Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) 2025 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,01, bir önceki yılın Aralık ayına göre %27,55, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %27,71 artış gösterdi.
Sanayi Sektörlerinde Artış
Sanayinin iki ana sektörüne bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yıllık artış %27,06, imalat sektöründe ise %27,72 olarak gerçekleşti. Böylece YD-ÜFE’deki yükselişin büyük kısmını imalat ürünlerindeki fiyat artışları oluşturdu.
Ana Sanayi Gruplarına Göre Yıllık Değişimler
Ana sanayi gruplarında yıllık bazda en yüksek artış dayanıklı tüketim mallarında (%33,50) ve dayanıksız tüketim mallarında (%33,45) yaşandı. Bunu sırasıyla sermaye malları (%26,91), ara malları (%24,54) ve enerji ürünleri (%22,76) takip etti.
Aylık Değişimler
Eylül ayında sanayinin iki sektöründe aylık değişim oranları; madencilik ve taş ocakçılığında %2,49, imalat sektöründe %2,01 artış olarak kaydedildi. Ana sanayi gruplarına göre aylık artışlar ise şu şekilde gerçekleşti: Ara mallarında: %1,84, Dayanıklı tüketim mallarında: %2,41, Dayanıksız tüketim mallarında: %2,75, Enerjide: %3,39, Sermaye mallarında: %1,26. Uzmanlar, küresel piyasalardaki hammadde maliyetleri, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kuru etkilerinin YD-ÜFE’deki artışta belirleyici rol oynadığını ifade ediyor. Yılın son çeyreğine girilirken dış ticaret fiyatlarındaki bu eğilimin, ihracatçı sektörlerin maliyet yapısında önemli etkiler yaratması bekleniyor.