https://www.hamlegazetesi.com/
Türkiye’de tarihi gün! Yerli uydumuz uzayda
Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu, ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi
GENEL
Tarih: 15.04.2023 12:20
Güncelleme: 15.04.2023 12:20
Kaynak: ULUSAL BASIN
Türkiye’de tarihi gün! Yerli uydumuz uzayda
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu, ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nde uydunun fırlatma sürecini koordine ederken, eş zamanlı olarak Türkiye'de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün yer takip istasyonunda program yapıldı.

Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Akar ile Mandal'ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

İMECE ile yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesaj gönderdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da fırlatmanın ardından törene telefonla bağlandı, emeği geçenlere teşekkür etti.

- Yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak

Türkiye'nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE, 21 Şubat'ta ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliği de taşıyan bir kabin geliştirildi.

Esenboğa Havalimanı'ndan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg'e gönderilen uydu, nem ve titreşim gibi her türlü riske karşı koruyucu ve yerli olarak üretilen temiz oda özelliğine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

İMECE'nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.

- Tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı

Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı. Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlanıp geliştirilerek üretildi.

Böylece Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi.

Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanı ve anteni, S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni, yer istasyonu yazılımları İMECE Projesi kapsamında yerli olarak geliştirildi.

Türkiye, böylece, sıfırdan yer gözlem uydusunun ve yer istasyonunun tüm alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip bir ülke konumuna geldi.

Yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki İMECE'nin boyutları 2 metre x 3,1 metre ölçüsünde.

İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilirken, çektiği görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna indirebiliyor.

 

Haber Kaynak : ULUSAL BASIN

İcra Takibi 90 Günden 180 Güne Çıkarılmalı!

NİĞDE HALK EĞİTİMİ’NDE SINIFLAR DOLU

UZKURT, NİĞDE’DE SANAYİ ESNAFIYLA BULUŞTU

NİĞDE MARANGOZLAR ODASI BAŞKANI YILDIRIM’DAN HAMLE GAZETESİ’NE ZİYARET

NİĞDE ÖHÜ’DE ENGELLİ ÖĞRENCİLERE İŞ DÜNYASI KAPISI

NİĞDE’DE FEN LİSELİ ÖĞRENCİLERE KARİYER YOLCULUĞU

NİĞDE’DE ÇKS ALARMI: 31 ARALIK SON GÜN

NİĞDE BELEDİYESİNDEN EMLAK VERGİSİ KOLAYLIĞI

AK PARTİ NİĞDE MERKEZ İLÇE TEŞKİLATINDA YENİ DÖNEM

NİĞDE’DE 2026 EĞİTİM YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

NİĞDE’DE MAARİF MODELİ SAHADA

NİĞDE’DE JANVAK İL BAŞKANLIĞI AÇILDI

NİĞDE’DE GÜMÜŞLER BARAJI’NA CAN SUYU

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

ESKİ FERTEK YOLUNDA ZİNCİRLEME KAZA

NİĞDE EDİKLİ’DE İNTİHAR GİRİŞİMİ

NİĞDE VALİLİĞİ’NDE AK PARTİ HEYETİ AĞIRLANDI

İYİ PARTİ NİĞDE İL BAŞKANLIĞINDAN HAMLE GAZETESİ’NE ZİYARET

AK PARTİ’DEN TÜRK DÜNYASINA STRATEJİK VİZYON (VİDEO HABER)

İcra Takibi 90 Günden 180 Güne Çıkarılmalı!

NİĞDE HALK EĞİTİMİ’NDE SINIFLAR DOLU

UZKURT, NİĞDE’DE SANAYİ ESNAFIYLA BULUŞTU

NİĞDE MARANGOZLAR ODASI BAŞKANI YILDIRIM’DAN HAMLE GAZETESİ’NE ZİYARET

NİĞDE ÖHÜ’DE ENGELLİ ÖĞRENCİLERE İŞ DÜNYASI KAPISI

NİĞDE’DE FEN LİSELİ ÖĞRENCİLERE KARİYER YOLCULUĞU

NİĞDE’DE ÇKS ALARMI: 31 ARALIK SON GÜN

NİĞDE BELEDİYESİNDEN EMLAK VERGİSİ KOLAYLIĞI

AK PARTİ NİĞDE MERKEZ İLÇE TEŞKİLATINDA YENİ DÖNEM

NİĞDE’DE 2026 EĞİTİM YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

NİĞDE’DE MAARİF MODELİ SAHADA

NİĞDE’DE JANVAK İL BAŞKANLIĞI AÇILDI

NİĞDE’DE GÜMÜŞLER BARAJI’NA CAN SUYU

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

ESKİ FERTEK YOLUNDA ZİNCİRLEME KAZA

NİĞDE EDİKLİ’DE İNTİHAR GİRİŞİMİ

NİĞDE VALİLİĞİ’NDE AK PARTİ HEYETİ AĞIRLANDI

İYİ PARTİ NİĞDE İL BAŞKANLIĞINDAN HAMLE GAZETESİ’NE ZİYARET

AK PARTİ’DEN TÜRK DÜNYASINA STRATEJİK VİZYON (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE REHABİLİTASYON MERKEZİ SAKİNLERİ İÇİN KAHVALTI ETKİNLİĞİ

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI NİĞDE’DE GAZETECİLERLE BULUŞTU

UZKURT, NİĞDE’DE AKADEMİK GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

TÜRKİYE İLE KUZEY MAKEDONYA ARASINDA EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ

GÜMÜŞLER BARAJI DERİVASYON KANALI İYİLEŞTİRME PROJESİ EKAP’TA YAYIMLANDI

TÜKETİCİYİ ALDATICI SAĞLIK BEYANINA 185 MİLYON LİRA CEZA

NİĞDE GEVEN BALI COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLENDİ

NİĞDE’DE ÇOCUKLARIN DİJİTAL HAKLARI İÇİN FARKINDALIK ÇAĞRISI

NİĞDE’NİN BOR İLÇESİNDE PERSONELE ALKOL BAĞIMLILIĞI EĞİTİMİ

MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI 109 MEMUR VE 1 BİN 349 SÖZLEŞMELİ PERSONEL İSTİHDAM EDECEK

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 0.5 ° / -2.8 ° Yoğun kar yağışlı
  • Pazartesi -3.3 ° / -9.9 ° Orta kuvvetli karlı
  • Salı 1.3 ° / -10.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9