https://www.hamlegazetesi.com/
Yeni Tip Çıkarma Gemisi Ç-159 törenle denize indirildi
Yeni Tip Çıkarma Gemisi (YLCT) Ç-159'un denize indirilmesi Anadolu Tersanesi'nde düzenlenen törenle yapıldı.
TEKNOLOJİ
Tarih: 22.02.2025 17:00
Güncelleme: 22.02.2025 17:00
Yeni Tip Çıkarma Gemisi Ç-159 törenle denize indirildi
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada SSB olarak temel amaçlarının güvenlik güçlerinin ihtiyacı olan platform ve sistemleri azami oranda yerli ve milli imkanlarla sağlamak olduğunu söyledi.

Görgün, "Bu amaç doğrultusunda yerli ve milli imkan ve kabiliyetler ile inşa ettiğimiz çok sayıda deniz platformumuz Mavi Vatan'da hizmet vermeye ve bayrağımızı dalgalandırmaya devam etmektedir. Elbette yalnızca deniz platformlarımızı yerli ve milli inşa etmekle kalmıyor; bunu yaparken donanmamızın ihtiyaçlarını karşılamak için yürüttüğümüz projelerde bir yandan teknolojik ilerlemeleri yakından takip ediyor, diğer taraftan geleceğin teknoloji trendlerine ilişkin çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz." diye konuştu.

Gemilerde yerlilik oranı yüzde 80'e çıktı

Farklı tipte radarlardan muhabere sistemlerine, elektronik destek ve taarruz sistemlerinden savaş yönetim sistemlerine kadar her türlü elektronik sistemi ve son dönemde dikey atım sistemi ile çeşitli menzillerde füze sistemlerini yerli olarak geliştirmeyi başardıklarının altını çizen Görgün, şöyle devam etti:

"Tüm bu ileri teknoloji kritik sistemlerin ülkemizce geliştirilmesi sayesinde, milli savaş sistem ve ekipmanını kullandığımız gemilerimizdeki yerlilik oranını, son 23 yılda yüzde 20'den yüzde 80 seviyelerine çıkarmayı başardık. 25 yıl önce MİLGEM Projesi ile başlattığımız askeri gemi inşa sanayisi yetkinlik atılımımız neticesinde; Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterindeki platformların yenilenmesini ve gelişmiş ülke donanmalarının platformlarıyla yarışır kabiliyete ulaştırılmasını sağlamış durumdayız. Bilhassa son 2 yılda envantere kattığımız çok sayıda deniz platformu projesi ile tüm dünyanın konuştuğu, inceleme altına aldığı, hakkında raporlar hazırladığı ve imrendiği bu başarımızla yetinecek değiliz."

Görgün, gelinen nokta itibarıyla Türkiye'nin, amfibi gemiler, destek gemileri, harp gemileri, denizaltı kurtarma gemisi gibi özel amaçlı gemiler, insansız deniz araçları gibi her tip askeri gemiyi millî olarak tasarlayıp inşa, donatım ve idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasında bulunduğunu vurguladı.

Şimdi de bu başarıyı milli uçak gemisi ve milli denizaltı geliştirerek taçlandıracaklarını dile getiren Görgün, Türkiye'nin tıpkı insansız hava araçları ve çeşitli diğer alanlarda olduğu gibi deniz platformlarında da sadece kendi ihtiyaçlarını değil, dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayan bir ülke haline geldiğine dikkati çekti.

Görgün, Endonezya, Malezya, Pakistan, Nijerya ve Katar gibi dost ülkelere gemilerin ihraç edildiğini hatırlatarak, "Ulaştığımız bu başarılar ve kazandığımız kabiliyetler, yalnızca kendi ülkemiz değil dost ve kardeş ülkelerimizin de gurur kaynağı olmaktadır." ifadesini kullandı.

"AB ve NATO üyesi ülkeye gemi ihraç ettik"

Haluk Görgün, 2024 yılının son günlerinde, Türkiye olarak ilk defa, bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracat sözleşmesi imzalandığını anımsatarak, "Bu sözleşme kapsamında; Portekiz Donanmasının ihtiyaçları için iki adet Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisinin inşasını ülkemizde gerçekleştireceğiz. Askeri gemi ihracatında sağladığımız bu başarı ivmesinin artarak devam edeceğine dair umut ve kararlılığımız tamdır." diye konuştu.

Dünyanın en büyük Amfibi Gemilerini (LST), Anadolu Tersanesi ana yükleniciliğinde geliştirip iki adet gemiyi 2017-2018 yıllarında donanmaya teslim ettiklerini belirten Görgün, şunları kaydetti:

"Bu gemiler, bugüne kadar NATO’nun TURMARFOR komuta kontrolü gibi özel görevler başta olmak üzere pek çok görevi başarıyla yerine getirdi. 6 Şubat depremlerinde depremzedelerin ağırlanması ve tıbbi destek sağlanması noktasında büyük bir görev üstlenerek göğsümüzü kabarttı. O kadar ki deprem sonrası dönemde doğan bazı bebeklerimiz, dünyaya gözünü bu LST’lerde açtı. Gurur kaynağı olan LST’lerin yanı sıra 2009-2013 yılları arasında yine Anadolu Tersanesinde sekiz adet Yüksek Süratli Tank Çıkarma Gemisi (LCT) inşa edildi ve kahraman deniz kuvvetlerimize teslim edildi. Yine bu gemiler de asli görevlerinin yanı sıra Ege bölgesinde yaşadığımız orman yangınlarına denizden müdahalede önemli katkılar sağladı."

Yüksek Süratli Tank Çıkarma Gemilerinin (LCT’lerin) gelişmiş versiyonlarını donanmaya teslim etmek üzere 2024 yılı başında Yeni Tip Çıkarma Aracı Projesi’ni başlattıklarını anlatan Görgün, "Projemiz kapsamında Anadolu Tersanesi ana yükleniciliğinde 8 adet gemimizin inşa faaliyetleri devam ediyor. Henüz 2024 yılı başında başlattığımız projenin sözleşmesini Nisan 2024’te imzaladık ve sözleşme imzasını müteakip 10 ay gibi kısa bir süre sonra birinci geminin denize iniş törenini icra ediyoruz." dedi.

Görgün sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün inişini takip edeceğimiz bu gemiyi, kabul testlerini de başarıyla tamamlayıp bu yıl içerisinde Deniz Kuvvetlerimize teslim edeceğiz. Kalan 7 gemiyi de proje takvimine uyumlu bir biçimde kalan 27 ay içerisinde tamamlayarak donanmamıza teslim edeceğiz. Daha önce başarıyla teslim ettiği 2 adet LST ve 8 adet LCT dışında tamamladığı ihracat projeleriyle de sadece ülkemizde değil dünya çapında da amfibi gemiler konusunda marka haline gelen Anadolu tersanemiz, bu projeyi de başarıyla tamamlayarak, yalnızca üstün kabiliyetli amfibi gemi üretiminde değil, olabilecek en hızlı sürede tedarik konusunda da iddiasını ortaya koyacak ve marka değerini perçinleyecektir. Buna yürekten inanıyoruz."

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı da yeni tip çıkarma gemilerinin denizlerdeki etkinliği ve ordunun muharip gücünü ve caydırıcılığını daha da artıracağını belirterek, "Milli projelerimize ulaşmış olduğumuz bu noktada ortaya koyduğumuz başarılardan biri olan ve sınıfının dünyada en hızlı gemileri olarak inşa edilen yeni tip çıkarma gemilerimiz aynı zamanda Türk mühendisliğini, yerli ve milli üretimin gücünü bir kez daha ortaya koymaktadır." diye konuştu.

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

TÜRKİYE, DÜNYA KUPASI ELEMELERİNDE GRUBU İKİNCİ TAMAMLAMAYI GARANTİLEDİ

500 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ TÜM VATANDAŞLARA AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 350 bin 178 bağımsız bölümün anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize takdim etmiş oluyoruz

ÇAMARDI’DA TATLI BİR GELENEK DEVAM EDİYOR

VALİ ÇELİK VE MİLLETVEKİLİ UZKURT’TAN ÇAMARDI’DA TAZİYE ZİYARETİ

“TEMA PARK AVM” RESMİ OLARAK AÇILIYOR

BEDRİ USTA NİĞDE BOR YOLUNDA HİZMETE AÇILDI

Zirai dondan etkilenen üreticilere 798 milyon lira yeni destek ödemesi

Kasım ayı "Sosyal ve Ekonomik Destek" ödemeleri hesaplara yatırıldı

Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli davamız Kıbrıs'ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız

NİĞDE BELEDİYESİ HAZIR BEKLİYOR

Kocaeli'de kozmetik fabrikasında çıkan yangında ölü sayısı 7'ye yükseldi

NİĞDE’DE KAR VE SİS SÜRÜCÜLERE ZOR ANLAR YAŞATTI

42 YIL ÖNCE BUGÜN, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ İLAN EDİLDİ

AKSARAY’DA ALKOLLÜ SÜRÜCÜ 4 ARACA ÇARPTI: 1 YARALI

İŞKUR Gençlik Programı'na bugüne kadar 483 bin 331 başvuru yapıldı

Limyra Antik Kenti'nde 43 yıldır aranan Zeus Tapınağı bulundu

A Milli Futbol Takımı 646. maçına çıkacak

Evde bakım yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlandı

TÜRKİYE, DÜNYA KUPASI ELEMELERİNDE GRUBU İKİNCİ TAMAMLAMAYI GARANTİLEDİ

500 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ TÜM VATANDAŞLARA AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 350 bin 178 bağımsız bölümün anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize takdim etmiş oluyoruz

ÇAMARDI’DA TATLI BİR GELENEK DEVAM EDİYOR

VALİ ÇELİK VE MİLLETVEKİLİ UZKURT’TAN ÇAMARDI’DA TAZİYE ZİYARETİ

“TEMA PARK AVM” RESMİ OLARAK AÇILIYOR

BEDRİ USTA NİĞDE BOR YOLUNDA HİZMETE AÇILDI

Zirai dondan etkilenen üreticilere 798 milyon lira yeni destek ödemesi

Kasım ayı "Sosyal ve Ekonomik Destek" ödemeleri hesaplara yatırıldı

Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli davamız Kıbrıs'ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız

NİĞDE BELEDİYESİ HAZIR BEKLİYOR

Kocaeli'de kozmetik fabrikasında çıkan yangında ölü sayısı 7'ye yükseldi

NİĞDE’DE KAR VE SİS SÜRÜCÜLERE ZOR ANLAR YAŞATTI

42 YIL ÖNCE BUGÜN, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ İLAN EDİLDİ

AKSARAY’DA ALKOLLÜ SÜRÜCÜ 4 ARACA ÇARPTI: 1 YARALI

İŞKUR Gençlik Programı'na bugüne kadar 483 bin 331 başvuru yapıldı

Limyra Antik Kenti'nde 43 yıldır aranan Zeus Tapınağı bulundu

A Milli Futbol Takımı 646. maçına çıkacak

Evde bakım yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlandı

MEB ve Kredi Garanti Fonu işbirliğiyle genç girişimcilere destek sağlanacak

Gürer: “8 ayda 58 bin 918 çalışan işini kaybetti”

JASAT, 15 TEMMUZ GECESİ İŞLENEN KADIN CİNAYETİNİ AYDINLATTI

KAYSERİ’DE EŞİ TARAFINDAN BIÇAKLANAN KADIN HAYATINI KAYBETTİ

MANİSA’DA POLİS ARACI TIRA ÇARPTI: 1 ŞEHİT, 1 AĞIR YARALI

NEVŞEHİR’DE İŞÇİ SERVİSİ DEVRİLDİ: 14 YARALI (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE KIŞ LASTİĞİ YOĞUNLUĞU

DONDURMA SEVERLER ÇAMARDI’DA BULUŞTU

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Cumartesi 9.3 ° / 1.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 8 ° / 1.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 11.5 ° / 2.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7