre geçiyor. Bunun 2 veya 3 yılı ise tescil aşamasında geçen süre var. Yani yeni bir yerli ve milli çeşit elde etmeniz 11-12 buluyor. Bazen 15 bin adet elde ettiğimiz ve seleksiyonlar neticesinde yerli ve milli bir çeşit elde etmek için gittiğimiz çalışmalarda hiç çeşit bulamamış olabiliyoruz. Dolayısıyla çalışmalar çok disiplinli bir şekilde gerçekleşiyor” dedi.

ÇOK SAYIDA İLDE ADAPTASYON DENEMELERİ YAPILIYOR
Elde ettikleri yerli ve milli çeşitleri ülkenin birçok yerinde adaptasyon denemelerini de gerçekleştirdiklerini belirten Pırlak, “Bu yıl Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Niğde bölgemizde bu çeşitlerin adaptasyon denemelerini gerçekleştirdik. Çeşitlerimizin yeni tescile sunacaklarımızın adaptasyon uyumu bizim için oldukça tatminkardı. Bunun dışında doku kültürüyle de yerli ve milli çeşitlerimizin üretimine enstitümüzde devam ediyoruz. Tam kontrollü seramızda topraklı sistemde ve enstitümüzde hidroponik ve aeroponik sistemde yani topraksız sistemde de yerli ve milli çeşitlerimizin üretimine devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

SOFRALARIMIZDA YERLİ VE MİLLİ PATATESLERİMİZİ GÖRECEĞİZ
Enstitüde bir ilk olarak üretilen ve geliştirilen yerli ve milli çeşitlerin özel yerli firmalara üretim ve pazarlama haklarının devredildiğini belirten Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, “Şu ana kadar üretmiş olduğumuz 10 adet yerli ve milli patates çeşidimizin 8 tanesinin pazarlama ve satış haklarını yerli ve milli firmalarımıza birlikte yapıyoruz. Şu an itibariyle Sivas ile Kangal ilçesi ve Şarkışla ilçesi, Malatya Darende ilçesi ve Bayburt gibi illerimize devretmiş olduğumuz yerli ve milli firmalarımızca tohumluk ve sertifikasyon işlemleri devam ediyor. Bu yıl yeni 2023 yılı içerisinde 2 çeşidi üreticilerimizin hizmetine sunmuştuk. Bu yıl yeli firmalarımızca üretilen çeşitlerimiz satışa sunulacak. İnşallah bundan sonra tarladan soframıza kadar yerli ve milli patatesleri göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Niğde’de elektrik trafosu patladı
Niğde-Kayseri yolunda can pazarı: Uygulama noktasına giren araç sürücüsü hayatını kaybetti
NİĞDE’DE GÖNÜLLÜ MAKASLAR SEVİNDİRDİ!
Çanakkale Ruhu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor
Bayramda Yağışlı Hava Etkili Olacak: Niğde ve Türkiye Genelinde Kapalı Gökyüzü
Erdoğan: “Kur’an Bülbülleri Gönül Bahçemizi Yeşertiyor”
Hedefimiz 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 2028 yılında 17 bin 300 kilometrelere çıkarmak"
Niğde’de 70 Kişilik Temizlik Personeli Alımı İçin Kura Çekildi
Türkiye’de Covid-19’da İlk Can Kaybının Üzerinden 6 Yıl Geçti
Konut fiyatlarında artış sürüyor, reel düşüş dikkat çekiyor
MURTAZA KÖYÜ’NDE ÖĞRENCİLERLE İFTAR BULUŞMASI
Bayram öncesi baklava fiyatları cep yakıyor
Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 7 şüpheli yakalandı
Ramazan Sonrası Kilo Dengesine Dikkat!
Bayram şekeri cep yakıyor: Bir yılda yüzde 30 ile yüzde 65 arasında artış
Çiftehan’da Demirsoy Taziye Evinde İftar Buluşması!
Niğde’de 18 Mart Programı Açıklandı
Koruma Altındaki Gençler İçin Kritik Uyarı!
NİĞDE’DE VEFAT EDENLER!
Niğde’de Bir Haftada 287 Kişi Hakkında İşlem: Silah, Uyuşturucu ve Sahte Ehliyet Ele Geçirildi
1500 Yıllık Mozaiğin Üzerinden “Kıskananlar Çatlasın” Yazısı Çıktı
Niğdeli Aile Şiddet Görmeye Devam Ediyor!
Çiftlik’te Şarampole Yuvarlanan Araç Kazanın Boyutunu Gözler Önüne Serdi
Hava Kuvvetleri’nden Zamanla Yarış: Kalp Grefti Ambulans Uçakla Ankara’ya Ulaştırıldı
Niğde’de Araç Sayısı 152 Bin 959’a Ulaştı
Niğde’de Halk Oyunları Kursu Başlıyor
Tatvan'daki feci kazada karı koca ve 6 aylık bebek hayatını kaybetti
Niğde Bayrama Hazır
Niğde’nin Üretim Potansiyeline Dikkat Çeken Makale
Niğde’de Bugün Hava Puslu!
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Çarşamba 13.5 ° / 0.7 ° Güneşli
- Perşembe 10 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 9.6 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı








