https://www.hamlegazetesi.com/
Ticaret Bakanlığından ihracatta "yeşil dönüşüme destek" paketi
Türkiye'nin en önemli partneri olan Avrupa Birliği (AB) ile gelecek dönemde ticaretin kurallarını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm belirleyecek.
GENEL
Tarih: 28.02.2024 05:37
Güncelleme: 6.06.2024 13:12
Ticaret Bakanlığından ihracatta
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Ticaret Bakanlığının Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği'yle, ihracatçı firmaların, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümlerinin sağlanabilmesi için farkındalık oluşturulması, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi, şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Gümrük Birliği Anlaşması ve Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yüzde 40'ın üzerinde aldığı pay dikkate alındığında dış ticarette Türkiye'nin en önemli partneri olan Avrupa Birliği (AB) ile gelecek dönemde ticaretin kurallarını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm belirleyecek.

AB tarafından "Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM)" kapsamında belirlenen 5 sektör (demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen) ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörler olacakları öngörülüyor. Bu kapsamda, 2023'te bu sektörlerce AB'ye gerçekleştirilen ihracat, AB'ye gerçekleştirilen toplam ihracatın yüzde 34'ünü oluşturdu.

Türkiye'nin ihracatının bu dönüşüm sürecinden olumsuz etkilenmemesi ve ihraç pazarlarını kaybetmemesi adına, ihracatçıların konuya ilişkin farkındalıklarının artırılması ve sürece ilişkin yol haritasının oluşturulmasına yönelik kapsamlı bir destek sağlanması hayati önem taşıyor.

Bu çerçevede, ilgili paydaşlarla, yoğun bir çalışma sonrası hazırlanan Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu destekle, ihracatçı firmaların, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümlerini sağlayabilmeleri için farkındalığın oluşturulması, mevcut durum analizinin yapılması, bu durumun iyileştirilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi, şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Oluşturulan bütüncül destek modeliyle, herhangi olgunluk seviyesindeki bir firma için zorunluluk ve belirsizlik olan bu süreç, kriterleri ve parametreleriyle tanımlanacak, nerede durduğu ve nereye varması gerektiği belirlenecek, altyapının dönüştürülmesi konusunda yol gösterilecek.

Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği'nin bu hedefleri doğrultusunda, şirketlerce alınan danışmanlık hizmeti giderleri, 5 yıl süresince, yüzde 50 oranında ve toplamda 10 milyon liraya kadar Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek.

- İhracatçıların marka ve TURQUALITY ve birim kira destek süreleri yenilendi

İhracatta pazar çeşitliliği sağlamak Ticaret Bakanlığının en önemli öncelikleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda yürürlüğe konulan Uzak Ülkeler ve İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme stratejileri ile söz konusu ülkelerle ticareti geliştirmek için yoğun bir gayret gösteriliyor. Bugün yayımlanan kararla ayrıca anılan stratejilerin etkisini artırmak amacıyla bu ülkelerde faaliyet gösteren ihracatçıların marka ve TURQUALITY ve birim kira destek süreleri yenilendi.

Ticaret Bakanlığı, Türk ihraç ürünlerini en etkili bir biçimde dünyaya tanıtmak amacıyla, 2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu kapsamında, 41 farklı sektör ve ürün grubuna yönelik tanıtım ve pazarlama kampanyası başlattı. Karar ile bu kampanyanın daha da güçlendirilmesi için ihracatçı birliklerinin üst kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve sektör ve bölgelerini tek başına temsil eden ihracatçı birlikleri daha yüksek limitlerle desteklenebilecek.

İhracatta önde gelen sektörleri yurt dışında tanıtmaya yönelik TURQUALITY Tanıtım Projesi Desteği'nde yapılan yeniliklerle daha fazla ülkede daha fazla proje ortaya konulabilecek, tüm ihraç ürünleri dünyaya daha güçlü bir şekilde tanıtılacak. Fuar katılımları, B2B sektörleri başta olmak üzere, birçok sektör ve ürün grubu için yurt dışı pazarlara açılmanın en etkili yollarından biri olarak kabul ediliyor.

Ticaret Bakanlığı, her yıl 90'a yakın ülkede, yaklaşık 1500'ü bireysel katılım, 300'ü milli katılım olmak üzere, yaklaşık 1800 uluslararası fuara ihracatçıların katılımını destekliyor. Her yıl 9 bin civarında firma, yurt dışı fuar desteklerinden yararlanıyor. Ayrıca, yurt içinde uluslararası nitelikteki 40'ın üzerindeki fuara da destek veriliyor.(Ticaret Bakanlığı)

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Niğdeliler, Önemli Duyuru

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Niğde'de söyleşiye katıldı

55 bin mahkuma tahliye yolu açılıyor

Papa 14. Leo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bir Araya Geldi

BAE AJANI YALANINA BAKANDAN YANIT

Hafta Sonu Türkiye’nin 81 İlinde Yağış Bekleniyor

2026 Silah Taşıma Ruhsat Harcı 198 Bin 517 TL’ye Yükseliyor

8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ PANTER OBÜS, ASFAT ANA YÜKLENİCİLİĞİNDE KARA KUVVETLERİ’NE TESLİM EDİLDİ

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN IMEI KAYIT ÜCRETİ BELLİ OLDU

BİLİM İNSANLARI, BÖBREK TAŞLARINI ERİTEBİLEN MİNYATÜR MANYETİK ROBOT GELİŞTİRDİ

Başkan Halisdemir’den Bakan Yardımcısı Suver’e Ziyaret

Şeffaf Masa’da Bu Hafta: Çocuklarımızı Kim Yetiştiriyor Yapay Zekâ mı, Aile mi?

Bor Kız Yurdu Öğrencilerinden Örnek Davranış: Yaşam Alanlarında Çevre Temizliği Yapıldı

Aksaray’daki Çalma İddiasında Yeni Gelişme: Niğdelilerin İsmi Haksız Yere Lekelendi!

Bakan Tunç: “AF YOK!”

2025’te Bedelli Askerliğe Rekor Başvuru: 101 Bin Kişi, 26 Milyar TL Gelir

NİĞDE BELEDİYESPOR ZİRVE TAKİBİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Niğde Kitap Fuarı’nda Günün Konukları Belli Oldu

İlkokullarda Spor Dalı Protokolü Kapsamında “Spora İlk Adım” Projesi Sürdürülüyor

NİĞDE’NİN YERLİ PATATES VE BARBUNYASI MİGROS RAFLARINA TAŞINIYOR

Niğdeliler, Önemli Duyuru

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Niğde'de söyleşiye katıldı

55 bin mahkuma tahliye yolu açılıyor

Papa 14. Leo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bir Araya Geldi

BAE AJANI YALANINA BAKANDAN YANIT

Hafta Sonu Türkiye’nin 81 İlinde Yağış Bekleniyor

2026 Silah Taşıma Ruhsat Harcı 198 Bin 517 TL’ye Yükseliyor

8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ PANTER OBÜS, ASFAT ANA YÜKLENİCİLİĞİNDE KARA KUVVETLERİ’NE TESLİM EDİLDİ

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN IMEI KAYIT ÜCRETİ BELLİ OLDU

BİLİM İNSANLARI, BÖBREK TAŞLARINI ERİTEBİLEN MİNYATÜR MANYETİK ROBOT GELİŞTİRDİ

Başkan Halisdemir’den Bakan Yardımcısı Suver’e Ziyaret

Şeffaf Masa’da Bu Hafta: Çocuklarımızı Kim Yetiştiriyor Yapay Zekâ mı, Aile mi?

Bor Kız Yurdu Öğrencilerinden Örnek Davranış: Yaşam Alanlarında Çevre Temizliği Yapıldı

Aksaray’daki Çalma İddiasında Yeni Gelişme: Niğdelilerin İsmi Haksız Yere Lekelendi!

Bakan Tunç: “AF YOK!”

2025’te Bedelli Askerliğe Rekor Başvuru: 101 Bin Kişi, 26 Milyar TL Gelir

NİĞDE BELEDİYESPOR ZİRVE TAKİBİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Niğde Kitap Fuarı’nda Günün Konukları Belli Oldu

İlkokullarda Spor Dalı Protokolü Kapsamında “Spora İlk Adım” Projesi Sürdürülüyor

NİĞDE’NİN YERLİ PATATES VE BARBUNYASI MİGROS RAFLARINA TAŞINIYOR

Türkiye’de Hayvan Varlığı Alarm Veriyor

Niğde Çamardı Demirkazık Sonbahar Güzelliği Büyüledi

Milyonların Beklediği Yemek Kartı Ücreti Belli Oldu

Papa Neden İznik’e Geliyor?

Niğde’de Tek Fotoğraf–Tek Bilgi Paylaşımları Yanıltıyor!

Gürer: “Emekliler aldıkları maaşla geçinemiyor”

Petrol 61 doların altına indi ama pompaya yansımadı: Türkiye ortalaması gerilerken Niğde’de fiyatlar yüksek kaldı

Kaymakam Emir Osman Gökçe, Ulukışla’da aşçılık kursunu ziyaret etti

Vergi ve Harç Zammı Niğde’yi Nasıl Etkileyecek?

Tavuk Yine Can Aldı!

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Perşembe 13.5 ° / 0 ° Güneşli
  • Cuma 13.8 ° / 0 ° Güneşli
  • Cumartesi 14.6 ° / 2.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 13 9 0 4 18 31
3.TRABZONSPOR A.Ş. 13 8 1 4 11 28
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 13 6 1 6 7 24
5.GÖZTEPE A.Ş. 13 6 2 5 9 23
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 13 6 4 3 5 21
8.CORENDON ALANYASPOR 13 3 4 6 -1 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 13 4 6 3 -2 15
10.KOCAELİSPOR 13 4 6 3 -4 15
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 13 3 5 5 -5 14
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 13 4 7 2 -10 14
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 13 3 6 4 1 13
14.KASIMPAŞA A.Ş. 13 3 6 4 -5 13
15.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8