https://www.hamlegazetesi.com/
Türkiye’de tarihi gün! Yerli uydumuz uzayda
Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu, ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi
GENEL
Tarih: 15.04.2023 12:20
Güncelleme: 15.04.2023 12:20
Kaynak: ULUSAL BASIN
Türkiye’de tarihi gün! Yerli uydumuz uzayda
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu, ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nde uydunun fırlatma sürecini koordine ederken, eş zamanlı olarak Türkiye'de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün yer takip istasyonunda program yapıldı.

Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Akar ile Mandal'ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

İMECE ile yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesaj gönderdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da fırlatmanın ardından törene telefonla bağlandı, emeği geçenlere teşekkür etti.

- Yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak

Türkiye'nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE, 21 Şubat'ta ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliği de taşıyan bir kabin geliştirildi.

Esenboğa Havalimanı'ndan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg'e gönderilen uydu, nem ve titreşim gibi her türlü riske karşı koruyucu ve yerli olarak üretilen temiz oda özelliğine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

İMECE'nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.

- Tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı

Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı. Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlanıp geliştirilerek üretildi.

Böylece Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi.

Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanı ve anteni, S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni, yer istasyonu yazılımları İMECE Projesi kapsamında yerli olarak geliştirildi.

Türkiye, böylece, sıfırdan yer gözlem uydusunun ve yer istasyonunun tüm alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip bir ülke konumuna geldi.

Yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki İMECE'nin boyutları 2 metre x 3,1 metre ölçüsünde.

İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilirken, çektiği görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna indirebiliyor.

 

Haber Kaynak : ULUSAL BASIN

NİĞDE'DE HEDEF BÜYÜK: ŞENTÜRK'TEN TARAFTARA GÜÇLÜ MESAJ

NİĞDE’DE KUVVETLİ RÜZGÂR VE FIRTINA UYARISI

2026 TRAFİK CEZA TARİFESİ

NİĞDE 5 ŞUBAT ORTAOKULU TÜRKİYE YARI FİNALİNDE

UĞUR AKÇE: “SÖZÜMÜZ NET, YOLUMUZ HİZMET”

GÜMÜŞLER BELEDİYE BAŞKANI BAYRAM UZAN’DAN ANKARA TEMASI

TÜRKİYE’DE ENERJİSİNİ ÜRETEN İLK BELEDİYE (VİDEO HABER)

ÜÇ HAFTAYI GEÇEN ÖKSÜRÜK VEREMİN HABERCİSİ OLABİLİR

NİĞDE ESNAFI DENETİMDEN TAM NOT ALDI

BOR MARANGOZLAR VE KUAFÖRLER ODASI’NDA DEVAM KARARI

NİĞDE’DE ÇİNİ SANATI GELECEĞE AKTARILIYOR

NİĞDE’DE GENÇLER YÜZME GRUP MÜSABAKALARI BAŞLADI

GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ TULUMLARINI GİYECEK

UZKURT: KEMERHİSAR’IN İÇME SUYU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

NİĞDE’NİN TÜRKÜ HAFIZASI ŞEFFAF MASA’DA

NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’TEN VEDA MESAJI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE TRAFİK KAZASINDA AĞIR YARALANAN GENÇ YAŞAMINI YİTİRDİ

YAKACIK KÖYÜ DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ’NDE BAYRAK DEĞİŞİMİ

NİĞDE'DE HEDEF BÜYÜK: ŞENTÜRK'TEN TARAFTARA GÜÇLÜ MESAJ

NİĞDE’DE KUVVETLİ RÜZGÂR VE FIRTINA UYARISI

2026 TRAFİK CEZA TARİFESİ

NİĞDE 5 ŞUBAT ORTAOKULU TÜRKİYE YARI FİNALİNDE

UĞUR AKÇE: “SÖZÜMÜZ NET, YOLUMUZ HİZMET”

GÜMÜŞLER BELEDİYE BAŞKANI BAYRAM UZAN’DAN ANKARA TEMASI

TÜRKİYE’DE ENERJİSİNİ ÜRETEN İLK BELEDİYE (VİDEO HABER)

ÜÇ HAFTAYI GEÇEN ÖKSÜRÜK VEREMİN HABERCİSİ OLABİLİR

NİĞDE ESNAFI DENETİMDEN TAM NOT ALDI

BOR MARANGOZLAR VE KUAFÖRLER ODASI’NDA DEVAM KARARI

NİĞDE’DE ÇİNİ SANATI GELECEĞE AKTARILIYOR

NİĞDE’DE GENÇLER YÜZME GRUP MÜSABAKALARI BAŞLADI

GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ TULUMLARINI GİYECEK

UZKURT: KEMERHİSAR’IN İÇME SUYU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

NİĞDE’NİN TÜRKÜ HAFIZASI ŞEFFAF MASA’DA

NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’TEN VEDA MESAJI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE TRAFİK KAZASINDA AĞIR YARALANAN GENÇ YAŞAMINI YİTİRDİ

YAKACIK KÖYÜ DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ’NDE BAYRAK DEĞİŞİMİ

BAKAN TUNÇ: "12. YARGI PAKETİ'NDE İNFAZ DÜZENLEMESİ YOK"

"GECE ATIŞTIRMALARI KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR" 

YILDIZ ERKEKLER MASA TENİSİ MÜSABAKALARI TAMAMLANDI

OSMAN KILIÇ: “ESNAFIN SESİNİ ODAYA TAŞIYACAĞIZ”

NİĞDE DÜNYAYA AÇILIYOR

Gürer: “Çiftçi BAĞ-KUR prim borcunu ödemezse kredi verilmiyor”

NÖHÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ UYGULAMALI SUNUCULUK EĞİTİMİNİ TAMAMLADI (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE YABANCI DİL ÖĞRENMEK İSTEYENLERE FIRSAT

NİĞDE ÜLKÜ OCAKLARI’NDAN SOKAK HAYVANLARINA KIŞ DESTEĞİ

NÖHÜ’DE “YEŞİL YAKALILAR SÖYLEŞİLERİ” DÜZENLENDİ

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Perşembe 13.9 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 2.7 ° / -2.1 ° Hafif karlı
  • Cumartesi 4.7 ° / -4.6 ° Hafif dondurucu yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9