Ticaret Bakanlığı, piyasa bozucu eylemleri ve vatandaş mağduriyetlerini önlemek amacıyla gerçekleştirdiği denetimlerde toplamda 889 milyon TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.
Bakanlık tarafından yapılan Açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak, tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla başta gada ve temel ihtiyaç malzemeleri olmak üzere çeşitli sektörlerde yoğun denetim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu çerçevede gerekli tüm hukuki ve idari tedbirler hızlı bir şekilde alınmaktadır” ifadelerine yer verildi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE 457 MİLYON TL CEZA
Motorlu kara taşıtları piyasasında arz ve talep dengesizliklerinden kaynaklanan sorunları çözmek amacıyla, Bakanlık çeşitli makroekonomik tedbirler almış ve düzenlemeler hayata geçirmiştir. İkinci el otomobil satışlarındaki fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı yapılan çalışmalarda, 294 milyon TL’si stokçuluk faaliyetleri olmak üzere otomotiv sektörüne toplamda 457 milyon TL ceza kesildi.
16 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren ve 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılan “6 ay - 6 bin kilometre” düzenlemesi kapsamında, piyasa üzerindeki olumlu etkileri göz önünde bulundurularak, bugüne kadar yaklaşık 52 milyon TL, son 1 yılda otomobil yetkili bayileri ile oto galerilere yaklaşık 17 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Aynı düzenleme, motosikletler için de geçerli hale getirildi.
Bunun yanı sıra, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getirildi. Bu düzenlemeye aykırı hareket edenlere son 1 yılda yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulandı.
Yetkili bayilerin, tüketicilerin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına erişimini zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması yasaklanmış ve bu düzenlemeye aykırı faaliyette bulunan bayilere stokçuluk kapsamında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından uygulamanın yürürlüğe girmesinden itibaren yaklaşık 294 milyon TL, son 1 yılda ise yaklaşık 219 milyon TL idari para cezası verildi. Ayrıca, bu bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilerek, 1 yıl süreyle ikinci el taşıt ticareti yapmaları engellendi.
EMLAK SEKTÖRÜNDE CEZALAR ÜST ÜSTE
Deprem felaketinin ardından gayrimenkul sektöründe yaşanan spekülatif fiyat artışlarını engellemek ve tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı, sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısı tesis etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, ilan platformlarından temin edilen konut ilanlarına yönelik inceleme ve denetimler devam etmekte olup, vatandaş mağduriyetine yol açanlara idari para cezaları uygulandı.
Emlak sektöründe fahiş fiyat artışlarına karşı yapılan denetimlerde, toplamda 121 milyon TL idari para cezası kesildi. Özellikle son 1 yıl içinde, konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak piyasayı bozan ve tüketici mağduriyetine sebep olan emlak işletmelerine yaklaşık 89 milyon TL idari para cezası uygulandı.
Bu kapsamda, uygulamanın başladığı tarihten itibaren yaklaşık 75 milyon TL, son 1 yılda ise yaklaşık 72 milyon TL idari para cezası verildi.
Sürücüler Dikkat: Denetim Noktaları Artık Önceden Görülebilecek
Çardaklı Gençlerden 18 Mart’a Yakışan Hareket
BAYRAMDA NİĞDE’DE 3429 PERSONEL GÖREV ALACAK!
18 Mektupla Şehitlere Vefa
Niğde’de Şehitler İçin Anlamlı Tören
Niğde-Ankara Otoyolunda Korkutan Kaza
Niğde’de Gıda Denetimleri Artırıldı
Niğde Emniyeti’nden narkotik bilgilendirme atağı
Niğde Belediyespor hazırlıklarını sürdürüyor, hedef play-off hattı
Niğde’de narkotik operasyonu: 4 tutuklama
Memura bayram ikramiyesi çağrısı!
BU DESTEĞE İHTİYACINIZ VARSA NİĞDE’DE ÜCRETSİZ!
Niğde’de Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği Düzenlenecek
Çanakkale Geçilmez!
Gürer: “Nerede o eski bayramlar! Neşe dolu mutlu anlar”
Niğde-Ankara Otoyolu’nda kaçak sigara operasyonu
Niğde’de elektrik trafosu patladı
Niğde-Kayseri yolunda can pazarı: Uygulama noktasına giren araç sürücüsü hayatını kaybetti
NİĞDE’DE GÖNÜLLÜ MAKASLAR SEVİNDİRDİ!
Çanakkale Ruhu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor
Bayramda Yağışlı Hava Etkili Olacak: Niğde ve Türkiye Genelinde Kapalı Gökyüzü
Erdoğan: “Kur’an Bülbülleri Gönül Bahçemizi Yeşertiyor”
Hedefimiz 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 2028 yılında 17 bin 300 kilometrelere çıkarmak"
Niğde’de 70 Kişilik Temizlik Personeli Alımı İçin Kura Çekildi
Türkiye’de Covid-19’da İlk Can Kaybının Üzerinden 6 Yıl Geçti
Konut fiyatlarında artış sürüyor, reel düşüş dikkat çekiyor
MURTAZA KÖYÜ’NDE ÖĞRENCİLERLE İFTAR BULUŞMASI
Bayram öncesi baklava fiyatları cep yakıyor
Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 7 şüpheli yakalandı
Ramazan Sonrası Kilo Dengesine Dikkat!
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Perşembe 10 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 9.6 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 8.6 ° / 1.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı








