https://www.hamlegazetesi.com/

Türkiye yeni milli robotlarla tanışacak

Türkiye yeni milli robotlarla tanışacak

Altınay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, 2024 yılının en başarılı halka arzlarından birini yaptıklarını vurgulayarak, "2026 yılında da robot grubumuzu halka açarak bu milletin malı olmasını çok arzu ediyorum."

Altınay, Turkcell'in katkılarıyla hazırlanan Anadolu Ajansı Teknoloji Masası'na konuk oldu.

Hakan Altınay, şirketin robot çalışmaları hakkında bilgi vererek, 1994 yılında gerçek anlamda 6 eksenli kinematik olarak insan koluna benzer özelliklerde endüstriyel bir robotu hayata geçirdiklerini söyledi.

1994'te Türkiye ekonomisinin teknolojik alana yatırım yapma konusunda elverişsiz şartlara sahip olduğunu anlatan Altınay, böyle bir dönemde seri olarak robot üretecek fabrika kurmak için yola çıktıklarını belirtti. Altınay, geçen sürede sahip oldukları bilgi birikimiyle ulusal ve uluslararası seviyede gerekli teknoloji altyapısına hakim bir grup haline dönüştüklerini aktardı.

Robot teknolojisinin savunmadan tıpa, ev işlerinden yaşlıların rehabilitasyonu ve çocuk bakımına kadar oldukça geniş bir alanda kullanıldığına işaret eden Altınay, son dönemde insansız taksi, insansız kara, deniz ve hava aracı, insansız denizaltı gibi uygulamalarla sıklıkla karşılaşıldığını dile getirdi.

İnsanların yavaş yavaş operasyonel anlamda bulundukları ortamdan çıkıp kontrol edici, karar verici pozisyonda kaldığını aktaran Altınay, "İlerleyen dönemde muharebe alanında da ön safta er pozisyonundaki askerleri görmeyeceğiz. Orada mühendislik anlamında yetiştirilmiş olan altyapıyla yönetilen robotik savaşçıları göreceğiz. Bunlar çok kısa bir zaman içerisinde olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Ev işleri robotlara devredilecek

Gelecekte yaşam alanları içinde robot endüstrisinin ürünlerinin yetkin bir şekilde görülmeye başlanacağını anlatan Altınay, "Özellikle bu konuda da en fazla mutlu olacak kişiler ev hanımlarımız. 20 veya 30 çamaşır makinesi fiyatına evlerde hizmet sağlayan, insana benzeyen, 'humanoid' dediğimiz robotlarla yeni bir dünya başlayacak. 5 sene içinde evlerimizde artık yemeklerimizi hazırlayan sonra onu toplayan, oturduğumuz zaman kahve getiren robotlarımız olacak." diye konuştu.

Cerrahi müdahale yapan robotların da son dönemde etkin şekilde kullanıldığına değinen Altınay, gelecekte robotlarla insanların ortak bir yaşam kültürünü paylaşacağını kaydetti.

Altınay, robot konusunda son dönemde Çin'in yaptığı sıçramaya dikkati çekerek, 1990'larda yılda 30 bin endüstriyel robot üretildiğini ve bu robotları ağırlıklı olarak Batı Avrupa ülkelerinin kullandığını belirtti. Altınay, "Bugün 600 bin endüstriyel robot üretiliyor ve bunların 300 bin adeti Çin'de fabrikalarda kullanılıyor. Çin'de artık ucuz iş gücü değil, kalite ve verimlilik açısından robot endüstrisi inanılmaz biçimde kullanılmaya başlandı." dedi.

Hedef 2030'da insana benzeyen robot

Türkiye'nin teknolojik yetkinlik açısından endüstriyel bir robotu sanayide kullanma konusunda dünyada önemli bir seviyesinde bulunduğuna işaret eden Hakan Altınay, "Robota dayalı esnek üretim teknolojileri konusunda Türkiye; Avrupa, Amerika, Asya açısından da önemli bir birikime sahip. Bu birikim 1990'lı yıllarda Altınay Robot Teknolojileri ile başladı. Ticari araç konusunda 550 robotun tek bir hat üzerinde araç ürettiği bir sistemi gerçekleştirdik. Yüzlerce metre uzunluğundaki hatta saclar 90 saniyede geometrik olarak bir araç gövdesine dönüşüyor. Yüzde 98,5 kalite hassasiyetiyle sıfırdan araç üretiyorsunuz. Robotlarla bir şey üretebilme konusunda önemli bir birikime sahibiz. Araç, beyaz eşya, mobilya. Aklınıza ne geliyorsa, üretmeyle alakalı bir şey hayal edin size robotlu bir üretim hattı oluşturalım." diye konuştu.

Altınay, Türkiye'nin endüstriyel robot üretme konusunda tekrar harekete geçtiğini belirterek, "Sanayi ve Teknoloji ​​​​​​​Bakanlığımız 'Hamle' isminde yeni bir program başlatmıştı. O programda Türkiye'nin kendi endüstriyel robotunu yapma konusunda tekrardan bir çalışma söz konusuydu. Altınay Robot Teknolojileri sahip olduğu bilgi birikimi ile bu konuda, öncü firma olarak seçilip desteklenme kararı alındı." dedi.

2025 yılında temelini atarak Türkiye'de milli seviyede yeni bir robot endüstrisini hayata geçirmeye başladıklarına işaret eden Altınay, "Gelişmiş, Robotik, Akıllı Sanayi Sistemleri adını verdiğimiz bu projeyle ilerleyen dönemde sanayi robotları ve bu sanayi robotlarının alt bileşenlerini görmeye başlayacağız. 2030 yılında insana benzeyen robotu milli seviyede geliştirmiş bir firma olma arzusundayız." ifadelerini kullandı.

"Robot köpek ve katır üretebiliriz"

Son dönemde sayıları ve kullanım alanları artan 4 bacaklı robotlara yönelik soruya Altınay, "Köpek ya da daha yüksek yük taşıma kapasitesiyle katır olarak nitelenen robotlardaki temel nokta, motor teknolojisine hakim olmak ve kontrol mekanizması. Türkiye, milli seviyede bunların hepsine hakim. Teknolojik yetkinliği belirli bir düzeyde olan firmanın bunu ürüne çevirip endüstriyel olarak satabiliyor olması lazım. Bu tarz robotlar Türkiye'de ticari olarak daha arka planda kalıyor. Siparişe dayalı daha fazla ürün satabilme imkanı olursa biz buna aday olabiliriz." yanıtını verdi.

Altınay, Altınay Savunma Teknolojileri'nin başta Milli Muharip Uçak KAAN olmak üzere pek çok önemli savunma sanayisi projesinde rol aldığını dile getirerek, havacılık alanında da DASAL Havacılık Teknolojileri AŞ adını verdikleri bir şirkete sahip olduklarını belirtti.

Şirketin geçen yıl gerçekleştirdiği halka arz süreci ile ilgili konuşan Altınay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada gelişmiş toplumlarda teknoloji şirketleri nasıl yönetiliyorlar diye baktım. Firmaların sahipliğinin aslında kurucularda olmadığını gördüm. Bu Japonya'da da Avrupa'da da Amerika'da da böyle. Teknolojik anlamda kurduğunuz ismi yaşayan ama sahibinin bu ülkenin, bu ülkenin çocuklarının olduğu bir değeri ortaya çıkarmak istedim. O yüzden millet adına kurduğumuz bu şirketi milletimizle paylaştık. Esas hedefim teknoloji şirketinin kalıcılığını sağlamaktı. Apple'ın, NVIDIA'nın ve Amazon'un sahibine bakıyoruz Amerikan halkı, Siemens'e bakıyoruz Avrupa halkı olduğunu görüyoruz. O zaman bizim de sahip olduğumuz değeri, ülkenin geleceğine katkı sağlayacak bir değere dönüştürmek için ülkenin çocuklarına bırakmamız gerekiyor. Yönetim kurullarımızı kurumsal anlamda oluşturup ben artık Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu görevi üstlendim ama icrada benim çocuklarım görev almayacaklar. Yönetim kurulunda görev alabilirler ancak icrada almayacaklar. İcra, işi yönetmek anlamında bu işin en önemli kısmı. Batı kültürünün yapmış olduğu bu aşamaları artık kendi ülkemize taşımanın zamanı geldi. Ondan dolayı sahiplik değil; devamlılık ve sürdürülebilirlik önemli. Ülkemiz var olduğu müddetçe var olan bir şirketi oluşturabilmemiz için yeni teknolojileri ve sorumlulukları gerçekleştirebilen bu ülkenin çocukları, şirketin başında olmalı yaklaşımı bizi halka açılmaya götürdü. Zaten amacım da oydu."

Yeni halka arz hazırlığı

Altınay Savunma Teknolojileri AŞ'nin çok başarılı bir halka arz ile 2024 yılının en iyi arzını yaptığını vurgulayan Altınay, "Yaklaşık 3,6 milyona yakın bireysel katılımcı 7 katlık bir taleple bize teveccüh gösterdi. Bizim açımızdan çok önemli bir şeydi bu. Altınay Savunma güçlü bir şekilde geleceğe emin adımlarla yürüyor. Grup bünyesindeki şirketlerin hepsinde bunu düşünüyorum. 2026 yılında da robot grubumuzu, grubumuzda 3 şirket var, halka açarak bu milletin malı olmasını çok arzu ediyorum." diye konuştu.


Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Türkiye'nin uzay vizyonu ve uydu teknolojisi serüveni

Niğde’de Öğrencilere Yönelik Siber Zorbalık Eğitimi

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

Bayraktar "Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk"

NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDEN BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ KURSU FIRSATI

AKSUNGUR'dan milli motorla irtifa rekoru

Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A yarın hizmete alınacak

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

Türkiye'de İHA pilotu sayısı 1,6 milyona yaklaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin kutuplaşmaya değil kucaklaşmaya ihtiyacı var"

NİĞDELİLER DİKKAT! KUVVETLİ FIRTINA GELİYOR

MEDAŞ’TAN KESİNTİ UYARISI

NİĞDE’DE GÜZELLİK İÇİN KUYRUK OLUŞTU!

NİĞDE’DE OKUMA YAZMA KURSLARIYLA YENİ BİR BAŞLANGIÇ

NİĞDE BELEDİYESİNDEN STİL SATIŞLARINA YENİ DÜZENLEME

Terör Örgütü PKK, Fesih Kongresini Topladı!

Çin Tuzu Tehlikesi Meclis Gündeminde “Çocuklar Korunsun, Halk Bilgilendirilsin”

ALTUNHİSAR’DA KIRSAL KALKINMA HAMLESİ

AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE SERTİFİKA TÖRENİ

DÖVİZ PİYASASINDA YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

ALTIN PİYASASINDA HAFİF YÜKSELİŞ

NİĞDE’DE “ORMAN BENİM” DİYENLER BİR ARAYA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kalkınma Yolu Projesi hem Irak'ın hem de tüm bölgemizin istikrarına katkı sağlayacak"

NİĞDE’DE GÜNEŞ YERİNİ YAĞMURA BIRAKIYOR

Gürer “Bahçeli kasabası PTT acentesi istiyor”

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN ANNELER GÜNÜ’NDE ANLAMLI MESAJ

NİĞDE’DE TİYATROSEVERLERİ KAHKAHA DOLU BİR GECE BEKLİYOR

NİĞDE’DE MİNİKLERDEN DEV DERS

“ELÇİ ELMALI ÇİKOLATA” ARTIK TESCİLLİ BİR MARKA

NİĞDE’DE ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'NDE AYLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE’DE KARAYOLLARI TRAFİK HAFTASI’NDA DÖRT İLÇEDE TRAFİK BİLİNCİ AŞILANDI

NİĞDE’DE 803 KİŞİYE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ’NDEN DON AFETİNDEN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

NİĞDE'DE RANDEVU YOĞUNLUĞUNA AİLE HEKİMLİĞİNDEN ÇÖZÜM

NİĞDE’DE “BİR KURAL BİR ÖMÜR” PROJESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Şehitler Mahallesi’nde Trafik Kazası 2 Yaralı (Video Haber)

BİTCOİN 100 BİN DOLARI AŞTI!

Yükleniyor